BinnenkortNieuws

Levental en Peters lanceren Medtner-project

Op 10 mei komt de eerste cd uit van het Medtner-project. Mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters nemen de komende tijd het hele liedoeuvre van de Russische componist Nikolai Medtner op. Het eerst deel, Incantation, wordt online gepresenteerd.

Pianist Frank Peters en mezzosopraan Ekaterina Levental. (© Boris Peters)

Het is een ‘onontdekt geheim’ uit de klassieke muziek: de liederen van de Russische componist Nikolai Medtner. Ze zijn minder bekend en minder uitgevoerd dan zijn pianoconcerten en zijn werken voor pianosolo. Eind jaren negentig nam pianist Marc-André Hamelin Medtners complete pianosonates op voor Hyperion en in de catalogus is het aantal cd’s met instrumentale muziek van de Rus, die door zijn vriend Rachmaninov ‘de grootste levende componist van zijn tijd’ werd genoemd, aanzienlijk.

Vocaal werk van Nikolai Medtner (1880 – 1951) wordt af en toe gezongen en spaarzaam op plaat gezet. Eind jaren veertig van de vorige eeuw zong Elizabeth Schwarzkopf enkele van zijn liederen, toen nog verschenen op 78 toerenplaat en later verdoekt naar cd. Eerder dit jaar verscheen een solo-cd van sopraan Louise Alder bij Chandos, waarop twee Medtner-liederen te vinden zijn.

De keuze aan vocaal werk van Medtner wordt groter dankzij het initiatief van mezzo Ekaterina Levental en pianist Frank Peters. Sterker nog: als de vijfde en laatste cd van het duo zal verschijnen, zijn alle 107 liederen van de Rus op plaat gezet.

De twee beschrijven op de speciale website van het project hoe bijzonder de muziek van Medtner is: ‘De melodieën en harmonieën zijn onnavolgbaar in de manier waarop ze uit de piano worden getrokken, een instrument dat zowel door Medtner als door Chopin werd gekoesterd. Zijn muziek, doordrongen van de kracht van zijn machtige geest en de schoonheid waarin hij geloofde, betekent het ontdekken van een nieuw leven’, aldus de twee.

Hieronder de aankondiging van het project:

Op zondag 10 mei komt de cd officieel uit, maar luisteraars van NPO Radio konden al tracks beluisteren in NTR Opera Live, waar het werk de ideale opmaat bleek voor de opera Káťa Kabanová, die daarna klonk. De panelleden in de uitzending van Diskotabel op zondagmiddag, waar de deskundigen blind luisteren, prezen de ‘waanzinnig heldere vleugel, die prachtig opgenomen was’. Ze waren ‘totaal uit het lood geslagen door de klankpracht’. De cd kon niet op een beter moment verschijnen, was de opinie.

Hieronder een videoclip van ‘Sleepless’, gefilmd door Boris Peters:

Zangeres Ekaterina Levental, bekend van vele projecten waarin ze solovoorstellingen geeft, van het Duo Bilitis en van rollen in opera’s, heeft het gevoel dat de liederen van Medtner voor haar gemaakt zijn. Ze zal op zondag 10 mei live zingen, begeleid door Frank Peters, op de locatie waar de cd werd opgenomen, de Schiedamse Westvestkerk. Het recital begint om 15.00 uur.

Meer informatie vindt u op de website van het Medtner Project. Op Facebook leest u het laatste nieuws over het evenement op zondag 10 mei, dat zonder publiek wordt gehouden, maar via een livestream te volgen is.

Vorig artikel

Mijn Wagner: Parsifal

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Marjolein en Margriet

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.