BinnenkortNieuws

Aylin Sezer geeft online concert

Sopraan Aylin Sezer is bekend van operarollen als Violetta en Pamina en van haar vertolking van Nele in de opera Thijl. Haar liedrepertoire gaat van Bach tot Strauss, maar op dinsdag 26 mei gaat ze, in een online optreden met pianist Selim Doğru, een iets andere kant op.

Aylin Sezer met pianist Selim Doğru. (© Rob Hogeslag)

Het concert is georganiseerd door het reART Collective, dat de diversiteit en rijkdom van de Turkse cultuur voor het voetlicht brengt. Selim Doğru, de artistiek leider van het reART Ensemble, componeert zowel voor symfonieorkest als voor zigeunerorkest. Hij put uit veel soorten Turkse muziek. In de serie concerten die hij organiseert, ontvangt hij gasten die ieder een andere kant van de Turkse cultuur laten zien.

Deze week is de Turks-Nederlandse sopraan Aylin Sezer te gast. Ze trad al eerder op met Doğru, onder meer in het Amsterdamse Concertgebouw. Toen Doğru Aylin voor het eerst vroeg, moest ze even nadenken. ‘Daar ben ik helemaal niet voor opgeleid, kan ik dat wel?’ vroeg ze zich af. Ze licht toe: ‘De Turkse muziek heeft een ander toonsysteem en een andere manier van zingen. Van thuis heb ik dat – met een Turkse vader – niet meegekregen.’ Dat was voor de componist/pianist echter geen probleem. ‘Ik wil juist dat het door een klassiek geschoolde stem gezongen wordt. Laten we samen uitvinden waar deze twee muzieksoorten samenkomen’, vond hij.

Avontuur

Met dat uitgangspunt kon Aylin leven; ze houdt wel van het uitzoeken en uitproberen van nieuwe dingen. ‘Omdat we door de coronacrisis thuis zaten, vroeg Selim me voor een interview op Instagram. Toen hij van zijn plannen voor de online concerten vertelde, met onder anderen Sinan Vural, riep ik meteen: leuk.’

‘Het betekende dat ik allerlei Turkse muziek moest leren, wat eigenlijk niet mijn repertoire is. Ik kreeg stukken van Selim en ben ermee aan de slag gegaan. Bij de repetities proberen we van alles uit om te kijken hoe mijn stem en expressiviteit er beter uitkomt, zodat we allebei trouw aan de muziek en aan onszelf kunnen blijven. Ik heb dit concert de titel Where opera meets Turkish traditional music gegeven, omdat opera diep in me zit en ik, ook als ik deze traditionals zing, als een operazangeres blijf denken.’

Muziek en eten

Op Instagram heeft Aylin Sezer elke dag tot het concert een Turks meze-gerecht gepost. Eten is een groot deel van de Turkse cultuur en een mezetafel is ondenkbaar zonder muziek. ‘Het kwam ook door de heimwee die ik kreeg tijdens deze rare tijden. Ik weet niet wanneer ik weer in een vliegtuig kan stappen en naar Turkije kan gaan. Ik wil weer de geur van de Bosporus opsnuiven en door de straten lopen waar ik ben opgegroeid. Istanbul is zo mooi tijdens de lente! Met dit concert kunnen de mensen zonder hun huis te verlaten een beetje Istanbul voelen.’

De zang van Aylin Sezer en de muziek van Selim Doğru staan centraal, maar bij het optreden op dinsdag zijn nog meer partijen betrokken. Onder meer het Zuiderstrandtheater, dat in deze tijd ‘kunst op afstand’ initieerde, en het reART Collective, dat projecten rond de cultuur uit Turkije en Nederland organiseert, doen mee. Ook Café Belcampo, waar gerepeteerd werd en waar het optreden wordt gehouden, neemt deel. Maar het concert is alleen online te zien.

Het concert begint om 20.00 uur en is onder meer te zien op de Facebookpagina van Aylin Sezer. De digitale deuren gaan om 19.50 uur open. Er zal een mogelijkheid zijn om een bijdrage te betalen.

Vorig artikel

Opera in de media: week 22 van 2020

Volgend artikel

Mijn Strauss: Die Frau ohne Schatten

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.