Binnenkort

Opera in de media: week 22 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 22 van 2020 (23 – 29 mei) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: in het Avondconcert een nieuwe compositie van Monique Krüs, No one is an island.

Zaterdag 23 mei

Joan Sutherland.

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de bioscoop vertoond werden in de Live in HD-serie, staan een dag lang online. Op de website van het huis staat veel aanvullende informatie. Mozarts Don Giovanni werd in 1978 opgenomen in de serie telecasts van PBS. James Morris zong de hoofdrol, Joan Sutherland is te zien als Donna Anna en Gabriel Bacquier was Leporello.

De NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): het archief uit 1989 ging open voor de Matinee-uitzending van deze week. U hoort het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor en solisten onder leiding van Hans Vonk. Uitgevoerd wordt Die Jakobsleiter van Arnold Schönberg. Ook klinkt de Altrapsodie van Brahms, met respectievelijk Lieuwe Visser en Jard van Nes.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): niet een recente opname uit Nationale Opera & Ballet, maar een oudere van Die Frau ohne Schatten is vanavond te horen. In september 2008 voerden het Koor van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera van Strauss uit onder leiding van de debuterende Marc Albrecht. Solisten waren onder anderen Klaus Florian Vogt (Der Kaiser), Gabriele Fontana (Die Kaiserin), Doris Soffel (Die Amme) en Lenneke Ruiten (Der Hüter der Schwelle des Tempels / Die Stimme des Falken). Opera Live besteedt ook aandacht aan het afscheid van dirigent Marc Albrecht van De Nationale Opera.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 15.00 uur op StaatsoperLive): de gebruikelijke kinderopera op zaterdagmiddag is deze week Patchwork uit 2017. Dirigent is Witolf Werner, Silvia Armbruster maakte de enscenering. Stephanie Houtzeel (Vera) en Clemens Unterreiner (Niko) zongen de hoofdrollen.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): het programma met opnamen uit het Weense operahuis gaat deze week verder. De producties zijn 24 uur lang te zien op de website van het huis. Arabella van Strauss werd zes jaar geleden gebracht door de Wiener Staatsoper in een regie door Sven-Eric Bechtolf. Voor het orkest stond Ulf Schirmer, enkele van de solisten waren Anne Schwanewilms en Genia Kühmeier.

Stephen Gould als Siegfried bij De Nationale Opera. (© Ruth Walz)

De Ring (om 19.00 uur en later on demand op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): de complete Ring des Nibelungen van Wagner wordt deze week gestreamd door De Nationale Opera. Zaterdag staat om 19.00 uur Siegfried gepland. De regie komt van Pierre Audi en de muzikale leiding heeft Hartmut Haenchen, die zich bij Rheingold afgelopen donderdag even meldde in de chat bij de vertoning op YouTube. Onder anderen Stephen Gould, Wolfgang Ablinger-Sperrhacke en Catherine Foster zijn te zien. In dit artikel leest u meer over de Amsterdamse Ring.

Der Tod in Venedig (on demand op de website van de Staatsoper Stuttgart): de Staatsoper Stuttgart presenteert elke week een opname uit het archief. Deze week, tot 29 mei, is dat Der Tod in Venedig van Benjamin Britten. In 2017 maakte Demis Volpi een enscenering in samenwerking met het Stuttgarter Ballett. Matthias Klink zong de rol van Gustav von Aschenbach. Hij kreeg er de titel Sänger des Jahres 2017 voor.

Home Sweet Home (on demand op de website van Operadagen Rotterdam): nog tot 30 mei zijn de nieuwe delen van Home Sweet Home te zien, het aan de coronacrisis aangepaste stadsproject van Operadagen Rotterdam. De video’s brengen de verhalen van een stad ten tijde van quarantaine tot leven. Honderd Rotterdamse zangers, muzikanten, dansers, beatboxers, dichters en beeldend kunstenaars maken een online opera over heimwee en verlangen, afstand en thuisgevoel.

Zondag 24 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Yannick Nézet-Séguin stond voor het orkest toen in december 2011 Faust van Gounod werd opgevoerd bij de Met. In de hoofdrollen zongen Jonas Kaufmann, René Pape en Marina Poplavskaja.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 17.00 uur op StaatsoperLive): vandaag is Die Zauberflöte van Mozart te zien onder muzikale leiding van Adam Fischer in een regie door Moshe Leiser en Patrice Caurier. Jörg Schneider (Tamino), René Pape (Sarastro) en Hila Fahima (Königin der Nacht) waren enkele van de solisten.

Sopraan Channa Malkin en gitarist Izhar Elias. (© Merlijn Doomernik)

PodiumWitteman (om 18.00 uur op NPO 2): Podium Witteman gaat vanavond over de muzikale wortels van musici en componisten. Onder anderen sopraan Channa Malkin en gitarist Izhar Elias zijn te gast. Channa is één van de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2020. In de komende weken wordt de aangepaste programmering van het festival bekendgemaakt.

De Ring (om 19.00 uur en later on demand op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): het vierde deel van de Amsterdamse Ring, Götterdämmerung, wordt vanavond gestreamd op YouTube. Stig Andersen/Stephen Gould zingen Siegfried, Alejandro Marco-Buhrmester is Gunther en Kurt Rydl zingt Hagen.

Bonsai Garden (on demand op de website van Opera Zuid): het project, met composities van Jan-Peter de Graaff in een regie door Kenza Koutchoukali, loopt nog door tot 17 juni. Het derde deel, met zang en muziek van Huub Claessens, is inmiddels online gezet. Op komst is een bijdrage van sopraan Ginette Puylaert.

Nieuw op YouTube

Lachen met lied
Voor de vierde aflevering van World of Song, een online programma van Thomas Hampson, nodigde de zanger enkele jonge zangers uit voor een gesprek via Zoom. Het thema: humor in het lied. En er valt wat te lachen, ook als het lied van Hugo Wolf aan de orde komt, waarin een recensent van de trap wordt geduwd. Onder anderen Fanny Soyer en Raoul Steffani praatten mee, twee van de jonge talenten die Hampson ondersteunt. ‘There is no lack of future singers’, stelt Hampson als hij de dames en de heer voorstelt.

Maandag 25 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Anna Netrebko zong de titelrol in Manon van Jules Massenet. Haar tegenspeler in de regie van Laurent Pelly was Piotr Beczala. Het orkest werd geleid door Fabio Luisi. Deze registratie werd voor video geregisseerd door Gary Halvorson. Komende week leest u meer op Place de l’Opera over zijn werk als één van de vaste regisseurs voor het Live in HD-programma.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 17.00 uur op StaatsoperLive): Simon Keenlyside (Don Giovanni) en Erwin Schrott (Leporello) zingen de hoofdrollen in de opera van Mozart. Uit 2017 dateert de opname met Adam Fischer voor het orkest en Jean-Louis Martinoty als regisseur.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): deze week zingt sopraan Golda Schultz, begeleid door Francesco Sergio Fundarò op de piano, werk van Schubert en Carter.

Dinsdag 26 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Berlioz’ La damnation de Faust werd opgenomen bij de Met. Belangrijkste rollen werden gezongen door Susan Graham, Marcello Giordani en John Relyea. Het orkest werd geleid door James Levine.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): La fille du régiment werd voor de Staatsoper muzikaal geleid door Evelino Pidò en geregisseerd door Laurent Pelly. In de hoofdrollen ziet u Julie Fuchs (Marie), John Tessier (Tonio) en Donna Ellen (Marquise de Berkenfield).

Oorlog en vrede (om 19.00 uur op OperaVision): gebaseerd op het boek van Leo Tolstoj componeerde Prokofjev de opera Oorlog en vrede. In 2013 werd in Moskou het werk geënsceneerd met 400 figuranten en 70 zangers. Felix Korobov dirigeerde en Alexander Titel regisseerde het spektakel.

Woensdag 27 mei

Dmitri Hvorostovsky en Angela Meade in Ernani. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Dmitri Hvorostovsky is te zien in Ernani van Verdi, dat werd opgevoerd in 2012. Andere rollen werden gezongen door Angela Meade, Marcello Giordani en Ferruccio Furlanetto. Dirigent was Marco Armiliato.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): van een paar maanden geleden dateert Salome van Strauss in een regie van Boleslaw Barlog. Onder anderen Lise Lindstrom (Salome) en Waltraud Meier (Herodias) zijn te zien. Michael Boder dirigeert.

Donderdag 28 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): vandaag weer een historische opname uit maart 1980. Veertig jaar geleden stonden in Puccini’s Manon Lescaut Renata Scotto en Plácido Domingo op het podium. Ook toen was James Levine de dirigent.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): alweer een Tristan und Isolde deze week, ditmaal in een regie van David McVicar en met Peter Schneider voor het orkest. Peter Seiffert (Tristan), Iréne Theorin (Isolde) en Albert Dohmen (König Marke) zingen de hoofdrollen.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in het Avondconcert is een bijzonder evenement te horen vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ. Onder de titel Music for Empty Spaces hoort u een programma dat verschillende muzikale perspectieven weerspiegelt tijdens deze coronatijd. Twaalf componisten zijn gekoppeld aan twaalf musici. Onder meer is er muziek van Monique Krüs. Haar compositie No one is an island voor bariton met soundtrack wordt gezongen door Frederik Bergman.

Vrijdag 29 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): grand opéra wordt gepresenteerd met de uitvoering van Berlioz’ Les Troyens. In de hoofdrollen zongen Susan Graham, Bryan Hymel en Dwayne Croft. Deborah Voigt – afgelopen november was ze in Nederland – zong de rol van Cassandre. Fabio Luisi leidde het orkest.

Boris Godoenov (om 19.00 uur op de website van OperaVision): de opera in Sofia herdacht in 2014 de negentigste verjaardag van de St. Alexander Nevsky-kathedraal in de stad. In de openlucht werd Boris Godoenov van Moessorgsky opgevoerd. Het orkest werd geleid door Konstantin Chudovsky, Plamen Kartaloff deed de regie. In de hoofdrollen zongen onder anderen Martin Tsonev en Mario Krastev.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): voor de tweede keer deze week is Erwin Schrott te zien als Leporello in een opvoering van Don Giovanni. Vijf jaar geleden leidde Adam Fischer het orkest en maakte Jean-Louis Martinoty de enscenering. In deze versie is Mariusz Kwiecien Don Giovanni en zingt Juliane Banse de rol van Donna Elvira.

Vorig artikel

Mijn Strauss: Ariadne auf Naxos

Volgend artikel

Aylin Sezer geeft online concert

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.