AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Dresden

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: de Semperoper in Dresden.

De Semperoper Dresden denkt vanaf november zijn reguliere programmering weer te kunnen oppakken. (© Semper Dresden / Klaus Gigga)

De Semperoper heeft al zijn oorspronkelijk geplande voorstellingen tot en met 31 oktober 2020 geannuleerd. In plaats daarvan brengt het operahuis in de eerste seizoensmaanden een aangepaste programmering getiteld ‘Semper Essenz’.

Het programma bevat voorstellingen in verkleind formaat, concertant of semiscenisch, met aria’s en andere hoogtepunten uit de opera’s die eigenlijk in hun geheel te zien zouden zijn geweest, uitgevoerd door kleine orkesten of ensembles. Ook zijn er twee liedrecitals en gala-avonden door het Semperoper Ballett gepland.

Voor de periode vanaf 1 november houdt de Semperoper vooralsnog vast aan zijn oorspronkelijke programmering, met zes nieuwe producties en zestien reprises.

Het programma

In de serie ‘Semper Essenz’ zijn semiscenisch uitgevoerde hoogtepunten uit Il barbiere di Siviglia, Die Entführung aus dem Serail en Don Giovanni te zien, evenals concertant uitgevoerde hoogtepunten uit Jevgeni Onjegin, Madama Butterfly en Tosca. Voor de klein bezette Sächsische Staatskapelle Dresden staan gerenommeerde dirigenten als Alessandro De Marchi, Ottavio Dantone en Omer Meir Wellber. In de casts bekende namen als Kristine Opolais (Tosca) en Georg Zeppenfeld (Commendatore en Vorst Gremin).

De reguliere programmering gaat – onder voorbehoud – op 1 november van start met een nu al uitverkochte première van Die Zauberflöte, nieuw geënsceneerd door Josef E. Köpplinger en met Omer Meir Wellber op de bok. De bekende bas René Pape is gecast als Sarastro, het liefdesduo van Pamina en Tamino wordt vertolkt door Tuuli Takala en Sebastian Kohlhepp. De productie is maar liefst 34 keer te zien, verspreid door het hele seizoen, met op 9 en 10 juli 2021 de laatste voorstellingen.

De musical Blues Brothers is ook onder de operaprogrammering geschaard en is vanaf 22 januari 2021 voor het eerst bij de Semperoper te zien. Het gaat om Duitse bewerking van Manfred Weiß, gedirigeerd door Max Renne.

In januari en februari 2021 moet Willy Deckers Ring des Nibelungen in zijn geheel hernomen worden. Hier een scène uit Das Rheingold met Georg Zeppenfeld en Karl-Heinz Lehner. (© Semperoper Dresden / Klaus Gigga)

Monteverdi’s oeropera L’Orfeo is vanaf 26 maart 2021 te zien in een nieuwe regie van Nikolaus Habjan, met Wolfgang Katschner op de bok en de bekende tenor Rolando Villazón in de titelrol.

Corinna Tetzel maakt een nieuwe enscenering van Die Gespenstersonate van Aribert Reimann (vanaf 17 april 2021) en Richard Strauss’ ‘Konversationsstück’ Capriccio is te zien in een nieuwe regie van Jens-Daniel Herzog (vanaf 8 mei 2021). Christian Thielemann leidt de Strauss-productie, met Krassimira Stoyanova als de gravin en Daniel Behle als Flamand.

Puccini’s hitopera Turandot wordt geënsceneerd door Marie-Eve Signeyrole. Ivan Repušić leidt de de vijf voorstellingen in juli 2021. Lise Lindstrom vertolkt de titelrol, met Riccardo Massi als Calaf en Hrachuhí Bassénz als Liù.

Op de repriselijst staan titels als 4.48 Psychose (een kameropera van Philip Venables), Carmen, Der Freischütz, Der Rosenkavalier, Der Wildschütz, Die Fledermaus, Die Großherzogin von Gerolstein, La traviata, Rigoletto en Nabucco. Toppers op de affiches zijn onder meer Anne Schwanewilms als de Feldmarschallin in Der Rosenkavalier, Annette Dasch als Rosalinde in Die Fledermaus, René Pape als Filippo II in Don Carlo en Michael Spyres als de Duca di Mantova in Rigoletto.

De Semperoper plant ook (wellicht ietwat optimistisch) een integrale Ring des Nibelungen van Wagner. Willy Deckers productie uit 2001 moet in januari en februari 2021 twee keer in zijn geheel hernomen worden, met specialist Christian Thielemann voor het orkest en grote Wagner-namen als Michael Volle, Falk Struckmann, Petra Lang, Stephen Gould, Albert Dohmen en Christa Mayer in de casts.

Alle details van het seizoensprogramma zijn te bekijken op de website van de Semperoper Dresden.

Vorig artikel

Esther Kuiper brengt ode aan de opera

Volgend artikel

ZaterdagMatinee presenteert alternatief programma

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.