BinnenkortNieuws

ZaterdagMatinee presenteert alternatief programma

De NTR ZaterdagMatinee heeft een alternatief programma voor de eerste twee maanden van zijn zestigste seizoen gepresenteerd. Op de agenda staan onder meer uitvoeringen van Il piccolo Marat van Mascagni en King Arthur van Purcell.

Countertenor Franco Fagioli is te zien als Adalgiso in Porpora’s opera Carlo il Calvo. (© Julian Laidig)

In het Concertgebouw in Amsterdam, de vaste speelplek van de NTR ZaterdagMatinee, kunnen weer concerten gegeven worden. Er is ruimte voor 350 bezoekers.

De Matinee heeft ervoor gekozen om zijn programmering per twee maanden aan te passen, telkens in overleg met orkesten en ensembles en uitgaand van de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Het alternatieve programma voor september en oktober is inmiddels bekendgemaakt, in september volgt de herziene agenda voor november en december. Of de Matinee zijn plannen voor de tweede seizoenshelft (vanaf januari 2021) ook moet herzien, is nog niet bekend.

Het Matineeseizoen opent op 5 september met Il piccolo Marat, een ‘zelden uitgevoerd meesterwerk van de vooroorlogse Italiaanse avant-garde’, aldus de concertserie. Pietro Mascagni’s opera ging in 1921 in première en had destijds groot succes. De Matinee bracht het werk al eens in 1992. Kees Bakels dirigeerde die uitvoering. Nu staat Pietro Rizzo voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. In de cast onder anderen tenor Stefano La Colla (Il piccolo Marat), sopraan Anita Hartig (Mariella), bas-bariton John Relyea (L’orco), mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling (Principessa di Fleury) en de jonge Nederlandse baritons Jasper Leever en Tim Kuypers.

Chef-dirigent Karina Canellakis dirigeert op 19 september een instrumentaal programma. Op 26 september volgt een uitvoering van King Arthur van Purcell, ‘de eerste musical in de geschiedenis’, aldus de Matinee. Het werk wordt uitgevoerd door de Early Opera Company van Christian Curnyn, met bekende zangers als sopraan Lucy Crowe en tenor Benjamin Hulett in de cast.

Chef-dirigent Karina Canellakis neemt een paar Matinees voor haar rekening, waaronder het jubileumconcert op 31 oktober. (© Chris Christodoulou)

In oktober zijn er instrumentale Matinees onder leiding van Ryan Wigglesworth (3 oktober) en Yannick Nézet-Séguin (24 oktober). Het barokensemble Armonia Atenea is op 17 oktober te gast voor een uitvoering van Carlo il Calvo van Porpora, met de twee beroemde countertenoren Franco Fagioli en Max Emanuel Cencic in de hoofdrollen. George Petrou heeft de muzikale leiding.

Op 31 oktober viert de Matinee het 75-jarige bestaan van het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor. Op het programma een opdrachtwerk van Peter-Jan Wagemans voor koor en strijkers, Tzigane van Ravel, Meeresstille und glückliche Fahrt van Beethoven en de Ouverture Leonore III, eveneens van Beethoven. Karina Canellakis dirigeert.

Het jubileumconcert wordt tweemaal gespeeld, om 13.00 en 15.15 uur. Tussen de uitvoeringen door wordt het Concertgebouw schoongemaakt. Ook de andere instrumentale Matinees worden tweemaal op dezelfde dag uitgevoerd, om zo plek te kunnen bieden aan in totaal 700 bezoekers. De opera’s worden één keer uitgevoerd. Bij Il piccolo Marat zijn minder dan 350 kaarten beschikbaar omdat het aantal uitvoerenden zo groot is.

Op 17 augustus start de kaartverkoop voor passe-partouthouders en abonnementhouders. Op 24 augustus start de losse kaartverkoop voor iedereen. Alle Matinees zijn live op NPO Radio 4 te horen.

Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

De operahuizen gaan weer open: Dresden

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Angela, Rufus en Michael

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.