Binnenkort

Opera in de media: week 33 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 33 van 2020 (8 – 14 augustus) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Glyndebourne streamt de opera Giulio Cesare van Händel met Sarah Connolly in de titelrol.

Zaterdag 8 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat zijn 22ste week in. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, blijven een dag lang online. Parsifal van Wagner werd in 1992 opgevoerd met de sterren van dat moment: Waltraud Meier, Siegfried Jerusalem, Bernd Weikl en Kurt Moll.

Max Emanuel Cencic. (© Julian Laidig)

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op de website van de NTR ZaterdagMatinee): vandaag kijkt Hans Haffmans terug naar het jaar 2014. Toen werd het ‘dramma per musica’ Artaserse van Leonardo Vinci uitgevoerd door Concerto Köln onder leiding van Diego Fasolis. Onder anderen Franco Fagioli en Max Emanuel Cencic stonden op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw.

BBC Proms (om 19.30 uur op BBC Radio 3): BBC Radio 3 brengt in de alternatieve Proms opnamen uit het verleden. Uit 1992 dateert de opname van Tsjaikovski’s Pique Dame. In de belangrijkste rollen zingen Yuri Marusin (Hermann), Sergei Leiferkus (Tomsky) en Felicity Palmer (Countess). Het Glyndebourne Chorus en het London Philharmonic Orchestra staan onder leiding van Sir Andrew Davis.

Opera in het Zomeravondconcert (om 19.00 uur op NPO Radio 4): Haydns Orlando Paladino werd elf jaar geleden concertant uitgevoerd door een cast met deels Nederlandse zangers, onder wie Marcel Reijans, Peter Gijsbertsen, Pietro Spagnoli en Martijn Cornet. De Radio Kamer Filharmonie werd geleid door Andrea Marcon.

Zondag 9 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): afgelopen seizoen bracht de Met Händels Agrippina in een nieuwe enscenering door Sir David McVicar. Harry Bicket leidde de cast met namen als Joyce DiDonato, Duncan Rock en Kate Lindsey.

Sarah Connolly. (© Peter Warren)

Operastream (om 17.00 uur en later on demand op de website van het Glyndebourne Festival): David McVicar ensceneerde voor het Glyndebourne Festival in 2005 de opera Giulio Cesare van Händel. Het was het debuut van sopraan Danielle de Niese, die Cleopatra zong en inmiddels kasteelvrouw is op het landgoed van Glynebourne. Sarah Connolly zong Giulio Cesare, naast solisten als Patricia Bardon en Christopher Maltman. Het Orchestra of the Age of Enlightenment en het Glyndebourne Chorus werden geleid door William Christie.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Zomeravondconcert van AVROTROS/NTR blikt terug op het Orlando Festival van 2019. Werken van Berg, Zemlinsky en Reger stonden op de lessenaars van Gruppo Montebello, het Theaterkoor Opera Zuid onder leiding van Henk Guittart en sopraan Anna Lucia Richter.

Nieuw op YouTube

#OperaHarmony
In dit project werden meer dan honderd operamakers van over de hele wereld verenigd die tijdens de lockdown een online gemeenschap vormden om nieuwe digitale opera’s te creëren. Het initiatief is gestart door operaregisseur Ella Marchment. Ella stelde de thema’s afstand en gemeenschap vast, organiseerde kunstenaarsteams en hield toezicht op de creaties. In de derde van de vijf opera’s, Divas Furloughed, ziet u onder anderen Elise Caluwaerts.

Maandag 10 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Michael Grandages klassieke regie van Don Giovanni van Mozart werd enkele jaren geleden gezongen door onder anderen Simon Keenlyside, Adam Plachetka en Paul Appleby. Fabio Luisi leidde het orkest.

Operastream (om 12.30 u NL tijd op de website van COC): wie maandag Hadrian, de tweede opera van Rufus Wainwright, wil kunnen zien, moet zich eerst registreren op de website van de Canadian Opera Company. Die streamt eenmalig de productie, inclusief een live Q&A. Hadrian werd gecomponeerd door Rufus Wainwright op een libretto van Daniel MacIvor en met Thomas Hampson in één van de hoofdrollen.

Dinsdag 11 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s Manon Lescaut werd in 2008 opgevoerd met Karita Mattila in de hoofdrol. James Levine leidde het orkest en de andere solisten, onder wie Marcello Giordani en Dwayne Croft.

Channa Malkin. (© Bettiena Drukker)

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): live vanaf het Grachtenfestival Amsterdam hoort u sopraan Channa Malkin, cellist Maya Fridman en pianist Slava Poprugin. In Grand Hotel Krasnapolsky staat repertoire van Weinberg, Moessorgski, Tavener en Malkin op het programma.

Woensdag 12 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Carmen van Bizet werd vorig jaar opgevoerd met in de belangrijkste rollen Aleksandra Kurzak, Clémentine Margaine en Roberto Alagna. Dirigent was Louis Langrée.

Donderdag 13 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de opname van Verdi’s Rigoletto is al 39 jaar oud. In december 1981 was Luciano Pavarotti de grote ster van de avond, naast onder anderen Christiane Eda-Pierre, Isola Jones en Louis Quilico. James Levine dirigeerde.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): op het Grachtenfestival speelt pianist Daan Boertien, kandidaat voor de GrachtenfestivalPrijs 2020, met vocale medewerking van mezzosopraan Barbara Kozelj en bas-bariton Marc Pantus. Ze brengen liederen uit Mahlers Des Knaben Wunderhorn.

Vrijdag 14 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Turandot van Puccini zongen vier jaar geleden Nina Stemme en Anita Hartig de vrouwelijke hoofdrollen, naast onder anderen Marco Berti en Alexander Tsymbalyuk. Het Met-orkest werd geleid door Paolo Carignani.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): Stefano Ricci en Marcello Mottadelli vormden het creatieve team voor de productie van Turandot van Puccini voor het operahuis in Zagreb in 2018. Rebeka Lokar en Renzo Zulian waren enkele van de hoofdrolzangers.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): vanavond wordt bekend wie van de drie genomineerden de GrachtenfestivalPrijs 2020 krijgt. De drie kandidaten zijn sopraan Channa Malkin, violist Shin Sihan en pianist Daan Boertien.

Vorig artikel

Fotoreportage: Op de filmset van The Other

Volgend artikel

De operahuizen gaan weer open: Berlijn (1)

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.