AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Stuttgart

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: de Staatsoper Stuttgart.

De Staatsoper Stuttgart. (© Matthias Baus)

De Staatsoper Stuttgart presenteerde eind juli een alternatieve programmering tot het einde van het jaar. Het seizoen begint pas op 1 oktober en in januari 2021 zullen er geen voorstellingen plaatsvinden. In totaal brengt het theater 38 voorstellingen, 30 minder dan oorspronkelijk gepland. Dit komt vooral doordat de werknemers van het operahuis in ‘Kurzarbeit’ zijn (werktijdverkorting). De Staatsoper kan hierdoor zijn repertoiresysteem niet in stand houden.

Niettemin brengt het Stuttgarter theater tot het einde van het jaar vijf nieuwe operaproducties, aangevuld met concerten op andere locaties in de stad en de omgeving en verschillende activiteiten van JOiN, de Junge Oper Stuttgart, die als zelfstandige instelling binnen de muren van de Staatsoper Stuttgart een programma heeft. JOiN brengt onder meer Gold, de Duitse versie van Leonard Evers’ kindervoorstelling Goud!, die dit najaar in de Nederlandse versie bij De Nationale Opera te zien zal zijn.

Het programma

Het thema van de aangepaste eerste seizoenshelft is de vraag: ‘Wer ist wir?’ Onder die noemer zijn vijf premières te bezoeken.

Die Zauberflöte is de eerste productie van het seizoen (3 oktober t/m 28 november). Mozarts klassieker is te zien in een regie van Barrie Kosky en Suzanne Andrade. In de cast onder anderen Jasper Leever, alumnus van de Dutch Nationale Opera Academy en lid van de operastudio in Stuttgart. Hij zingt ‘Zweiter Geharnischter’. Hoofdrollen zijn er voor onder anderen Josefin Feiler, Mingjie Lei en Beate Ritter.

Pietro Mascagni’s bekende korte opera Cavalleria rusticana is te zien in een double bill met Luci mie traditrici van Salvatore Sciarrino (11 t/m 24 oktober). Barbara Frey voert de regie, met de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek als Santuzza, Arnold Rutkowski als Turiddu en de in Nederland bekende tenor Elmar Gilbertsson, ensemblelid in Stuttgart, als Un servo della casa.

Das Lied von der Erde vervangt de oorspronkelijk geplande première van Die Frau ohne Schatten (27 oktober t/m 14 november). Mahlers liederen worden uitgevoerd in een deel van het decor dat Jo Schramm voor Strauss’ opera had ontworpen, met David Hermann als regisseur. Om er een muziektheatervoorstelling van te maken, worden de liederen gecombineerd met Die Bienenkönige van Elfriede Jelinek. Het orkest speelt Arnold Schönbergs kamermuziekbewerking, zodat het in de orkestbak past. In de cast onder anderen Evelyn Herlitzius.

Massenets romantische opera Werther is te zien in een enscenering van Felix Rothenhäusler (15 november t/m 16 december). Stuttgart kiest voor de partituur waarin Werther een baritonrol is. Jarrett Ott zingt de titelrol. In de zomer 2021 volgt als het goed is een speelreeks waarin Werther bezet is met tenor Arturo Chacón-Cruz, zodat beide varianten in hetzelfde seizoen te horen zijn.

De laatste première van de voorlopige programmering is Die verzauberte Welt van Maurice Ravel, waarin de opera Das Kind und die Zauberdinge (L’enfant et les sortilèges) gecombineerd wordt met de sprookjessuite Ma Mère L’Oye (19 en 20 december). Dennis Russell Davies heeft de muzikale leiding, Schorsch Kamerun regisseert en vertolkt tevens de hoofdrol in Ravels opera. Jasper Leever zingt ‘Der Sessel’ en ‘Der Baum’.

Zie voor meer informatie over het nieuwe seizoen in Stutgart de website van de Staatsoper Stuttgart.

Vorig artikel

Opera in de media: week 35 van 2020

Volgend artikel

Antony Hermus: ‘Cultuur vormt de mens’

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.