Binnenkort

Opera in de media: week 35 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 van 2020 (22 – 28 augustus) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: de uitzending van Verdi’s Don Carlos in een opname van de Proms, geleid door Bernard Haitink.

Zaterdag 22 augustus

Adrianne Pieczonka. (© Bo Huang)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat zijn 24ste week in. Inmiddels krijgen eerder gestreamde producties een tweede kans. De video’s blijven een dag online. De opname van Verdi’s Simon Boccanegra dateert van tien jaar geleden, toen Adrianne Pieczonka, Marcello Giordani en Plácido Domingo de hoofdrollen zongen. Dirigent was James Levine.

BBC Proms (om 19.30 uur op BBC Radio 3): een Proms-aflevering die je live zou willen zien in plaats van via een opname is die van de opera Don Carlos van Verdi. De 1886-versie van het stuk werd tijdens de Proms van 1996 gedirigeerd door Bernard Haitink, met solisten als Richard Margison (Don Carlos), Dmitri Hvorostovsky (Rodrigo) en Olga Borodina (Princess Eboli).

Zondag 23 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): een ‘telecast’ van Rossini’s Barbiere di Siviglia bracht in 1988 bekende namen als Kathleen Battle, Leo Nucci en Ferruccio Furlanetto in de Amerikaanse huiskamers. De voorstelling werd muzikaal geleid door Ralf Weikert.

Het Zondagochtendconcert (om 10.00 uur op NPO Radio 4): in de zomerafleveringen van het Zondagochtendconcert wordt niet vaak gezongen, maar deze week kunt u vanaf circa 10.23 uur luisteren naar een uitvoering van het Stabat Mater van Haydn door sopraan Julie Gooding, alt Margriet van Reisen, tenor Werner Güra en bas Geert Smits. Ook Cappella Amsterdam en het Radio Kamer Orkest onder leiding van Frans Brüggen werkten mee. De opname dateert van september 2003.

Operastream (om 17.00 uur en later on demand op de website van het Glyndebourne Festival): dirigent William Christie en regisseur Jonathan Kent waren de spil in de productie van The Fairy Queen van Purcell die Glyndebourne in 2009 bracht. Het Orchestra of the Age of Enlightenment begeleidde solisten als Lucy Crowe, Carolyn Sampson en Ed Lyon. De video is een week te zien op YouTube.

Dit is de trailer:

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): Cappella Amsterdam trad in juli 2016 onder leiding van Daniel Reuss op in Fribourg. Het koor zong werken van onder anderen Wolf (Sechs Geistliche Lieder), Brahms en Dusapin.

BBC Proms (om 22.00 uur op BBC 3): uit 1998 dateert de Proms-opname van Bachs Matthäus-Passion door Collegium Vocale Gent onder leiding van Phillipe Herreweghe. Enkele van de solisten zijn Andreas Scholl, Werner Güra en Dietrich Henschel. De evangelist werd gezongen door Ian Bostridge

Nieuw op YouTube

Opera Gala
Een opname van 2005 staat sinds deze week online op YouTube. In de Deutsche Oper werden tijdens het AIDS-gala veel stukken uit het ijzeren operarepertoire gezongen door onder anderen Michaela Kaune, Marlis Petersen en Lawrence Brownlee. U hoort onder meer aria’s van Mozart, Dvorak en Rossini.

Maandag 24 augustus

Operastream (om 00.40 uur op Arte): Anna Netrebko (Aida), Ekaterina Semenchuk (Amneris) en Franceso Meli (Radamès) waren de bekendste namen in de productie van Aida van Verdi, zoals gespeeld tijdens de Salzburger Festspiele van 2017. De opname is op de late zondagavond te zien op Arte.

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de sprookjesopera Hänsel und Gretel van Humperdinck kreeg in 1982, op Eerste Kerstdag, een uitvoering bij de Met, die ook op tv te zien was. In de hoofdrollen zongen Judith Blegen, Frederica von Stade en Jean Kraft. Thomas Fulton was de dirigent.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): sopraan Lucy Crowe en pianiste Anna Tilbrook traden begin juni op in een serie speciale concerten van de Londense Wigmore Hall. Hun programma bestond uit werk van onder anderen Schumann, Berg en Britten.

Dinsdag 25 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): vanaf dinsdag staat de hele week bij de Met in het teken van Verdi. Verschillende van diens opera’s zijn te zien in de streams, te beginnen met Rigoletto. Onder dirigent Michele Mariotti zongen in 2013 zangers als Diana Damrau, Piotr Beczała en Željko Lučić de hoofdrollen.

Woensdag 26 augustus

Dmitri Hvorostovsky werd luid toegejuicht voor zijn vertolking van graaf Di Luna (© Marty Sohl / Metropolitan Opera).

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Verdi’s Trovatore haalde in 2015 steeds uitverkochte zalen dankzij de cast. Daarin ziet u onder anderen Anna Netrebko, Dolora Zajick en Dmitri Hvorostovsky. Het orkest werd geleid door Marco Armiliato.

Donderdag 27 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Sonya Yoncheva zingt de hoofdrol in Verdi’s Luisa Miller, met verder onder anderen Piotr Beczała en Plácido Domingo. Bertrand de Billy dirigeerde.

Vrijdag 28 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): net als vorige week op vrijdag presenteert de Met een uitvoering van Verdi’s Ballo in maschera. Deze opname is recenter dan die van vorige keer. In 2012 zongen Sondra Radvanovsky, Stephanie Blythe en Dmitri Hvorostovsky in de belangrijkste rollen. Dirigent was Fabio Luisi.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): begin dit jaar presenteerde de opera van Monte Carlo een enscenering van La bohème van Puccini door Jean-Louis Grinda. In de hoofdrollen zongen Irina Lungu, Mariam Battistelli en Andeka Gorrotxategi. Daniele Callegari leidde het huisorkest en -koor van het huis aan de Middellandse Zee.

Vorig artikel

Van Doorn en Egli treden op in nieuw theater

Volgend artikel

De operahuizen gaan weer open: Stuttgart

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.