BinnenkortNieuws

DNO opent seizoen met alternatieve Faust

De Nationale Opera opent op zaterdag 5 september zijn seizoen. Op het programma staat niet de oorspronkelijk geplande productie van Boito’s Mefistofele met bekende solisten, groot koor en groot orkest, maar het door jonge makers uitgedachte alternatief FAUST [working title].

Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. (© Luuk Kramer)

FAUST [working title] opent het eerste seizoen dat geheel geprogrammeerd is door intendant Sophie de Lint, die in 2018 Pierre Audi als intendant opvolgde. De Lint had graag willen openen met de niet vaak gespeelde opera Mefistofele, maar door de coronacrisis moest die productie geannuleerd worden.

De alternatieve seizoensopening sluit aan bij het thema Faust en moet evengoed een ‘grootschalige voorstelling met koor, orkest en solisten’ worden. Muzikaal wordt echter veel verder gekeken dan Boito en de andere grote componisten die muziek rond Goethes Faust schreven. DNO belooft ‘andere muziek, geluiden en talen’, die samen ‘een nieuw landschap in de wereld van het muziektheater’ moeten verbeelden.

De jonge regisseur Lisenka Heijboer Castañón en dirigent Manoj Kamps staan aan de leiding van de productie, die met het oog op veranderende maatregelen en protocollen flexibel en wendbaar gehouden wordt. Ze zijn uitgegaan van onder meer het essay Herdenken herdacht van Simone van Saarloos en hebben een voorstelling uitgedacht die focust op de ‘overvloed aan stemmen, perspectieven en verhalen’ in de wereld. ‘Ontstaan vanuit beperkingen is FAUST [working title] een voorstelling die overvloed viert.’

De muziek van FAUST [working title] bestaat uit composities van bekende componisten als Berlioz, Boito, Händel, Mahler en Schubert en hedendaags werk, deels nieuw gecomponeerd, van onder anderen Reinbert de Leeuw en Rick van Veldhuizen.

De uitvoering wordt verzorgd door het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koor van DNO, het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en een cast met Olga Busuioc (oorspronkelijk gecast voor Mefistofele), Polly Leech, Martin Mkhize en Fang Fang Kong.

FAUST [working title] is van 5 tot en met 24 september zeven keer te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De voorstellingen zijn op dit moment allemaal uitverkocht.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Mahler met accordeon: een wereldprimeur?

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Cecilia, Ed en Jonas

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.