Binnenkort

Opera in de media: week 37 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 van 2020 (5 – 11 september) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Il piccolo Marat van Mascagni op NPO Radio 4.

Zaterdag 5 september

Eric Owens en Angel Blue in Porgy and Bess. (© Ken Howard / Met Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat zijn 26ste week in. Inmiddels krijgen eerder gestreamde producties een tweede kans. De video’s blijven een dag online staan. The Gershwins’ Porgy and Bess was eerst te zien in Amsterdam en verhuisde toen naar New York. Van begin dit jaar dateert de opname met in de hoofdrollen Angel Blue, Golda Schultz en Eric Owens. Het orkest werd geleid door David Robertson. De voorstelling is het hele weekend te zien.

NTR ZaterdagMatinee (om 13.00 uur op NPO Radio 4): de seizoensopener van de NTR ZaterdagMatinee, ook dit seizoen onder artistieke leiding van Kees Vlaardingerbroek, is Il piccolo Marat van Mascagni. Het radioprogramma, gepresenteerd door Hans Haffmans, begint al om 13.00 uur. U hoort het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Pietro Rizzo en Klaas-Jan de Groot. Enkele van de solisten: Anita Hartig, Stefano La Colla en Maria Riccarda Wesseling.

Staatsoper.TV (om 18.30 uur op de website van de Bayerische Staatsoper): tussen opera en performance bevindt zich de productie waarmee de Bayerische Staatsoper het seizoen begint. 7 Deaths of Maria Callas is een project van Marina Abramović. In de voorstelling zingen zeven sopranen aria’s die een belangrijke rol speelden in de loopbaan van Maria Callas, zoals ‘Addio del passato’ uit La traviata, ‘Vissi d’arte’ uit Tosca en ‘Un bel dì vedremo’ uit Madama Butterfly. De opname blijft een maand online staan.

Het Zomeravondconcert (om 19.00 uur als deel van het Zomeravondconcert van NPO Radio 4): geen opera deze zaterdag, maar wel vocale muziek uit tijden van vóór het ontstaan van dat genre. Uit het archief komen opnamen van het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel in I Trionfi: madrigalen van Orlandus Lassus op teksten van Petrarca.

Zondag 6 september

Sopraan Laetitia Gerards.

Spiegelzaal (om 10.00 uur op NPO Radio 4): sopraan Laetitia Gerards en pianist Thomas Beijer zijn te gast in de eerste (ingekorte) aflevering van Spiegelzaal van dit seizoen. De twee brachten onlangs een cd uit. Ook pianist Camiel Boomsma en klarinettist Marieke Vos zijn te horen.

Podium Witteman (om 18.15 uur op NPO 2): in de eerste Podium Witteman van dit seizoen is onder anderen Polly Leech te gast. Ze staat in de nieuwe productie FAUST [working title] van De Nationale Opera en zingt uit die voorstelling een aria van Lili Boulanger.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): ook deze aflevering staat in het teken van het Festival Oude Muziek in Utrecht. U hoort archiefopnamen uit 2011 van L’Arpeggiata onder leiding van Christina Pluhar met Monteverdi’s Vespro della beata vergine. Daarna is een opname uit 2018 te horen van Gli Angeli Genève onder Stephan MacLeod. Ze brengen de Missa Malheur me bat en andere werken van Deprez.

Nieuw op YouTube

Ruim zeven uur Callas
Op YouTube staat nu een video die weinig beeld en veel geluid geeft. Meer dan zeven uur geremasterde opnamen van Maria Callas – onderbroken door reclame – waarin het gezicht van Callas niet veranderd, maar waar haar talent op veel manieren hoorbaar is in aria’s van Bellini, Puccini, Verdi en anderen.

Maandag 7 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Thomas Adès’ The Tempest stonden acht jaar geleden bij de Met vooral Britse solisten. Onder anderen Isabel Leonard, Iestyn Davies, Alan Oke, Toby Spence en Simon Keenlyside zongen in de cast, geleid door de componist zelf.

Dinsdag 8 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in de serie streams van de Met begint vandaag een week die het motto ‘all french’ meekreeg. Hij opent met Manon van Jules Massenet. Anna Netrebko zingt de titelrol, naast onder anderen Piotr Beczała en Paulo Szot. Het orkest werd geleid door Fabio Luisi.

BBC Proms (om 20.30 uur op BBC Radio 3): de ook in Nederland actieve dirigent Ryan Bancroft debuteert als chef-dirigent van het BBC National Orchestra of Wales met een programma in de Proms vol Amerikaanse muziek van onder anderen Adams, Higgins en Barber. Sopraan Natalya Romaniw zorgt voor de vocale bijdragen.

Woensdag 9 september

Vittorio Grigolo en Diana Damrau als Roméo en Juliette. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): bij de vertoning in de bioscopen in 2017 was er een ernstige storing in beeld en geluid. Dat zal bij de stream vermoedelijk niet gebeuren. Roméo et Juliette van Gounod wordt muzikaal geleid door Gianandrea Noseda. In de belangrijkste rollen zongen Diana Damrau, Vittorio Grigolo en Mikhail Petrenko.

Concertstream (om 19.30 uur op Medici.tv): Medici.tv presenteert een geheel Brits programma door dirigent Sir Simon Rattle voor het London Symphony Orchestra. Op het programma staan werken van Knussen, Turnage en Britten. Van die laatste klinkt de Serenade for Tenor, Horn and Strings. Vocale solisten zijn Lucy Crowe en Allan Clayton.

Donderdag 10 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): het Faust-thema is vandaag bij de Met centraal aanwezig door de stream van Berlioz’ La damnation de Faust. James Levine was de dirigent, solisten waren onder anderen Susan Graham, Marcello Giordani en John Relyea.

Vrijdag 11 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): mezzosopraan Joyce DiDonato was de ster in Cendrillon, de sprookjesopera van Jules Massenet. Naast haar op het podium onder anderen Kathleen Kim, Alice Coote en Stephanie Blythe. Dirigent was Bertrand de Billy.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): in de rol van Polina was Asmik Grigorian de bekendste naam in de productie van The Gambler van Prokofjev door de opera van Litouwen. Begin dit jaar werd de voorstelling opgenomen voor de stream van OperaVision. Dirigent was Modestas Pitrėnas, de regie was van Vasily Barkhatov.

Vorig artikel

De Vaal en De Vries zingen Alberti en Jordaan

Volgend artikel

Voetengetrappel voor onbekende Mascagni

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.