Binnenkort

Opera in de media: week 39 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 van 2020 (19 – 25 september) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: de operette Die Csárdásfürstin onder muzikale leiding van Lorenzo Viotti live vanuit Zürich.

Zaterdag 19 september

Anna Netrebko van I puritani van Bellini. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat door. De video’s blijven een dag online. De opera I puritani van Bellini werd begin 2007 opgevoerd onder muzikale leiding van Patrick Summers. In de hoofdrollen zongen Franco Vassallo, Anna Netrebko en John Relyea. De regie was van Sandro Sequi.

Een goedemorgen met (om 10.00 uur op NPO Radio 4): de broers Frank en René Groothof stellen een eigen programma samen voor het AVROTROS-programma waarin de gasten de muziek programmeren. Frank Groothof werd onder meer bekend van zijn operabewerkingen – zoals de opera Carmen – voor kinderen.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): geen grotezaalopera, maar een liedrecital door Marcelina Beucher (sopraan) en Gilbert den Broeder (piano). Die laatste vertelde eerder deze week in een interview met Place de l’Opera over het programma, dat werk van Chopin, Moniuszko, Szymanowski en Lefeld vermeldt. Aansluitend aan het optreden is er een portret van de Poolse tenor Wieslaw Ochman.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): Sir Charles Mackerras leidde het Scottish Chamber Orchestra en het Philharmonia Chorus in een concertante uitvoering van Der Freischütz tijdens het Edinburgh International Festival in 2004. In de hoofdrollen zongen Jonas Kaufmann, Christopher Maltman en Matthew Rose. Sopraan Hillevi Martinpelto was Agathe.

Concertstream (on demand op Arte Concert): samen met haar echtgenoot, tenor Yusif Eyvazov, brengt de Russische sopraan scènes en duetten uit opera’s als Iolanta, Pique Dame en Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. Het Mozarteum Orchester Salzburg onder dirigent Mikhail Tatarnikov begeleidt het duo.

Zondag 20 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de belcanto-opera L’elisir d’amore van Donizetti klonk in februari 2018 in het New Yorkse operahuis door sterren als Matthew Polenzani en Pretty Yende. Dirigent was Domingo Hindoyan.

Jeannette van Schaik. (©Marleen Dalhuijsen)

Spiegelzaal (om 10.00 uur op NPO Radio 4): vooruitlopend op het verschijnen van de cd Elysium zijn sopraan Jeanette van Schaik en pianist Peter Nilsson te gast in Spiegelzaal. Ze spelen en zingen werk van de plaat, die volgende week wordt gepresenteerd. Jeannette van Schaik vertelde over het ontstaan van de cd in Studio Nibelheim.

Podium Witteman (om 18.15 uur op NPO 2): het programma beleeft zondag zijn tweehonderdste aflevering. Onder anderen sopraan Laetitia Gerards is te gast. Ze zingt met pianist/presentator Mike Boddé een jubileumlied.

Nieuw op YouTube

Luisa Miller in de Met
Soms duiken er op YouTube tv-registraties op die niet door officiële producenten of tv-maatschappijen geplaatst werden. Dat geldt ook voor een uitvoering van Luisa Miller van Verdi bij de Metropolitan Opera, waarvan de video sinds een week online staat. Er staat geen informatie bij, maar de Live in HD-opname dateert van april 2018. Het Met-orkest werd geleid door Bertrand de Billy, Elijah Moshinsky deed de regie. In de belangrijkste rollen zongen Sonya Yoncheva, Plácido Domingo en Piotr Beczala

Maandag 21 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): een creatief team van dirigent Carlo Rizzi en regisseur Sir David McVicar stond aan de leiding van de productie van de opera Norma van Bellini. Drie jaar geleden zongen Matthew Rose, Joseph Calleja en Joyce DiDonato de hoofdrollen.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Avondconcert brengt opnamen van het festival Musica Sacra, dat dit weekend in Maastricht wordt gehouden. In het Theater aan het Vrijthof presenteerden de philharmonie zuidnederland onder leiding van Philipp Pointer nieuw werk van de Vlaamse componist Piet Swerts. Vocalisten waren bariton Vincent Kusters en een kwartet zangers uit het conservatoriumkoor. Het werk Yakara is een lofzang op de Jeker, de rivier die stroomt door Swerts’ geboorteplaats Tongeren en in Maastricht in de Maas uitmondt. In het tweede deel van de uitzending hoort u het Pluto-ensemble en het Hathor Consort met muziek van Thomas Tomkins, een leerling van William Byrd.

Dinsdag 22 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): vandaag begint een week vol Puccini uit het Met-archief. De serie opent met La Rondine, dat werd opgevoerd in 2009. Marco Armiliato dirigeerde, zangers waren onder anderen Angela Gheorghiu, Roberto Alagna en Lisette Oropesa.

Concertstream (om 19.00 uur op OperaVision): tenor Aleksandrs Antonenko zong op 16 juli onder het motto ‘Together’ een recital in Riga dat werd opgedragen aan alle medici en al het zorgpersoneel actief in de coronacrisis. Begeleid door Reinis Zariņš op de piano zong Antonenko werk van onder anderen Verdi en Puccini.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in het tweede deel van het programma wordt een opname uit september 2019 uitgezonden. Bariton Benjamin Appl en fortepianist Kristian Bezuidenhout gaven toen een recital in het Palau de la Música Catalana. Op het programma stonden liederen van Schubert en Schumann.

Woensdag 23 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): er waren echte paarden op de bühne van de Met toen in januari 2011 de opera La fanciulla del West van Puccini werd gebracht. Het orkest onder leiding van Nicola Luisotti begeleidde bekende namen als Deborah Voigt, Marcello Giordani en Lucio Gallo.

Donderdag 24 september

Massimo Cavalletti. (© Dario Acosta)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ‘tussenpaus’ Fabio Luisi, muzikaal leider van de Met tussen James Levine en Yannick Nézet-Séguin, leidde in maart 2016 de uitvoering van Puccini’s Manon Lescaut. De hoofdrollen werden gezongen door Kristine Opolais, Roberto Alagna en Massimo Cavalletti.

Concertstream (on demand op Arte Concert): tenor Juan Diego Flórez gaf afgelopen augustus met pianist Vincenzo Scalera een recital in het Festspielhaus in Salzburg. De twee brachten werk van onder anderen Beethoven, Strauss, Bellini en Verdi.

Opera matinée (om 15.00 uur op BBC Radio 3): in 2014 verzamelde het Royal Opera House een cast vol bekenden namen voor een productie van Faust van Gounod. De titelrol werd gezongen door Joseph Calleja, Bryn Terfel was Méphistophélès. Andere bekenden namen in de cast waren Sonya Yoncheva en Simon Keenlyside.

Vrijdag 25 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s Madama Butterfly werd in 2009 gezongen door onder anderen Patricia Racette, Maria Zifchak en Marcello Giordani. Het orkest werd geleid door Patrick Summers.

Oper für Alle (om 19.00 uur op de website van het Opernhaus Zürich): volgend weekend brengt het huis de digitale versie van Oper für Alle. Er zijn drie producties in een livestream te zien. De serie opent op vrijdag met Emmerich Kálmáns operette Die Csárdásfürstin. Onder muzikale leiding van Lorenzo Viotti en in een regie door Jan Philipp Gloger zingen solisten als Annette Dasch en Pavol Breslik. De stream blijft 48 uur online staan.

Concertstream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): sopraan Marina Rebeka – in mei 2021 zingt ze de titelrol in Anna Bolena bij De Nationale Opera in Amsterdam – gaf op 31 juli een recital op Rundāle Palace. Samen pianiste Laila Holberga zong ze aria’s uit onder anderen Il trovatore en Manon Lescaut.

Vorig artikel

Gilbert den Broeder verkent de Poolse ziel

Volgend artikel

De operahuizen gaan weer open: Luik

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.