AchtergrondInterviews

Studio Nibelheim: Jeannette van Schaik

Sopraan Jeannette van Schaik zet deze maand een nieuwe stap in haar carrière. Haar eerste cd, Elysium, die ze samen met pianist Peter Nilsson maakte, verschijnt eind van de maand. Sinds haar afstuderen stond ze op grote podia in binnen- en buitenland. In Studio Nibelheim vertelt ze over haar ervaringen en laat ze als primeur fragmenten van haar album horen.

Na haar afstuderen aan de Dutch National Opera Academy met de vrouwelijke hoofdrol in Humperdincks Hänsel und Gretel ging het snel met de loopbaan van Jeannette van Schaik. Ze zong rollen als Donna Anna in Mozarts Don Giovanni en de Contessa en de Erste Dame, ook in opera’s van Mozart. Haar debuut in het buitenland kwam met de rol van Mimì in La bohème in Luxemburg. Inmiddels stond ze driemaal op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw in de NTR ZaterdagMatinee.

Heel zorgvuldig stelde Van Schaik het programma van haar eerste cd samen. Met pianist Peter Nilsson zocht ze naar iets anders dan het bekende repertoire. Romantisch liedrepertoire van componisten als Respighi, Korngold en Strauss haalde de eindselectie, die eerder dit jaar werd opgenomen in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. In het interview vertelt ze over de totstandkoming van de cd en laat ze twee fragmenten horen. Daarnaast koos ze muziek van Puccini, Bellini, Barber en Simon and Garfunkel.

De cd Elysium verschijnt op vrijdag 25 september. Op zaterdag 26 september is er om 15.00 uur een presentatierecital in de Philharmonie Haarlem (aanmelden verplicht). De cd is al in de voorverkoop te verkrijgen via de website van Jeannette van Schaik.

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. Abonneren op onze podcasts kan via iTunes of Soundcloud. Daar vindt u ook de vorige afleveringen. Voor Android is er de Google Podcasts-app. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts. Studio Nibelheim is ook te vinden op Spotify.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Alex, Maarten en Jonas

Volgend artikel

Opera Spanga brengt trailer The Other uit

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.