BinnenkortNieuws

Marion Dumeige op Classical Talent-tournee

Vanavond begint de Dutch Classical Talent-tournee van Marion Dumeige. De sopraan doet twaalf steden door heel Nederland aan met een programma met aria’s en liederen van onder anderen Puccini, Debussy en Mozart. Ze staat op het podium met pianist Aarón Ormaza Vera en verteller Boudewijn Ruigrok.

Sopraan Marion Dumeige. (© Marco Borggreve)

Net voor de zomer sloot Marion Dumeige haar opleiding af aan de Dutch National Opera Academy (DNOA). Onder ongewone omstandigheden, want in maart leidde de coronacrisis tot drastische veranderingen in het lesprogramma en de praktijkproducties die gepland stonden. Over die ongebruikelijke afsluiting van haar studie vertelde ze, met twee collega-studenten, in een interview met Place de l’Opera.

Tijdens haar laatste DNOA-jaar deed Marion Dumeige auditie voor het Dutch Classical Talent-programma. Wie wordt geselecteerd voor het ontwikkelingstraject van achttien maanden, krijgt coaching en maakt een tournee langs twaalf concertzalen in Nederland. De jury van het talentenprogramma was enthousiast: ‘Marion is een kanon! Een onvervalste operazangeres met een innemende persoonlijkheid. Haar inlevingsvermogen en expressiviteit zijn bewonderenswaardig.’

Voor de tournee, die vanavond (23 september) in Tilburg begint en op 29 oktober eindigt in Eindhoven, stelde Dumeige een eigen programma samen. In het interview in juli beschreef ze haar plan: ‘Ik wilde graag een verhaal maken waarin de muziek past; het moest geen traditioneel recital worden. Ik breng een kleine opera, met een verteller die het publiek door het verhaal leidt. Er is zelfs interactie, het publiek mag meebepalen hoe het verhaal verdergaat.’

Op haar website schrijft de bij het Franse Caen geboren zangeres: ‘De kans om voor Nederlands publiek door het hele land op te treden, is voor mij een manier om te delen wat ik tijdens mijn studiejaren heb ontvangen. Wat is het een geschenk om mijn verblijf in Nederland af te ronden door de mensen iets terug te geven en mijn passie voor opera te delen!’

Aan het Dutch Classical Talent-traject en de tournees nemen verschillende jonge musici deel. Het traject wordt besloten tijdens een finale, waar bepaald wordt wie de award en het bijbehorende prijzengeld van 10.000 euro ontvangt. Nadat alle deelnemers hebben opgetreden, bepaalt de vakjury de winnaar. Daarnaast is er een publieksprijs. De grote finale is op 9 mei 2021 in TivoliVredenburg in Utrecht.

Het programma waarmee Marion Dumeige de komende weken door het land gaat, bestaat uit liefdesaria’s uit La bohème en Don Giovanni en romantische liederen als ‘La flûte de pan’ en ‘Gretchen am Spinnrade’. Zo ontstaat haar eigen solo-opera. Op het podium krijgt ze gezelschap van verteller Boudewijn Ruigrok en wordt ze begeleid door pianist Aarón Ormaza Vera.

Zie voor meer informatie de website van Marion Dumeige.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Ruth, Michel en Benjamin

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Willem de Vries

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.