BinnenkortFeaturedNieuws

In de zalen: Zoroastre, Kullervo, Così fan tutte, Christian Gerhaher en Julia Lezhneva

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week nog twee heel kleine kansen om Tosca van Puccini te zien bij de Nationale Opera, maar de voorstellingen op 28 en 30 april in het Muziektheater in Amsterdam zijn officieel uitverkocht. De moeite van het proberen om een kaartje te bemachtigen echter zeker waard. Ook Bruid te koop! van de Nederlandse Reisopera is de komende week twee keer te zien, op 28 april in Arnhem en op de 30ste in Emmen.

Scene foto Così fan tutte door de Dutch National Opera Academy. Foto: Jan Hordijk

Op 26 april is de voorstelling Così fan tutte door de Dutch National Opera Academy in de regie van Nynke van den Bergh en gedirigeerd door Chloe Rooke te zien tijdens het Bredeweg Festival in Amsterdam. In dit festival zijn opera’s en concerten te zien op het festivalterrein aan de Bredeweg. De voorstellingen zijn op straat en op een muziekpodium. In de cast, die kan afwijken van de eerdere publicaties, Marion Dumeige als Fiordiligi, Maria Koshiishi als Dorabella, Gabe Clarke als Ferrando, Mikal Kaski als Guglielmo, Gita  Rebeka Divreika als Despina en Filip Krauklis als Don Alfonso.

Recital

Christian Gerhaher. (© Hiromichi Yamamoto)

Op 28 april geven bariton Christian Gerhaher en pianist Gerold Huber een liedrecital in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Het programma is volledig gewijd aan liederen van Brahms,  waaronder de Regenlied-Zyklus, de Vier ernste Gesänge en bewerkingen van Duitse volksliederen.  Zoals gebruikelijk in het Muziekgebouw is er er een voorprogramma, dit keer met mezzosopraan Anna Trombetta en pianist Koenraad Spijker. Zij voeren werken van Crum, Heggie, Caplet en Schönberg uit. Het voorprogramma beging om 19.30, het recital van Gerhaher en Huber om 20.15 uur.

Opera in concert

Het Choeur de Chambre de Namur. (© Frederic Maurel)

Op vrijdag 28 april voeren het Choeur de Chambre de Namur en het barokensemble Les Ambassadeurs de opera Zoroastre van Rameau uit in de Singel in Antwerpen. Dirigent is Alexis Kossenko. In de cast ondermeer  Reinoud Van Mechelen, Jodie Devos en Véronique Gens. Er is na het concert in Antwerpen nog één kans deze opera uitvoering in concertvorm te zien en wel  op 30 april in L’Atelier Lyrique in Tourcoing.

‘De vloek van Kullervo’ schilderij van Akseli Gallen-Kallela

In Tivoli/Vredenburg in Utrecht is op vrijdag 29 april een uitvoering van Kullervo van Sibelius te zien in het AVRO/TROS Vrijdagconcert. Dit werk, dat het midden houdt tussen een lyrische symfonie en een opera, is een jeugdwerk van Sibelius,  dat hij na de succesvolle première in 1892 tijdens zijn leven niet meer uitgevoerd wilde zien.

Het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepmannenkoor, sopraan Johanna Rusanen-Kartano en bas Arttu Kataja staan onderleiding van James Gaffigan. Voorafgaand aan het concert dat om 20.15 uur  begint, is er om 19.30 uur een inleiding.

 

 

Sopraan Julia Lezhneva Foto:Emil Matveev

De laatste tip voor deze week is een concert in de NTR Zaterdagmatinee in het Concertgebouw in Amsterdam. Sopraan Julia Lezhneva zal daarin aria’s uit de opera Irene van Hesse zingen en het motet In furore iustissimae iraeRV 626 van Vivaldi. De rest van het programma bestaat uit instrumentale meesterwerken van Händel, Pisendel, Vivaldi en Zelenka, uitgevoerd door Concerto Köln  Het concert in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam begint om 14.15 uur.

Verder kijken en luisteren

Tosca als een hedendaagse thriller.

De totstandkoming van de productie van Bruid te koop! 

Mozart schreef een van de mooiste trio’s ooit voor Così  fan tutte

Is Kullervo een opera of een lyrische symfonie?

Julia Lezhneva zingt het motet In furore iustissimae irae van Vivaldi met Il Giardino Armonico

 

Vorig artikel

Overdonderende Das Rheingold door Yannick Nézet-Séguin

Volgend artikel

VU-Orkest viert 60-jarig bestaan met Puccini’s La Bohème

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen