Binnenkort

Opera in de media: week 40 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 van 2020 (26 september – 2 oktober) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: twee grote opera’s, Boris Godoenov en Maria Stuarda, als livestream vanuit Zürich op zaterdag en zondag.

Zaterdag 26 september

De veelgevraagde Bulgaarse sopraan Sonya Yoncheva zingt de rol van Tosca. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met blijft tot september volgend jaar gesloten, zo werd deze week bekendgemaakt. De serie streams, waarvan elk deel een dag lang online staat, gaat voorlopig door. In het vervolg van de Puccini-week staat voor vandaag Tosca geprogrammeerd. De recente opname toont Sonya Yoncheva, Vittorio Grigolo en Željko Lučić in de belangrijkste rollen. Het orkest werd geleid door Emmanuel Villaume.

NTR ZaterdagMatinee (om 13.00 uur op NPO Radio 4): de Matinee presenteert een uitvoering van Purcells King Arthur. Het geboekte ensemble kon wegens reisbeperkingen niet komen, maar het koor Vox Luminis en het orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Lionel Meunier nemen de productie over. Solisten zijn onder anderen Zsuzsi Tóth, Stefanie True en Daniel Elgersma.

Oper für Alle (om 18.30 uur op de website van het Opernhaus Zürich): het Opernhaus Zürich presenteert in het kader van Oper für Alle een weekend met livestreams vanuit het theater. Het huis belooft ‘hochkarätig besetzte’ producties, met op zaterdag Boris Godoenov van Modest Moessorgski, in een enscenering van Barrie Kosky. Michael Volle zingt de titelrol, naast onder anderen John Daszak en Brindley Sherratt. Voor het orkest staat Kirill Karabits.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): de plannen van het programma voor de komende weken zijn onthuld: veel archiefopnamen uit de jaren zestig met werken van Verdi met dirigent Fulvio Vernizzi, die in 2005 overleed. Vanavond geen Vernizzi, maar wel Verdi. Diens opera Il trovatore werd opgenomen in maart 1960. Het was het laatste optreden bij de Koninklijke Zweedse Opera van tenor Jussi Björling, die later dat jaar zou overlijden. Zijn Leonora werd gezongen door Hjördis Schymberg, Kerstin Meyer was Azucena. Voor het orkest van het Zweedse operahuis stond Herbert Sandberg. Aansluitend herdenkt Opera Live tenor Fritz Wunderlich, die negentig jaar geworden zou zijn, maar al in 1966 overleed.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): het Beethoven-jaar en het pandemiejaar kwamen samen in de door Garsington Opera geproduceerde uitvoering van Fidelio. Onder muzikale leiding van Douglas Boyd zongen Katherine Broderick, Toby Spence en Andrew Foster-Williams in de hoofdrollen in de voorstelling die eerder deze maand werd opgenomen.

Zondag 27 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s Turandot, in de enscenering van Franco Zeffirelli, werd vorig jaar gedirigeerd door Yannick Nézet-Séguin. De hoofdrollen werden gezongen door Christine Goerke, Eleonora Buratto en Yusif Eyvazov.

Oper für Alle (om 18.30 uur op de website van het Opernhaus Zürich): de opera Maria Stuarda van Donizetti, in maart 2022 in Amsterdam te zien als deel van de Tudor-cyclus die door Jetske Mijnssen geregisseerd zal worden, wordt net als in Amsterdam in 2022 geleid door Enrique Mazzola. Het werk is het slotstuk van drie dagen Oper für Alle van het operahuis in Zürich. In deze enscenering door David Alden zingen Salome Jicia en Diana Damrau de hoofdrollen.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): de uitgestelde finale van de vorige Dutch Classical Talent-competitie wordt zondagmiddag gehouden in TivoliVredenburg en ’s avonds uitgezonden. Finalisten zijn pianist Ramon van Engelenhoven, sopraan Elisabeth Hetherington en het Duo Ebano (klarinet, piano).

Nieuw op YouTube

Black Opera
In een aflevering van Black Opera Live praat presentator Kenneth Overton met drie zwarte operazangeressen onder het motto ‘Divas Who Do It Differently’. Er was wat te vieren, want recent werd Afton Battle benoemd tot algemeen directeur van Fort Worth Opera in Texas. Ze is de tweede zwarte vrouw op zo’n positie in de VS. Verderop vertelt Indra Thomas hoe ‘Ich grolle nicht’ haar eerste lied was.

Maandag 28 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de beroemdste Puccini-opera La bohème werd in 2008 opgevoerd bij de Met onder muzikale leiding van Nicola Luisotti. Mimì werd gezongen door Angela Gheorghiu, andere rollen door onder anderen Ramón Vargas en Ludovic Tézier.

Dinsdag 29 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): vandaag begint een week vol Mozart uit het Met-archief. Le nozze di Figaro werd zes jaar geleden opgenomen met in de belangrijkste rollen Amanda Majeski, Isabel Leonard en Peter Mattei. Het orkest werd geleid door James Levine.

Woensdag 30 september

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Così fan tutte werd in 2014 gespeeld met in de rol van Despina Danielle de Niese, die de rol eerder in Amsterdam zong. Andere bekende namen waren Susanna Phillips, Isabel Leonard en Matthew Polenzani. James Levine stond voor het orkest.

Reinbert de Leeuw. (© Marco Borggreve)

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): Das Lied von der Erde van Mahler werd door Reinbert de Leeuw bewerkt voor kamerorkest. Kortgeleden voerde Het Collectief, een kamermuziekensemble met een vaste kern van vijf musici, het stuk uit in Amsterdam. Vocale solisten waren tenor Yves Saelens en alt Lucile Richardot. Dirigent was Gregor Mayrhofer.

Donderdag 1 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Mozart-week vervolgt met La clemenza di Tito, in 2012 geproduceerd door de Met. Elīna Garanča maakte grote indruk als Sesto, Barbara Frittoli zong Vitellia. Naast hen stonden Lucy Crowe, Kate Lindsey en Giuseppe Filianoti op het podium. Harry Bicket dirigeerde.

Vrijdag 2 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met-opname van Die Zauberflöte dateert van 2017. De cast vermeldde de namen van onder anderen Golda Schultz, Kathryn Lewek, Charles Castronovo en René Pape. Ze werden muzikaal geleid door James Levine.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): uit 2016 komt een opname van de Bayerische Staatsoper van Les Indes galantes van Rameau. Het opera-ballet werd geregisseerd door Sidi Larbi Cherkaoui. Onder anderen Lisette Oropesa, Anna Prohaska en Elsa Benoit stonden op het podium, geleid door Ivor Bolton.

Vorig artikel

Nicolas Mansfield verlaat Reisopera

Volgend artikel

Bostridge geeft liedrecital in Muziekgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.