BinnenkortNieuws

Matinee vervangt Götterdämmerung door Fidelio

De NTR ZaterdagMatinee heeft zijn alternatieve programma voor november en december bekendgemaakt. De oorspronkelijk geplande uitvoeringen van Genoveva en Götterdämmerung gaan niet door. Fidelio valt in.

Gezien de afstandsregels en nauwkeurige protocollen in het Concertgebouw is de geplande Götterdämmerung een maatje te groot. (© Eduardus Lee)

De Matinee heeft er dit seizoen voor gekozen om zijn programmering per twee maanden bekend te maken, inspelend op de ontwikkelingen rond het coronavirus. In september en oktober konden grote titels als Il piccolo Marat en King Arthur behouden worden. In de laatste twee maanden van het jaar moet er meer gewijzigd worden.

Op 14 november zou het Helsinki Baroque Orchestra de opera Genoveva van Schumann opvoeren. Die operamatinee komt te vervallen. In plaats daarvan brengt het Finse orkest de Hohe Messe van Bach, met als solisten deels zangers die oorspronkelijk in Genoveva zouden zingen. Onder hen sopraan Carolyn Sampson en tenor Andrew Staples. Aapo Häkkinen heeft de muzikale leiding.

Op 12 december zou Jaap van Zweden het laatste deel van Wagners Ring des Nibelungen, Götterdämmerung, dirigeren. Dat werk is gezien de huidige omstandigheden ‘een maatje te groot voor de zaal’, aldus de Matinee. Van Zweden dirigeert ter vervanging Fidelio, de enige opera van Beethoven, met deels dezelfde sterren die in Götterdämmerung zouden optreden. Sopraan Anja Kampe is Leonore/Fidelio, tenor Daniel Frank zingt Florestan en bas-bariton Falk Struckmann vertolkt Rocco. Ook Simon Neal en Oliver Zwarg zijn te horen. Robert Holl treedt op als verteller.

Op de andere zaterdagen zijn ook vocale programmaonderdelen te horen. Sopraan Olga Kulchynska draagt bij aan de Matinee op 21 november. Ze zingt ‘Das himmlische Leben’ van Mahler. Sopraan Caroline Melzer soleert op 28 november in een eerbetoon aan Anton Webern en op 19 december verklankt het Lets Radiokoor een Russische kerst, met repertoire van onder anderen Tsjaikovski en Rachmaninov.

Op 5 december brengt de Matinee het nieuwe werk May van Louis Andriessen in wereldpremière. May had deze zomer tijdens het Holland Festival in première moeten gaan, maar de coronacrisis verhinderde dat. In samenwerking met het festival voert de Matinee de nieuwe compositie nu alsnog uit, gespeeld door het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam. May wordt gecombineerd met een symfonie van Mozart en Nymphes des Bois van Josquin des Prez.

Alle concerten van de ZaterdagMatinee vinden plaats in het Concertgebouw in Amsterdam. Sommige programma’s worden tweemaal op een zaterdag uitgevoerd. De Matinee is ook altijd live te horen op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Deirdre Angenent: 'Bij de telefoon zitten is niks voor mij'

Volgend artikel

Marc Albrecht wint Prix d'Amis 2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.