Binnenkort

Opera in de media: week 43 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 van 2020 (17 – 23 oktober) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: de livestream van Die Zauberflöte in de enscenering van Jorinde Keesmaat bij Opera Zuid, nu in Palma de Mallorca.

Zaterdag 17 oktober

Elza van den Heever als Elisabetta in Maria Stuarda. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Donizetti-week gaat verder met het tweede deel uit de Tudor-trilogie. In Maria Stuarda worden de hoofdrollen gezongen door Joyce DiDonato en Elza van den Heever. De nieuwe enscenering die David McVicar in 2013 voor de Met maakte werd muzikaal geleid door Maurizio Benini.

NTR ZaterdagMatinee (om 13.00 uur op NPO Radio 4): het moet onwerkelijk zijn als de doorgaans enthousiaste massa bezoekers van de NTR ZaterdagMatinee er niet zal zijn. De zaal is dicht, maar thuis luisteren en kijken kan. Countertenoren Franco Fagioli en Max Emanuel Cencic zingen de hoofdrollen in de opera Carlo il Calvo van Porpora. Het orkest Armonia Atenea wordt geleid door George Petrou. De webcast is te zien op www.radio4.nl/live.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): oktober is Verdi-maand bij Opera Live. Deze week hoort u de opera Simon Boccanegra. De opname werd gemaakt op 26 maart 1966 met in de titelrol bariton Peter Glossop. Het Groot Omroepkoor onder leiding van Meindert Boekel en het Omroeporkest onder Fulvio Vernizzi werkten mee aan de uitvoering, evenals vocale solisten als Ugo Trama en Jan Derksen.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): Les vêpres siciliennes van Verdi maakte deel uit van het Verdi-feest dat de BBC in 2013 organiseerde. Antonio Pappano leidde het orkest van de Royal Opera in de allereerste uitvoering van deze opera in het Londense huis. In de hoofdrollen zongen Lianna Haroutounian, Bryan Hymel en Erwin Schrott.

Zondag 18 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Roberto Devereux was de derde opera die Donizetti componeerde rond thema’s uit de periode van de eerste Queen Elizabeth van Engeland. Matthew Polenzani zong vier jaar geleden de titelrol, naast de twee vrouwelijke hoofdrollen door Elīna Garanča en Sondra Radvanovsky.

Operastream (om 19.00 u op de website van de opera in Palma): de productie die regisseur Jorinde Keesmaat voor Opera Zuid maakte van Mozarts Die Zauberflöte is verkocht aan het Teatre Principal de Palma op Mallorca. De voorstelling zal als livestream te zien zijn, met een geheel andere cast dan de ploeg van Opera Zuid, die een jaar geleden door Nederland reisde. Tickets voor de stream zijn te koop op de website van het huis.

Nieuw op YouTube

Glaasje wijn met opera
Koorleider Jeremy Frank geeft uitleg aan de piano in het Opera Happy Hour van de LA Opera. Het thema van deze week is familiebijeenkomsten in de opera, geïllustreerd door onder meer drie werken van Mozart.

Maandag 19 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in de Otto Schenk-enscenering van Don Pasquale waren Anna Netrebko, Matthew Polenzani en Mariusz Kwiecien de bekendste namen. James Levine stond in december 2010 voor het orkest.

Klassieke Top 400 (vanaf maandag op NPO Radio 4): vandaag begint de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4. Een flink deel van de honderden gekozen werken is vocaal, beginnend met Ariodante van Händel op 399 en eindigend met de Matthäus-Passion van Bach op 1. De lijst wordt de hele week uitgezonden met de vaste presentatoren van Radio 4. Parallel aan de hitparadeweek is er het online NPO Radio 4 Festival. Er is yoga op klassieke muziek, een pubquiz en op donderdag presenteert Hein van Eekert ‘de weg naar opera in vijf stappen’.

Dinsdag 20 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Maurizio Benini was al eerder deze week in actie te zien als dirigent in een productie uit New York. Ook bij Il barbiere di Siviglia van Rossini stond hij voor het orkest. In 2007 zongen Juan Diego Flórez, Peter Mattei en Joyce DiDonato de belangrijkste rollen. Bartlett Sher deed de regie.

Woensdag 21 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): het duo van dirigent Sir Andrew Davis en regisseur Susan Stroman stond aan het hoofd van de productie van The Merry Widow in 2015. Lehárs operette werd tot leven gebracht door onder anderen Renée Fleming, Nathan Gunn en Sir Thomas Allen.

Donderdag 22 oktober

Serena Malfi en Amanda Majeski als Dorabella en Fiordiligi. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in maart 2018 werd Mozarts Così fan tutte voor de 192ste keer opgevoerd bij de Met. De twee mannelijke hoofdrollen werden gezongen door Adam Plachetka en Ben Bliss, de vrouwen waren Amanda Majeski en Serena Malfi. David Robertson leidde het orkest, Phelim McDermott maakte de enscenering.

Operastream (on demand op de website van France TV): de recente productie van Puccini’s La bohème door de Opéra Royal in Luik is online terug te kijken. In de hoofdrol zong Angela Gheorghiu, naast onder anderen Stefan Pop en Maria Rey-Joly. De enscenering werd gemaakt door Stefano Mazzonis di Pralafera, het orkest werd geleid door Frédéric Chaslin.

Vrijdag 23 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Cesare Lievi maakte de enscenering van Rossini’s La Cenerentola voor de Met. In oktober 1997 zongen Ramón Vargas en Cecilia Bartoli de hoofdrollen. James Levine leidde het orkest.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): Fidelio van Beethoven werd een maand geleden vastgelegd bij Garsington Opera in Engeland. In de semiconcertante uitvoering zongen Katherine Broderick als Leonore en Toby Spence als Florestan de hoofdrollen. Regisseur was Peter Mumford, het Philharmonia Orchestra werd geleid door Douglas Boyd.

Vorig artikel

Nicolas Mansfield: 'Ik wilde een lefgozer zijn'

Volgend artikel

The Other: operafilm met serieuze boodschap

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.