Binnenkort

Opera in de media: week 47 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 47 van 2020 (14 – 20 november) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Opera Zuid presenteert op zaterdagavond La voix humaine en L’heure espagnole live vanuit het huistheater in Maastricht.

Zaterdag 14 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): dirigent Donald Runnicles en regisseur John Doyle waren in maart 2008 het artistieke duo aan het hoofd van Peter Grimes, de opera van Benjamin Britten die over een jaar op het Friese Wad zal worden opgevoerd. In de titelrol zong Anthony Dean Griffey, naast onder anderen Felicity Palmer en Patricia Racette.

Carolyn Sampson. (© Marco Borggreve)

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): met als solisten onder anderen Carolyn Sampson, Sophie Junker en Andrew Staples hoor u Bachs Hohe Messe vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Het Helsinki Baroque Orchestra wordt geleid door Aapo Häkkinen.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): een opname van enkele jaren geleden, toen Rossini’s Il viaggio a Reims werd opgevoerd door De Nationale Opera in Amsterdam, is te horen in Opera Live. In de hoofdrollen zongen Eleonora Buratto, Nino Machaidze en Carmen Giannattasio. Nederlandse inbreng kwam van Maria Fiselier, Florieke Beelen en Jeroen de Vaal. Voor het Nederlands Kamerorkest en het Koor van De Nationale Opera stond Stefano Montanari.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): een opname tijdens het Beaune Festival van 2017 is te horen bij de BBC. Rossini’s Tancredi werd opgevoerd door onder anderen Teresa Iervolino, Matthew Newlin en Sylvia Schwartz bij de Accademia Bizantina onder leiding van Ottavio Dantone.

Operastream (om 20.00 uur op Classicnl): noodgedwongen biedt Opera Zuid zijn double bill van La voix humaine en L’heure espagnole niet live in de theaters, maar live in de woonkamers aan, als stream. Karel Deseure heeft de muzikale leiding, Béatrice Lachaussée regisseert. In de cast onder anderen Talar Dekrmanjian, Romie Estèves, Michael Wilmering en Peter Gijsbertsen.

Operastream (om 20.00 uur op Arte Concert): de opera Hippolyte et Aricie van Rameau wordt zonder publiek opgevoerd in de Salle Favart van de Opéra Comique in Parijs. De voorstelling is te zien op Arte Concert. Regisseur is Jeanne Candel, het orkest staat onder leiding van Raphaël Pichon. Solisten zijn onder anderen Reinoud Van Mechelen, Elsa Benoit en Stéphane Degout.

Zondag 15 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Akhnaten van Philip Glass werd in november 2019 bij de Met opgevoerd in een enscenering van Phelim McDermott. Met Karen Kamensek voor het orkest zong Anthony Roth Costanzo de hoofdrol. Ook op de bühne van de Met stonden J’Nai Bridges en Richard Bernstein.

Nieuw op YouTube

Les van Finley
Net nieuw op YouTube is deze video. De Canadese bas-bariton Gerald Finley coacht twee leden van het Jette Parker Young Artist Programme van het Londense Royal Opera House.

Maandag 16 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Joseph Kaiser, Alice Coote, Sally Matthews en Iestyn Davies waren de bekendste namen in de cast van The Exterminating Angel, dat werd gedirigeerd door de componist zelf, Thomas Adès.

Dinsdag 17 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Verdi’s Don Carlo werd tien jaar geleden bij de Met opgevoerd met de recent op de podia teruggekeerde Marina Poplavskaya, naast onder anderen Roberto Alagna, Simon Keenlyside en Ferruccio Furlanetto. Het orkest werd geleid door Yannick Nézet-Séguin.

Woensdag 18 november

Marina Poplavskaya en Jonas Kaufmann in Faust. (© Ken Howard / Met Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): opnieuw ziet u sopraan Marina Poplavskaya, dit keer naast Jonas Kaufmann en René Pape in een opera die werd gedirigeerd door Yannick Nézet-Séguin. Faust van Gounod dateert van december 2011.

Donderdag 19 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Dvořáks Rusalka werd in 2014 gezongen door onder anderen Renée Fleming, Emily Magee en Dolora Zajick. Het orkest stond onder leiding van Yannick Nézet-Séguin.

Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): Rossi’s Orpheus is te horen in het BBC-middagconcert. Het stuk werd opgevoerd in het Sam Wanamaker Playhouse in Londen door de Early Opera Company onder leiding van Christian Curnyn. Mary Bevan is Orpheus, Louise Alder is Eurydice.

Vrijdag 20 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Verdi’s La traviata werd in 2018 gezongen door Diana Damrau, Juan Diego Flórez en Quinn Kelsey. Dirigent was Yannick Nézet-Séguin.

Scène uit FAUST [working title]. (© De Nationale Opera / foto Michel Schnater)
Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): FAUST [working title] was een productie van De Nationale Opera onder leiding van dirigent Manoj Kamps en regisseur Lisenka Heijboer Castañon. Met solisten als Polly Leech en Martin Mkhize en met medewerking van het Koor van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest werd in korte tijd een speciale productie in coronatijd ontwikkeld.

Operastream (vanaf 19.30 uur op de website van de Deutsche Oper): het ‘Digitales Barocktage Wochenende’ dat de Deutsche Oper dit weekend online viert, opent met King Arthur van Henry Purcell. Onder muzikale leiding van René Jacobs en in een enscenering door Sven-Eric Bechtolf en Julian Crouch ziet u onder anderen Anett Fritsch, Robin Johannsen en Mark Milhofer. De begeleiding is van de Akademie für Alte Musik Berlin. De stream blijft 24 uur on demand beschikbaar.

Concertstream (om 20.30 uur op de website van het Royal Opera House): ook het Royal Opera House heeft vandaag een stream. In de serie opvoeringen van opera’s die Händel speciaal voor Covent Garden componeerde, ziet u een concertante Ariodante. Solisten zijn onder anderen Paula Murrihy, Chen Reiss en Gerald Finley. Muzikaal leider bij het koor en orkest van het Royal Opera House is Christian Curnyn. Tickets kosten bijna 10 euro.

Vorig artikel

NedPhO speelt kindervoorstelling Feest!

Volgend artikel

DNO brengt Figaro als online première

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.