Binnenkort

Reisopera zet Assepoester op het toneel

De Nationale Reisopera vervolgt vanaf zaterdag 20 maart haar seizoen met La Cenerentola van Gioachino Rossini. Oftewel: Assepoester. Francesca Provvisionato zingt de titelrol, de Nederlander Michiel Dijkema regisseert en wonderkind Trisdee na Patalung dirigeert.

,,Deze Italiaanse Assepoester is geen sentimenteel en lijdzaam meisje, maar een temperamentvolle jonge vrouw die op zoek gaat naar geluk in het leven én in de liefde.” Zo formuleert de Reisopera het uitgangspunt van haar productie van La Cenerentola.

La Cenerentola is samen met Il barbiere di Siviglia de succesvolste opera van Gioachino Rossini, geboren tijdens een nachtelijke brainstormsessie met zijn librettist Jacopo Ferretti. Het zit vol virtuoze aria’s en razend snelle ensemblestukken.

De Italiaanse componist schreef het werk in 24 dagen, maar de populariteit ervan duurt nu al bijna twee eeuwen. Want nog altijd staat het werk op het repertoire van de grootste operahuizen in de wereld.

En dus ook van de Nationale Reisopera. Het gezelschap uit Enschede heeft besloten de enscenering die Michiel Dijkema in 2007 maakte voor de opera van Tallinn naar Nederland te halen. Dijkema kreeg voor die productie de Eesti teatrikunsti Muusikalavastuste Award, een belangrijke Estse prijs op het gebied van muziektheater.

Het Thaise wonderkind Trisdee na Patalung zal Het Gelders Orkest en het koor van de Reisopera leiden. De dirigent (slechts 23 jaar oud) maakte in 2006 al zijn debuut als operadirigent met Die Zauberflöte in Bangkok. In 2009 debuteerde hij op het prestigieuze Rossini Festival in Pesaro, met Rossini’s Il viaggio a Reims.

De Italiaanse mezzosopraan Francesca Provvisionato zal de titelrol van Angelina (Assepoester) zingen. Zij doet dat in plaats van Tania Kross, die in eerste instantie gecast was voor de rol.

De rest van de cast bestaat uit onder andere Philippe Talbot (de mannelijke hoofdrol Don Ramiro), André Morsch (Dandini) en Piotr Micinski (Don Magnifico).

De Reisopera begint de tournee in ‘eigen huis’, met een première in het Nationaal Muziekkwartier in Enschede. Daarna zijn er tot en met 17 april nog elf voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

Youtube-portret: Karita Mattila

Volgend artikel

Violetta en Giorgio dragen slordige Traviata

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.