Nieuws

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2021/2022

Evenals het Concertgebouw heeft de NTR ZaterdagMatinee maandag zijn plannen voor komend seizoen gepresenteerd. In de programmering onder meer The Snow Queen van Hans Abrahamsen en Das Rheingold op periode-instrumenten.

‘Terug naar normaal, dat is in de NTR ZaterdagMatinee onmogelijk, omdat er weinig normaals aan deze al meer dan 60 jaar florerende concertserie is’, stelt artistiek leider Kees Vlaardingerbroek in zijn voorwoord op seizoen 2021/2022. Niettemin hoopt de serie van de Omroep vanaf september weer als vanouds publiek te mogen ontvangen, waarbij er voor de tweede helft van het seizoen ook weer abonnementen gekocht kunnen worden.

Operaserie

Vlaardingerbroek vat de Matinee samen als een serie die ‘uitgelezen repertoire in de beste uitvoering voor een uitzonderlijk publiek’ brengt. Beroemd is de Operaserie. Die telt komend seizoen zes concerten. Twee worden er geleid door Kent Nagano. ‘De Amerikaanse dirigent was eind jaren tachtig een graag geziene gast in de Matinee, maar raakte daarna uit beeld’, zegt Vlaardingerbroek. Nagano keert terug voor Das Rheingold, gespeeld op instrumenten uit de tijd van Wagner, en de sprookjesopera The Snow Queen van Hans Abrahamsen.

De Deense componist Abrahamsen speelt een grote rol in het nieuwe seizoen. De Matinee ontdekt de ‘pure magie en eigenzinnige schoonheid’ van zijn oeuvre in vier verschillende concerten. The Snow Queen is voor het eerst in Nederland te horen, met onder anderen Mari Eriksmoen en Helena Rasker in de cast.

De Operaserie opent met Fedora van Giordano, met Lianna Haroutounian en Stefano La Colla in de hoofdrollen. Verder te horen zijn Rossini’s vroege komedie L’italiana in Algeri, Kát’a Kabanová, de tweede titel in een Janáček-serie, en de onbekende zeventiende-eeuwse La finta pazza van Francesco Sacrati.

Meer opera

De andere series van de Matinee bevatten ook opera’s. In de serie Oude Muziek leidt René Jacobs een uitvoering van Telemanns zelden gehoorde Orpheus. Maestro Andrea Marcon speelt met La Cetra Barockorchester Basel de opera Merope van Germiniano Giacomelli, ooit gecomponeerd voor twee beroemde castraten. En in de serie Hedendaags wordt Le Grand Macabre opgevoerd, de enige opera van avant-gardist György Ligeti.

Daarnaast zijn er diverse Matinees met interessante vocale onderdelen. De gerenommeerde barokdirigent William Christie brengt het oratorium L’Allegro van Händel (11 december 2021). Hij neemt zijn eigen ensemble Les Arts Florissants mee, evenals solisten als sopraan Rachel Redmond.

Kent Nagano keert na vele jaren terug in de NTR ZaterdagMatinee en dirigeert direct twee opera’s. (© Felix Broede)

Sopraan Rinnat Moriah soleert in de wereldpremière van Carnival of Shades van Peter-Jan Wagemans, gedirigeerd door Antony Hermus (6 november 2021), en sopraan Barbara Hannigan vertolkt de liederencyclus Let me tell you van Hans Abrahamsen (12 februari 2022), geleid door Karina Canellakis.

Sopraan Mari Eriksmoen en bariton Andrè Schuen zijn de solisten in Ein deutsches Requiem van Brahms, uitgevoerd met Pygmalion onder Raphaël Pichon (13 november 2021), en Michele Mariotti dirigeert het Stabat Mater van Rossini, met onder anderen sopraan Albina Shagimuratova en bas Marko Mimica (21 mei 2022).

De bekende sopraan Julia Lezhneva soleert bij Concerto Köln in repertoire van Vivaldi, Händel, Hasse en anderen (30 april 2022). De Nederlandse Bachvereniging brengt een minder gebruikelijke versie van het lijdensverhaal in Der Tod Jesu van Graun, met onder anderen tenor Marcel Beekman als solist (19 maart 2022).

Hieronder een overzicht van alle opera’s die de ZaterdagMatinee in 2021/2022 brengt:

Fedora (U. Giordano)
11 september 2021
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor
Dirigent: Giampaolo Bisanti
Solisten: Lianna Haroutounian, Stefano La Colla, Valentina Mastrangelo, Franco Vassallo, Marcel Beekman, Linard Vreelink, Jasper Leever, Frederik Bergman, Martijn Sanders, Esther Kuiper en Wiebe-Pier Cnossen.

Orpheus (G.F. Telemann)
23 oktober 2021
B’Rock Orchestra
Dirigent: René Jacobs
Solisten: Krešimir Stražanac, Mirella Hagen, Kateryna Kasper, David Fischer e.a.

Das Rheingold (R. Wagner)
20 november 2021
Concert Köln
Dirigent: Kent Nagano
Solisten: Johannes Kammler, Julian Prégardien, Stefanie Irányl, Sarah Wegener, Gerhild Romberger, Dimitry Ivashchenko e.a.

Le Grand Macabre (G. Ligeti)
27 november 2021
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor
Dirigent: James Gaffigan
Solisten: Heidi Melton, Martin Winkler, Sofia Fomina, Peter Hoare, Tim Kuypers e.a.

Merope (G. Giacomelli)
5 februari 2022
La Cetra Barockorchester Basel
Dirigent: Andrea Marcon
Solisten: Magdalena Kožená, Kangmin Justin Kim, Carlo Vistoli, Vasilisa Berzhanskaya e.a.

L’italiana in Algeri (G. Rossini)
Orkest van de Achttiende Eeuw en La Cetra Vokalensemble Basel
19 februari 2022
Dirigent: Giancarlo Andretta
Solisten: Vasilisa Berzhanskaya, Alasdair Kent, Ricardo Seguel, Lilian Farahani, Esther Kuiper e.a.

Kát’a Kabanová (L. Janáček)
26 maart 2022
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor
Dirigent: Karina Canellakis
Solisten: Amanda Majeski, Katarina Dalayman, Edgaras Montvidas, Clive Bayley, Marcel Beekman, Boris Stepanov, Tim Kuypers, Esther Kuiper en Lotte Verstaen.

La finta pazza (F. Sacrati)
7 mei 2022
Cappella Mediterranea
Dirigent: Leonardo García Alarcón
Solisten: Mariana Flores, Filippo Mineccia, Gabriel Jublin, Valerio Contaldo e.a.

The Snow Queen (H. Abrahamsen)
4 juni 2022
Dirigent: Kent Nagano
Solisten: Mari Eriksmoen, Seth Carico, Helena Rasker, Owen Willetts, Lucas van Lierop e.a.

Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Concertgebouw presenteert najaarsprogramma

Volgend artikel

Seizoen De Nationale Opera 2021/2022

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.