Binnenkort

Pantus soleert in livestream Frankenstein!!

De philharmonie zuidnederland en Opera Zuid brengen op vrijdag 5 maart een livestream om ‘even weg te dromen uit de rauwe realiteit’. Het orkest speelt muziek van Martinů, Ravel en H.K. Gruber. In diens Frankenstein!! is Marc Pantus de vocale solist.

Marc Pantus. (© Tonny de Rover)

Muziek voor volle zalen is nog altijd niet mogelijk, maar door de samenwerking tussen de philharmonie zuidnederland en Opera Zuid valt er vrijdag voor een groot publiek thuis wel wat te beleven. Het orkest koos voor de livestream een minder bekend stuk, gevolgd door absoluut klassiek hitrepetoire, als opmaat voor het vocale hoofdwerk van het concert, Frankenstein!!

Met een trompetsolo begint de suite uit Comedy on the Bridge, een opera die Bohuslav Martinů componeerde. De opera was een opdrachtwerk speciaal voor de Tsjechische radio in Praag. Na de première in maart 1937 componeerde Martinů de suite, gebaseerd op drie delen van de opera. ‘Vanaf de eerste tonen is het alsof u een circustent binnenstapt’, belooft het orkest. Meteen na de uitbundigheid van de suite uit Comedy on the Bridge treedt de verstilling in met Ravels Pavane pour une infante défunte. Hij componeerde het stuk voor piano en maakte tien jaar later, in 1910, een orkestratie.

H.K. Grubers Frankenstein!! (met twee uitroeptekens) is volgens de aankondiging een ‘knotsgekke muzikale satire’, waarin een bonte stoet aan personages aan het oor voorbijtrekken: John Wayne, Robinson Crusoë, Kleine Muis, Superman & Loïs Lane, vrouwtje Dracula en Frankenstein zelf. Het orkest spiegelt deze optocht met een caleidoscoop aan stijlen en instrumenten, echte instrumenten en speelgoedversies. Het stuk werd in 1971 gecomponeerd door dirigent/componist/chansonnier H.K. Gruber. Hij trad zelf vaak op in uitvoeringen van zijn werk.

Componist Heinz Karl Gruber begon zijn muzikale loopbaan in de jaren vijftig als lid van de Wiener Sängerknaben. In de jaren zestig formeerde hij met enkele vrienden een ensemble, om hun eigen werk en dat van Mauricio Kagel uit te voeren. Het vormde het begin van wat de ‘derde Weense school’ wordt genoemd. Met Frankenstein!!, een ‘pan-demonium’ voor bariton en orkest uit 1971, werd hij beroemd. Het stuk is gebaseerd op de kinderpoëzie uit de bundel Allerleirausch van de Weense dichter H.C. Artmann. Die schreef in Weens dialect en maakte onder meer satirische bewerkringen van de verhalen over Frankenstein en Dracula.

De philharmonie zuidnederland staat onder leiding van de jonge Belgische dirigent Martijn Dendievel. Hij dirigeerde recent het orkest in een kerstspecial voor de Limburgse omroep L1. Solist is bas-bariton Marc Pantus, die actief is als beeldend kunstenaar, operazanger en regisseur. Pantus was de laatste jaren te horen in de Waalse Kerk in Amsterdam met aan Schubert en Brahms gewijde liedrecitals.

De livestream is te zien op vrijdag 5 maart om 20.00 uur op de website Concert in Huis van Classic.nl. Toeschouwers kunnen zelf bepalen hoe duur hun ticket wordt. Zie voor meer informatie de website van de philharmonie zuidnederland.

Vorig artikel

DNOA-studenten zingen Mozart Gala

Volgend artikel

Nationale Opera gelast ook rest seizoen af

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.