BinnenkortNieuws

Cité de l’Opera: Barrie, Lise en Wiecher

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 288.

Bouwen voor de toekomst
Het huidige pand van de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf staat onder monumentenzorg en is al jaren een ‘Sanierungsfall’. Het nieuw te bouwen pand mag wat kosten.

Kies verstandig
‘Bewaak de rechtsstaat, de grondwet en de democratie’, schrijft Jan Terlouw in zijn gedicht ‘Dictatuur’. Het Laurens Collegium zong het lied op muziek van Wiecher Mandenmaker in de Laurenskerk in Rotterdam.

Porgy and Bess onderscheiden
De Grammys, de jaarlijkse muziekprijzen in de VS, zijn afgelopen weekend uitgereikt. Ver onderaan de lange lijst, die wordt gedomineerd door sterren als Billie Eilish en Dua Lipa, staan de klassieke winnaars. Beste operaopname werd Porgy and Bess – de productie was ook in Amsterdam te zien – door de Metropolitan Opera.

Herdenking
In het New Yorkse Lincoln Center, waar ook de Metropolitan Opera is gevestigd, werden de COVID-19-doden herdacht.

Opera voor jonkies
‘Getting children interested in what is fun for adults’ blijkt een onschuldig uitgangspunt voor een project van de San Francisco Opera: Bearitone the operabear.

Ramp
‘I’m living in my in-laws’ basement at the peak of my career, I’m a one-trick pony, and now I can’t even do that’, zegt eerste fagottist Evan Epifanio van het orkest van Metropolitan Opera in New York. De gevolgen van de pandemie zijn voor de mensen van de Met desastreus.

Weer één
Er komt een nieuwe opname van La traviata van Verdi, in de studio, met Lisette Oropesa. Ze zingt de rol van Violetta begin april in Rome en komende zomer in de arena van Verona.

Barrie’s boek
Het autobiografische boek van regisseur Barrie Kosky, On ecstasy, is nu ook in het Duits verschenen. Het is geactualiseerd met een recent interview. Over Wagner, wiens werk hij onder meer in Bayreuth ensceneerde, zegt hij: ‘Der Mann war und ist, bleibt tief problematisch. Und diese Problematik ist in der Musik und im Tekst.’

Margriets passie
Dat het passieseizoen zich ook dit voorjaar weer vrijwel alleen online afspeelt, is jammer voor het publiek en dramatisch voor zangers en musici. De nieuwe podcast van Margriet Vroomans gaat over passiemuziek in de breedte.

Muziek als wapen
Cellist Yo-Yo Ma is geen wappie, dus hij liet zich vaccineren. Hij is wel gek van muziek en dat demonstreerde hij met zijn cello in de wachtkamer van de prikstraat.

Muziek uit Beieren
De Bayerische Staatsoper gaat door met de serie Montagsstücke: online opera en lied op maandagavond. We houden u in de wekelijkse rubriek Opera in de media op de hoogte van de producties, die vanaf nu veertiendaags worden aangeboden.

Wat zijn dit voor vragen?
Het Franse Forum Opéra liet de fameuze questionnaire van Marcel Proust los op sopraan Sandrine Piau. Op de vraag naar haar favoriete operaregisseur – een vraag die Proust niet heeft bedacht – noemt ze als eerste Pierre Audi.

Chailly blijft
De Scala in Milaan verlengde het contract met muzikaal directeur Riccardo Chailly tot 2025.

Tip van Winston
Recente opname van Georg Nigl van Beethovens An die ferne Geliebte. Nigl begon zijn muzikale carrière als jongenssopraan bij de Wiener Sängerknaben en maakte indruk bij De Nationale Opera in Wolfgang Rihms Dionysos.

De nieuwe van Lise
Volgende week verschijnt het nieuwe album van sopraan Lise Davidsen. De preview klinkt veelbelovend. Op de cd staan onder meer de Wesendonck-Lieder van Wagner.

Vorig artikel

Westbroek geniet van mindblowing Weill

Volgend artikel

Steffani en Horsch weer op het podium

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.