Binnenkort

Opera in de media: week 11 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 11 van 2021 (13 – 19 maart) is een serie video’s van het Nederlands Kamerkoor voor de passietijd 2021.

Metropolitan Opera

Eva-Maria Westbroek en Jonas Kaufmann in La fanciulla del West. (© Ken Howard / Met Opera)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met. De komende dagen ziet u Mirella Freni en Plácido Domingo in Giordano’s Fedora op zaterdag, Luciano Pavarotti en Stephanie Blythe in Giordano’s Andrea Chénier op zondag en Sonya Yoncheva en Vittorio Grigolo in Puccini’s Tosca op maandag.

Vanaf dinsdag brengt de Met – hoe toepasselijk in deze verkiezingsweek – een serie streams onder de titel Viewer’s Choice. Die kijkers vonden Offenbachs Les Contes d’Hoffmann met Anna Netrebko en Joseph Calleja het herhalen waard.

Voor de derde keer in korte tijd is Eva-Maria Westbroek in een stream te zien, ditmaal in Puccini’s La fanciulla del West. Binnenkort leest u meer over de Nederlandse sopraan op Place de l’Opera. Anna Bolena van Donizetti moet bij De Nationale Opera in Amsterdam worden uitgesteld, maar is op donderdag bij de Met als stream te zien met Anna Netrebko en Ekaterina Gubanova. Vrijdag wordt Akhnaten van Philip Glass herhaald, met in de cast J’Nai Bridges en Anthony Roth Costanzo.

Piazzolla honderd jaar

De honderdste geboortedag van Astor Piazzolla wordt gevierd op Arte Concert met zijn ‘tango operette’ María de Buenos Aires. De productie werd gemaakt door de Opéra national du Rhin in Straatsburg.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper streamt dit weekend tweemaal de opera die Verdi baseerde op het verhaal van Carlos van Spanje (1545-1568). Op zaterdag is er de Franse versie, Don Carlos, in een enscenering door Peter Konwitschny en met dirigent Bertrand de Billy. De hoofdrollen worden gezongen door Jonas Kaufmann en Malin Byström. Op zondag is er de Italiaanse bewerking Don Carlo, die werd geregisseerd door Daniele Abbado en muzikaal werd geleid door Marco Armiliato. In die opvoering uit 2015 ziet u onder anderen Dmitri Hvorostovsky en Maria Pia Piscitelli. Op maandag is er opnieuw Verdi, ditmaal zijn Aida met Gregory Kunde en Ekaterina Gubanova.

NPO Radio 4

In de NTR ZaterdagMatinee klinkt deze week al passiemuziek. Reinhard Keisers Brockes-Passion wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Shunske Sato. Solisten zijn onder anderen Eric Stoklossa (Evangelist), Felix Schwandtke (Jesus) en Rachel Redmond (Tochter Zion). De uitzending begint om 13.00 uur.

Kenneth Montgomery. (© Marco Borggreve)

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) brengt een opname uit 1992 van de enige opera die Hugo Wolf componeerde, Der Corregidor. Het Nederlands Concertkoor en het Radio Filharmonisch Orkest werden geleid door Kenneth Montgomery. De titelrol was voor tenor Alexander Oliver, mezzosopraan Susan Daniel zong de rol van zijn echtgenote en bas Helmut Berger was de dienaar Repela. Op de castlijst van de wereldpremière in 1896 staat bij die rol als solist vermeld Karl Marx.

In Spiegelzaal zijn zondag sopraan Titia van Heyst en mezzosopraan Esther Kuiper te gast voor een uitvoering van het Stabat Mater van Pergolesi.

Het Vrijdagconcert biedt audio en video vanuit TivoliVredenburg. Het Groot Omroepkoor en een ensemble uit het Radio Filharmonisch Orkest brengen onder leiding van Michael Gläser werk van onder anderen Brahms, Reger en Diepenbrock. De webcast is te bekijken via nporadio4.nl/live.

Leertouwer over Bach

Johannes Leertouwer startte onlangs een crowdfunding voor de uitvoering van de ‘oerversie’ van Bachs Matthäus-Passion. De Frühfassung (BWV 244b) is bekend, maar er moet een nog eerdere versie bestaan. Rens Bijma promoveerde op het werk van Bach en reconstrueerde de ‘oerversie’ van het passiewerk. Johannes Leertouwer brengt het eind maart in de Leidse Stadsgehoorzaal, NPO Radio 4 maakt een opname. De teller van de crowdfunding staat al op 139 procent. Wat meer binnenkomt, gaat naar de musici die meewerken. Leertouwer is zondag te gast bij Jacobine op 2, om 17.10 uur op NPO 2.

BBC Radio 3

De zaterdagopera van BBC Radio 3 is Strauss’ Der Rosenkavalier. Het programma herhaalt nog maar eens de uitvoering onder leiding van dirigent Sebastian Weigle bij de Met in New York. Het was het afscheid van de rol van de Marschallin door Renée Fleming in 2017. Ook Elīna Garanča en Erin Morley zongen in deze productie. Op donderdag is er Giordano’s Andrea Chénier in een opname uit het Royal Opera House in Londen in 2019. Roberto Alagna, Sondra Radvanovsky en Christine Rice zongen de hoofdrollen onder leiding van Daniel Oren.

Aida met Radvanovsky

De enscenering die Lotte de Beer maakte van Verdi’s Aida is nog terug te kijken op Arte Concert. Solisten zijn Sondra Radvanovsky, Ksenia Dudnikova en Jonas Kaufmann. Michele Mariotti stond voor het orkest. De recensie van Place de l’Opera prees de sopraan: ‘Radvanovsky is een geweldige actrice, die zelfs in haar zwarte pak en met haar uitzonderlijke stemtechniek een niet te vergeten Aida uitbeeldde, zoals in het wonderschone duet ‘Amore, amore, gaudio tormento’ met Dudnikova.’

Royal Opera House

Het Royal Opera House biedt tot 4 april zijn productie van Le nozze di Figaro uit 2010 als stream aan. Voor net geen 3 euro ziet u de enscenering van David McVicar, met Ivor Bolton voor het orkest. Solisten waren onder anderen Erwin Schrott, Stéphane Degout en Kate Lindsey.

Nieuw op YouTube

Een aardige inkijk in de wereld van opera in de VS (buiten New York) biedt de video van de Minnesota Opera. Het operahuis hield een online benefietconcert met zangers uit het eigen gezelschap.

Weill op Arte

Zangeres Lotte Lenya was de echtgenote van Kurt Weill. Voor haar schreef de componist onder meer Die sieben Todsünde. Het werkt gaat volgend weekend met Eva-Maria Westbroek in première bij De Nationale Opera. In deze documentaire komt Lenya aan het woord in tv-interviews en brieven. Arte zendt het portret zondagavond om 22.35 uur uit.

OperaVision

OperaVision brengt vrijdag om 19.00 uur een opname van de opera Atilla van Verdi. De voorstelling werd afgelopen zomer vastgelegd in de opera van Sofia onder regie van Plamen Kartaloff. Dirigent Alessandro Sangiorgi leidde het orkest en de cast van het Bulgaarse operahuis, met onder anderen Orlin Anastasov en Ventselav Anastasov.

#Podcast van Guido

Het tweede deel van de serie podcasts ‘Klassiek na corona‘ van muziekjournalist Guido van Oorschot verschijnt zondag. Hij spreekt met muziekprofessionals, van zzp’er tot zaaldirecteur, over de komende tijd. Deze week is George Wiegel, directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de gast.

De stille passie op video

Het Nederlands Kamerkoor presenteert in aanloop naar de passietijd de videoserie De stille Passie. De serie bestaat uit vier korte video’s waarin zangers van het koor aria’s uit de Matthäus-Passion uitvoeren en in gesprek gaan met verschillende gasten. Het is een online alternatief voor de geplande passieconcerten. Met presentator Maartje van Weegen gaan de zangers in gesprek met de gasten, variërend van een verpleegkundige tot een restaurantmanager, over hun ervaringen met de muziek en de coronacrisis. Het eerste deel, met de aria ‘Aus Liebe’ door sopraan Mónica Monteiro en als gast verpleegkundige Ineke Verbeek, staat vanaf vrijdagavond 12 maart online.

Vorig artikel

Lotte de Beer regisseert Aida als pop

Volgend artikel

Bachvereniging houdt passie levend met Keiser

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.