Binnenkort

Opera in de media: week 17 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 17 van 2021 (24 – 30 april) is de opera Cendrillon door de studenten van de Dutch National Opera Academy op het Bredewegfestival.

Metropolitan Opera

Isabel Leonard. (© Sergio Kurhajec)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Het label ‘Moral Authority’ plakte de Met op de opera’s van deze week. Op zaterdag is Philip Glass’ Satyagraha te zien, met onder anderen Richard Croft. Fidelio van Beethoven werd ruim twintig jaar geleden vastgelegd bij de Met. U ziet zondag in de hoofdrollen Karita Mattila, Ben Heppner en Falk Struckmann, onder muzikale leiding van James Levine. Maandag is een dag om zeker te kijken, want dan staat Poulencs Dialogues des Carmélites op de planning. Het is de uitvoering van mei 2019, toen Isabel Leonard, Adrianne Pieczonka en Erin Morley in de hoofdrollen zongen. Die keer stond Yannick Nézet-Séguin voor het orkest.

De stad Parijs vormt de rode draad in de streams vanaf dinsdag. Geopend wordt met Puccini’s La bohème. De productie van Franco Zeffirelli werd in 2018 opgenomen met in de vrouwelijke hoofdrollen Sonya Yoncheva en Susanna Phillips. De bohemiens werden onder anderen gezongen door Michael Fabiano en Matthew Rose. Woensdag is er Lehárs The Merry Widow/Die lustige Witwe. Renée Fleming zong de hoofdrol. Op donderdag ziet u Giordano’s Andrea Chénier, met onder anderen Stephanie Blythe en Luciano Pavarotti. Bij de uitvoering in 1996 stond James Levine voor het orkest. Lisette Oropesa zat in de postkoets uit Parijs in 2019 als Manon in de gelijknamige opera van Jules Massenet. De regie van Laurent Pelly ziet u op vrijdag.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper streamt ook komende week weer alleen titels uit het ijzeren repertoire. Op de vaste tijd van 19.00 uur ziet u zaterdag Die Zauberflöte van Mozart. Adam Fischer leidde het orkest in 2015, het duo Leiser en Caurier maakte de enscenering. Op zondag volgt Hänsel und Gretel van Humperdinck. Het orkest werd geleid door Christian Thielemann. Ileana Tonca, Daniela Sindram en Adrian Eröd waren enkele van de vocale solisten. Carmen van Bizet, een opname van afgelopen februari, werd gedirigeerd door Andrés Orozco-Estrada. Regisseur Calixto Bieito werkte met solisten als Anita Rachvelishvili, Piotr Beczała en Erwin Schrott.

Dido in Antwerpen

Repetitiebeeld van Dido and Aeneas bij Opera Vlaanderen. (© Annemie Augustijns)

Opera Vlaanderen brengt Purcell. Vanuit Antwerpen wordt een nieuwe productie van Dido and Aeneas gestreamd. ‘Samen met B’Rock Orchestra en een kleurrijke cast van zangers en acteurs delft regisseur David Marton naar de wortels van een eeuwenoud verhaal, en voegt er een nieuw hoofdstuk aan toe’, zegt het Vlaamse huis. Tickets voor de stream van zaterdag om 20.00 uur zijn te bestellen op de website van Opera Vlaanderen.

NPO Radio 4

In de NTR ZaterdagMatinee (14.00 uur) dirigeert Vasily Petrenko het Radio Filharmonisch Orkest in een programma met Diepenbrock, Momotenko, Britten en Mahler. Er zijn alleen buitenlandse vocale solisten, onder wie Markus Eiche en Andrew Staples. De webcast van het concert is live te volgen op www.nporadio4.nl/live.

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) gaat terug in het archief naar 1985 voor een KRO-concert, één van die avonden waarvan Hein van Eekert de opname terugvond. Te horen is Dialogues des Carmélites van Poulenc, gedirigeerd door Jean Fournet voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Solisten waren onder anderen Jill Gomez, Elena Vink, Annett Andriesen en Rachel Ann Morgan.

Steffani en Hannigan in de Doelen

Op vrijdag 30 april om 20.30 u. biedt de Doelen een gratis stream. Met Camerata RCO onder leiding van Rolf Verbeek zingt Barbara Hannigan Mahler en ziet u bariton Raoul Steffani in Alban Bergs ‘4 Gesänge’ en ‘Schliesse mir die Augen’.

Podium Witteman

In Podium Witteman klinkt eeuwenoude muziek van Josquin Desprez, wiens vijfhonderdste sterfdag dit jaar wordt herdacht. Cappella Pratensis zingt de treurzang ‘Nymphes des bois’, een ode van Desprez aan zijn overleden collega Johannes Ockeghem.

Appl in concert

Bariton Benjamin Appl geeft een online recital met pianist José Gallardo. Hij put uit de volle breedte van het liedrepertoire met composities van onder anderen Schubert, Schreker, Poulenc en Britten. Het duo treedt zondag 25 april om 9.00 uur Nederlandse tijd op in de Spivey Hall, op de campus van Clayton State University in de Amerikaanse staat Georgia. Tickets voor de stream bestelt u op de website van Spivey Hall.

Nieuw op YouTube

Afgelopen maanden namen de studenten van de Juilliard School of Music in New York een korte versie van Händels opera Teseo op. Het orkest werd geleid door Gary Thor Wedow, regisseur was Stephen Wadsworth. Er is een semiscenische enscenering, die letterlijk dicht bij huis blijft.

BBC opera

De BBC-radio heeft het programma voor de zaterdagopera nog niet bijgewerkt op de website. Het programma van donderdag 29 april om 15.00 uur is wel bekend: Beethoven down under. Vorig jaar werd tijdens het Perth Festival Beethovens Fidelio opgenomen. Christiane Libor zingt de rol van Leonore, Tomislav Mužek is Florestan. Het West Australian Opera Chorus en het West Australian Symphony Orchestra worden geleid door Asher Fisch.

Arte

Mozart componeerde volgens de encyclopedie ‘incidental music of an operatic character’ bij het toneelstuk Thamos van Tobias Philipp. In de productie van La Fura dels Baus werd het T.H.A.M.O.S., met dirigent Alondra de la Parra voor Camerata Salzburg en solisten als René Pape en Fatma Said. Arte zendt de opname in de nacht van zondag op maandag uit, om 0.55 uur.

OperaVision

De Novaya Opera in Moskou bestaat dertig jaar en viert dat met een gala vol dirigenten. Onder anderen Vasily Valitov, Dmitry Volosnikov en Andrey Lebedev leiden het orkest op de feestavond, die in het teken staat van de muziek van Verdi, Wagner en Russische componisten als Borodin en Rimski-Korsakov. OperaVision brengt op zaterdag om 17.00 uur een livestream vanuit Moskou. Het complete programma met solisten staat op de website van OperaVision.

Bredeweg met Cendrillon

Een liveopera zit er nog niet in voor het jaarlijkse Bredewegfestival in Amsterdam. Er is wel een online versie van de opera Cendrillon door Pauline Viardot. De leden van de Dutch National Opera Academy namen de kameropera voor zang en piano op in het ‘Cultureel Noodhospitaal’ van Felix Meritis. Robin Coops regisseerde en Peter Nilsson is als begeleider en muzikaal leider te zien. Solisten zijn onder anderen Kris Ng als Assepoester, Gabe Clarke als de Prins Charmant en Tinka Pypker als Maguelone. Vanaf maandag 26 april is de productie te vinden op het YouTube-kanaal van het Bredewegfestival.

Vorig artikel

Wu dirigeert Brahms met waardige expressiviteit

Volgend artikel

In memoriam Christa Ludwig (1928-2021)

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.