Binnenkort

Opera in de media: week 25 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 25 van 2021 (19 – 25 juni) is de stream van Die ersten Menschen van De Nationale Opera op vrijdag 25 juni.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met. De Met kondigt voor de komende tijd een aantal ‘summer encores’ aan, die in de bioscopen zullen worden vertoond. Of dat ook in Nederland zal gebeuren, is nog niet bekend.

Piotr Beczala in Rigoletto bij de Metropolitan Opera. (© Ken Howard / Met Opera)

Net als in Nederland is het in de VS op de derde zondag in juni Vaderdag. Dat thema bepaalt de streams van de Met tot dinsdag met uitsluitend opera’s van Verdi. Op zaterdag is er het vader-dochterdrama Rigoletto. U ziet een opname uit 1981 met onder anderen Christiane Eda-Pierre, Isola Jones en Luciano Pavarotti. Ook toen al dirigeerde James Levine het koor en orkest van de Met. De volgende Verdi-opera is, op zondag, Don Carlo. Ruim tien jaar geleden zongen Marina Poplavskaya, Roberto Alagna en Simon Keenlyside de hoofdrollen onder dirigent Yannick Nézet-Séguin. De Vaderdagweek besluit met Luisa Miller in een uitvoering uit 1979. Wederom met James Levine voor het orkest zongen onder anderen Renata Scotto, Plácido Domingo en Sherrill Milnes de hoofdrollen.

Vanaf dinsdag is het thema Pride Week. Die opent met recent werk van Thomas Adès, The Exterminating Angel. Veel bekende namen in de cast, onder wie Sally Matthews, Sophie Bevan, Alice Coote en Sir John Tomlinson. De componist dirigeerde zelf. Binnenkort in de openlucht in Limburg bij Opera Compact en woensdag al vanuit de Met ziet u Dvořáks Rusalka met Kristine Opolais, Katarina Dalayman en Jamie Barton.

Donizetti componeerde de ‘koniginnenopera’ Maria Stuarda. Donderdag wordt de opname uit 2013 nog eens vertoond. Joyce DiDonato en Elza van den Heever (wier aankleding voor de rol werd gebaseerd op haar streatwear bij de eerste repetitie), zongen naast Matthew Polenzani en Matthew Rose, in een enscenering van Sir David McVicar. Puccini’s Tosca sluit de serie voor deze week in de regie van Luc Bondy. Solisten waren onder anderen Patricia Racette, Roberto Alagna en John Del Carlo.

Die ersten Menschen

Scène uit Die ersten Menschen. (© Ruth Walz / De Nationale Opera)

De huidige productie van De Nationale Opera in samenwerking met het Holland Festival, Die ersten Menschen, is op vrijdag 25 juni als stream te zien. De vier rollen worden gezongen door Kyle Ketelsen, Leigh Melrose, Annette Dasch en John Osborn. ‘De diepste indruk maakte sopraan Annette Dasch als Chawa. Zij is de spil in het spel, voortdurend vol lustige driften aanwezig’, aldus de recensie van Place de l’Opera over deze productie.

NPO Radio 4

De NTR ZaterdagMatinee komt deze zomer met materiaal uit het archief. Daar vond men een concert van 1 oktober 1988 door het Radio Filharmonisch Orkest en de vrouwen van het Groot Omroepkoor onder leiding van Kent Nagano. Er werden werken uitgevoerd van Boulez, Debussy, Messiaen en Stravinsky.

In NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) hoort u een tweeluik van korte opera’s gebaseerd op De zigeuners van Alexander Poesjkin. De Rus schreef de novelle in verzen halverwege de jaren twintig van de negentiende eeuw in het zuiden van Rusland, waar hij op last van tsaar Alexander I een paar jaar in ballingschap leefde. Zowel Leoncavallo als Rachmaninov lieten zich inspireren door het boek. Zingari en Aleko werden door het Omroepkoor en het Omroeporkest anno 1963 en anno 1974 opgevoerd, gedirigeerd door respectievelijk Fulvio Vernizzi en Edward Downes. Er werd gezongen door Aldo Bertocchi, Jan Derksen en Robert Holl.

Uit 2004 dateert de opname van het Stabat Mater van Tomasso Traetta, die in het Zondagochtendconcert wordt gedraaid. Solisten bij de Nederlandse Bachvereniging waren onder anderen Anke Hermann, Robert Getchel en Marc Pantus. Dirigent was Johannes Leertouwer.

Het Avondconcert komt op vrijdag 25 juni rechtstreeks vanuit Dordrecht. Daar wordt het openingsconcert gehouden van het Bachfestival met B’Rock en het Ensemble KLANG. Soliste is sopraan Claron MacFadden. Naast muziek van Bach hoort u werk van Tom Johnson, John Cage, Brian Eno en Anthony Fiumara.

Nieuw op YouTube

Jeanine zingt Mozart
Sopraan Jeanine De Bique, die op Place de l’Opera aan het woord komt over haar rol in Der Freischütz in Berlijn, was onlangs in Houston. Bij het Houston Grand Opera Orchestra onder leiding van Patrick Summers zong ze Mozarts Exultate Jubilate.

Podcast-opera

Van de podcastserie Soft Valkyrie, die de Amerikaanse componist en gamedesigner David Kanaga voor het Holland Festival produceert, zijn nu twee delen verschenen. In dit deel verschijnt Hunding, in wiens huis Siegmund komt ‘Rasten’. U vindt de twee delen op de website van het Holland Festival.

BBC

De zaterdagavondprogrammering van BBC Radio 3 is gewijd aan de finale van de Cardiff Singer of the World-competitie. Live vanuit St David’s Hall in Cardiff hoort u vanaf 20.30 uur de vijf kandidaten die door de selectie heenkwamen. De BBC zegt: ‘It’s a career-defining evening for each competitor and only one can be crowned BBC Cardiff Singer of the World 2021.’ De kandidaten worden beoordeeld door een jury met onder anderen Dame Kiri te Kanawa en Roberta Alexander.

In de operamatinee op donderdag hoort u La traviata van Verdi in een uitvoering van het Grand Théâtre in Bordeaux, gedirigeerd door Paul Daniel. Solisten zijn onder anderen Rachel Willis-Sørensen, Benjamin Bernheim en Lionel Lhote.

OperaVision

De ‘Praagse’ opera van Mozart, Don Giovanni, werd in het Staatstheater in Praag opgevoerd in april 2021. Dirigent was Karsten Januschke, regisseur was Alexander Mørk-Eidem. In de titelrol zong Pavol Kubáň, de rol van Donna Anna werd gezongen door Jana Sibera en Alžběta Poláčková was Donna Elvira. De opname wordt op vrijdag 18 juni om 19.00 uur gestreamd.

Vorig artikel

Der Freischütz uit het Konzerthaus Berlin!

Volgend artikel

Opera Luik presenteert nieuw seizoen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.