BinnenkortNieuws

Van Amerongen zingt over Amerika

Sopraan Anne van Amerongen en pianist Maurice Lammerts van Bueren zijn klaar om weer op het podium te staan. Komend weekend zijn ze te horen in Tilburg en Dordrecht. Het thema van hun recital is Amerika. ‘Eindelijk mag er weer live opgetreden worden!’

Anne van Amerongen en Maurice Lammerts van Bueren. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Het programma De geheimen van Amerika is het resultaat van een gedeelde passie van de pianist en de zangeres voor de ‘American Art Song’. Maurice Lammerts van Bueren heeft zich als liedbegeleider gespecialiseerd in het Amerikaanse repertoire. Bewijs daarvan is onder meer de cd met repertoire van Jake Heggie die hij met Lilian Farahani maakte. De opname werd door de componist met grote instemming ontvangen.

Sopraan Anne van Amerongen studeerde de afgelopen jaren zang bij Sasja Hunnego aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Voor die tijd deed ze de specialisatie amerikanistiek van de studie Engelse Taal & Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze verbleef in het kader van haar studie een semester in North Carolina. Amerika en zang kleuren haar cv, dat onder meer vermeldt dat ze lid was van het Nationaal Kinderkoor en later doorstroomde naar het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor. Ze zong met dat ensemble met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest en de Berliner Philarmoniker.

Pianist en sopraan brengen liederen van Amerikaanse componisten als Ives, Copland, Corigliano en Heggie. Ze presenteren het repertoire in de historisch-politieke context. De twee beloven het publiek mee te nemen in de mysterieuze wereld van Amerikaanse geheime diensten en verhoren. Zo wordt Leonard Bernsteins FBI-verhoor onder de loep genomen, evenals anti-nazipropaganda, in het grootste geheim geschreven door Kurt Weill in opdracht van de Amerikaanse overheid.

‘De Verenigde Staten, de grote militaire macht van de twintigste eeuw, maakte gebruik van een wel heel bijzonder wapen: muziek’, zo stellen de musici. ‘Muziek werd echter niet alleen ingezet als wapen, maar ook gevreesd door de Amerikaanse overheid.’

Op zaterdag 3 en zondag 4 juli is het duo te horen in Dordrecht en Tiburg, waar ze steeds tweemaal het recital spelen. Zie voor meer informatie de website van PubliekApplaus.

Hieronder de trailer van het programma:

 

Vorig artikel

Krüs componeert De Nachtegaal en de Keizer

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Diana, Jeroen en Julie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.