BinnenkortNieuws

Wereldpremière op Delft Chamber Music Festival

Het Delft Chamber Music Festival brengt deze zomer onder meer de wereldpremière van Prométhée van de Nederlandse componist Fant de Kanter, uitgevoerd door mezzosopraan Karin Strobos. Van 22 juli tot en met 1 augustus zijn er veertig concerten op verschillende locaties in Delft.

Karin Strobos. (© Keke Keukelaar)

Het motto van het Delft Chamber Music Festival is dit jaar ‘Brave new world’. Het is de laatste editie van artistiek leider Liza Ferschtman, die haar opvolger, Nino Gvetadze, actief bij de programmering betrokken heeft. Opgetreden wordt op locaties als de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof, ArsenaalDelft en het Rietveld Theater.

Voor liefhebbers van vocale muziek is de wereldpremière van Prométhée op 23 juli een hoogtepunt. Het werk van Fant de Kanter wordt gedoopt door de bekende mezzosopraan Karin Strobos en pianist Hans Eijsackers. De uitvoering maakt deel uit van een grotere voorstelling over Promotheus, samengesteld door regisseur Klaus Bertisch. Te horen is ook bariton André Morsch, die liederen van Schubert, Wolf en Schreker zingt.

Alt Helena Rasker en tenor Robin Tritschler zingen op 24 juli in een concert getiteld Het eeuwige kind. Ze zingen werk van Stravinsky (3 Histoires pour enfants) en Gubaidulina (Galgenlieder). Rasker wordt begeleid door contrabas en slagwerk, Tritschler door piano en contrabas. Op het programma ook instrumentale muziek van Stravinsky, gespeeld door violist Esther Hoppe en pianist Enrico Pace.

De jonge sopraan Laetitia Gerards treedt op 29 juli op met werk van Cage en Berberian. Aan het concert werken nog vele andere musici mee. Het wordt op 31 juli herhaald. Gerards zingt ook het lied ‘Der Wanderer’ van Schubert tijdens een gelijknamig concertprogramma op 30 juli en 1 augustus.

Sopraan Lilian Farahani, deze zomer te gast in Aix-en-Provence voor de wereldpremière van Innocence, zingt op 22 en 23 juli muziek van Bach en Dvořák, begeleid door een strijkensemble met onder anderen artistiek leider Liza Ferschtman. Het concert is bedoeld als ‘een muzikaal souvenir’ bij haar afscheid.

Het volledige programma is te vinden op de website van het Delft Chamber Music Festival.

Vorig artikel

Opera in de media: week 28 van 2021

Volgend artikel

Klassieke vitamines haal je bij Kroon en Vegter

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.