Binnenkort

Zomerserie in de Zaanse MuziekHaven

De komende maand klinkt er kamermuziek in de oudste schuilkerk van Nederland. Gastprogrammeur Thomas Beijer nodigde musici uit voor negen concerten in de voormalige Heilige Maria-Magdalena-kerk in Zaandam. Wat nu MuziekHaven heet, groeide tijdens de coronaperiode uit tot trefpunt voor recitals, opnamen en radio-uitzendingen. Er is in augustus wederom een zomerserie.

Mezzosopraan Barbara Kozelj is één van de vocalisten die Thomas Beijer uitnodigde. (© Andreas Terlaak)

Het violistenduo Maria Milstein en Mathieu van Bellen ontwikkelt de voormalige schuilkerk in Zaandam tot een centrum voor kamermuziek, waar musici zich kunnen terugtrekken om bijvoorbeeld repertoire in te studeren, op te nemen en voor publiek uit te voeren. De plek is fraai, de akoestiek wordt geprezen en de spontaan georganiseerde zomerconcerten in 2020 waren zo geslaagd dat een herhaling wenselijk was. Voor de programmering nodigden Milstein en Van Bellen voor deze zomer Thomas Beijer uit. De pianist, componist maar ook schrijver van de roman Geen Jalapeños koos voor de zomerserie als rode draad ‘Muziek en literatuur’.

‘Als Thomas Beijer niet achter de piano zit, leest hij een boek’, zo staat het op de website van MuziekHaven. ‘Veel klassieke muziek heeft de literatuur als inspiratiebron. Componisten als Brahms, Ravel, Liszt en Janácek schreven muziek naar aanleiding van gedichten en verhalen.’ Die link inspireerde Beijer bij het samenstellen van de negen concerten, die steeds tweemaal worden gegeven. Hij zegt: ‘Met woorden kun je concrete dingen uitdrukken, maar voor andere dingen heb je muziek nodig. Als woorden en muziek een huwelijk aangaan, gebeurt er iets moois.’

De zomerserie biedt woordeloze muziek van musici als Nikola Meeuwsen, Quirine Viersen, Maria Milstein, Nicolas van Poucke en Yang Yang Cai. Op drie dagen is er vocale muziek met bas-bariton Marc Pantus, sopraan Laetitia Gerards en mezzosopraan Barbara Kozelj, die alle drie begeleid zullen worden door Thomas Beijer zelf.

Programma

Het programma met Marc Pantus begint met de Don Quichot-liederen van Ravel en Ibert. Die keuze hangt samen met de serie video’s op YouTube waarin Pantus het hele werk van Cervantes in hoofdstukken voorleest. Speciaal voor de zanger componeerde Thomas Beijer Drie bespottelijke liederen, geïnspireerd door het gedicht The Raven van Edgar Allen Poe. Verder is er werk van Poulenc, Bart Visman en Barbieri.
Zondag 1 augustus om 13.30 en 16.00 uur.

De theatrale muziek van Kurt Weill op teksten van Bertolt Brecht wordt gezongen door sopraan Laetitia Gerards. Tijdens de eerste lockdown schreef Beijer voor haar de liederencyclus A lock without a key, die ze zingt naast werk van Poulenc en Barber. Zijn ‘Sure on this shining night’ staat op haar programma.
Vrijdag 13 augustus om 17.00 en 20.00 uur.

De Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj is één van de vaste muzikale partners van Thomas Beijer. De twee kozen voor een programma met repertoire uit Midden- en Oost-Europa. Het programma vermeldt afwisselend muziek van Tsjaikovski, Chopin, Dvořák en Janáček, van wie romances, zigeunerliederen, Moravische en Poolse liederen zullen klinken.
Donderdag 19 augustus om 17.00 en 20.00 uur.

Meer informatie over de programmering en kaartverkoop vindt u op de website van MuziekHaven.

 

Vorig artikel

Opera in de media: week 30 van 2021

Volgend artikel

Der fliegende Holländer in Bayreuth

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.