AchtergrondBinnenkortInterviews

Luister naar Opera Magazine, aflevering 10

In de podcast Opera Magazine hoort u wekelijks de actualiteit in de wereld van opera, muziektheater en lied. In de tiende aflevering vertellen regisseur/librettist Daniël van Klaveren en componist Lucas Wiegerink over Koning Bowi van Theater Sonnevanck en komen Frédérique Chauvet en Elvire Beekhuizen aan het woord over De Vuurtorenwachter van BarokOpera Amsterdam.

  • Koning Bowi is de nieuwste voorstelling van Theater Sonnevanck, dat al meer dan 150 muziektheaterproducties voor kinderen vanaf 4 jaar maakte. Macht is het thema van Koning Bowi, waarvoor Lucas Wiegerink de muziek componeerde en Daniël van Klaveren het libretto en de regie verzorgde. De voorstelling is tot eind november in Nederland te zien (vanaf 0:55).
  • ‘Wij zijn allen op zoek naar één persoon: de vuurtorenwachter. De rots in de branding. De eenzame man op zijn post. Iedere avond ontsteekt hij het licht om een baken te zijn voor dolende schepen.’ Zo kondigt BarokOpera Amsterdam de voorstelling De Vuurtorenwachter aan. Het stuk kon al in Frankrijk worden gespeeld en gaat nu ook in Nederland in première. De Vuurtorenwachter staat op 28 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en een dag later in thuisstad Amsterdam in De Kleine Komedie. We spraken artistiek leider en dirigent Frédérique Chauvet en sopraan Elvire Beekhuizen bij de repetities (vanaf 21:00).
  • De op 21 oktober overleden dirigent Bernard Haitink dirigeerde jarenlang het Koninklijk Concertgebouworkest in met name het symfonische repertoire. Toch leidde hij ook opera-uitvoeringen, vooral in zijn jaren in Glyndebourne en bij het Royal Opera House. Toen hij 80 werd, klonk onder zijn leiding in Amsterdam de eerste akte van Die Walküre (vanaf 31:20).

U kunt de podcast beluisteren op deze pagina en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

(Foto podcast en hompage: scène uit Koning Bowi © Sanne Peper)

Vorig artikel

Dirigent Bernard Haitink overleden

Volgend artikel

Lied voor de maan: speels en leerzaam

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.