BinnenkortNieuws

BarokOpera Amsterdam speelt De Vuurtorenwachter

BarokOpera Amsterdam maakt van 28 november 2021 tot en met 22 april 2022 een tournee door Nederland met De Vuurtorenwachter. Elvire Beekhuizen en Vitali Rozynko vertolken de hoofdrollen. ‘Het is een heel poëtische voorstelling.’

Productiebeeld van De Vuurtorenwachter. (© Govert de Roos)

Begin 2021 was BarokOpera Amsterdam al bezig met de voorstelling De Vuurtorenwachter, maar door de coronamaatregelen kon de geplande première in april niet doorgaan. In de zomer kon de productie wel op tournee door Frankrijk, met optredens in plaatsen als Paimpol, Dinan en Rennes. In november kan het Nederlandse publiek eindelijk kennismaken met de nieuwste creatie van het barokgezelschap.

De Vuurtorenwachter is een voorstelling over eenzaamheid en hoop, vertelt Frédérique Chauvet, artistiek leider, muzikaal leider en barokfluitiste, in onze podcast Opera Magazine. De voorstelling draait om een eenzame vuurtorenwachter, zijn overleden vrouw en een zeemeermin. Het verhaal krijgt klank in barokmuziek van Purcell, Monteverdi en Händel, evenals in Keltische muziek.

In het verhaal ontmoet de vuurtorenwachter een dove zeemeermin, neergezet door danseres/acrobate Francesca Orso aan de hand van eigen choreografieën op Keltische muziek. Gebarentaal wordt nadrukkelijk in de voorstelling geïntegreerd. ‘Dat sprak heel erg aan’, zegt Chauvet naar aanleiding van de speelreeks in Frankrijk. ‘Het is heel sierlijk en expressief.’ De reacties in Frankrijk waren sowieso lovend, vertelt de artistiek leider. ‘Mensen vonden het een heel mooie, poëtische voorstelling.’

De vuurtorenwachter wordt vertolkt door bas-bariton Vitali Rozynko. Sopraan Elvire Beekhuizen is de stem van zijn overleden vrouw. Zij maakt zich, postuum, zorgen om haar man. ‘Ze vindt dat het niet goed met hem gaat’, zegt Beekhuizen over haar karakter. ‘Ze is hands-on, assertief en zorgzaam.’

De Vuurtorenwachter is van 28 november tot en met 22 april in zes theaters in Nederland te zien. De première op 28 november vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg. Zie voor meer informatie de website van BarokOpera Amsterdam.

Luister hieronder naar het uitgebreide gesprek met Frédérique Chauvet en Elvire Beekhuizen in de podcast Opera Magazine (vanaf 21:00):

Vorig artikel

Ontroerende zang markeert opening Lied Festival

Volgend artikel

Opera Magazine: Thomas Oliemans en Formidable!

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.