BinnenkortFeaturedNieuws

Reis naar de maan Barokopera Amsterdam

Elke seizoen, ijs en weder (en virussen) dienende, komt Barok Opera Amsterdam met een productie die oud en nieuw verbindt. Muziek van liefst barokke componisten wordt in een geheel nieuw, eigentijds maar passend jasje gestoken. Artistiek leider, fluitiste en dirigente Frédérique Chauvet vindt steeds nieuwe uitdagingen en combinaties, die leiden tot verrassende producties.

Barokopera Amsterdam is in 2000 opgericht door Frédérique: ´Opera kent een populaire oorsprong en werd vroeger uitgevoerd op kermissen en jaarmarkten. De voorstellingen maakten deel uit van de maatschappij en weerspiegelden het leven. Dat gevoel willen wij met onze voorstellingen meegeven. Oude muziek op authentieke instrumenten wordt verenigd met eigentijds theater´. Zo waren er in de laatste jaren producties rond Queen Mary, met muziek van Purcell en De Vuurtorenwachter met muziek van verschillende componisten van Purcell en Händel tot Monteverdi en Keltische muziek te zien.

De vuurtorenwachter links en Queen Mary van Barokopera Amsterdam

Nieuwe productie

Op 8 oktober gaat de nieuwe voorstelling De reis naar de maan in première in Leeuwarden en Place de l´Opera zal verslag doen van de try out op 6 oktober in Kampen.

Geen muziek uit de barok, maar een uitstapje naar Jacques Offenbach. In 1872 schreef Jules Verne zijn verhaal ´Van de aarde naar de maan´ dat Offenbach inspireerde tot zijn operette Voyage  dans la lune. De link naar kermissen en jaarmarkten is dan weer vrij snel gemaakt. Frederique Chauvet : ´ De opéra-comique van Offenbach vindt haar oorsprong op de kermis en in het circus. Zijn opera’s zitten vol spektakel met een verscheidenheid aan circusacts en dans. Onze benadering is daarom volledig authentiek. Laat je door een uitgebreide cast meevoeren naar een universum zonder zwaartekracht.´

Om dat idee verder te ontwikkelen en te bevestigen, worden voor Reis naar de maan de krachten van circusacrobaten (Vilja duo) en zelfs een ex-Europees kampioene turnen (Renske Endel) ingezet om samen met het muzikale ensemble en de solisten een soort droomwereld, een letterlijk rondvliegende voorstelling te maken.

Reis naar de maan. Foto: Hugo Seegers, © Barokopera Amsterdam

Cast en musici

De solisten in de voorstelling zijn Nathalie Denyft, Wendeline van Houten, Hansje van Welbergen (momenteel te zien als kandidaat in het tv-programma ´Aria´), Mattijs Hoogendijk, Jacques de Faber en Pieter Hendriks.

Zoals gezegd heeft Frédérique Chauvet de muzikale leiding, zorgt Bram de Beul (met ´zijn´Vilja Duo) voor de regie, de choreografie en samen met Renske Endel voor de lucht-arcobatiek.

De musici van Barokopera Amsterdam spelen op authentieke instrumenten en maken deel uit van de grote barok- en romantische orkesten zoals Orkest van de 18e eeuw, Concerto Köln en Anima Eterna.

 

Bram De Beul en  Renske Endel doen de luchtacrobatiek met Anneke Veenhoff piano en Frédérique Chauvet, fluit, tijdens een repetitie voor Reis naar de maan. ©Barokopera Amsterdam

Barokopera Amsterdam geeft eerst een serie voorstellingen in Nederland waarna de voorstelling naar Frankrijk gaat en om in 2023 weer terug te keren naar Nederland voor een nieuwe serie. De volledige speellijst is te vinden op de website van Barokopera Amsterdam.

Repetitiefoto´s Reis naar de maan. ©Barokopera Amsterdam

 

Na een try out op 6 oktober in Kampen is de première van Reis naar de maan op 8 januari in De Harmonie in Leeuwarden.

 

Verder lezen, luisteren en kijken

Barokopera Amsterdam kon na lang wachten eindelijk in 2022 weer een voorstelling maken.

Een jaar eerder maakte François  van den Anker een mooie reportage over het maakproces van De Vuurwachter.

Barokopera Amsterdam in een video van de eerdere productie Queen Mary

 

 

Vorig artikel

Muzikaal overtuigende Tannhäuser in Essen

Volgend artikel

Alarcón doet Acis & Galatea glanzen

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen