AchtergrondBinnenkortInterviews

Opera Magazine: Thomas Oliemans en Formidable!

Lang voor de tv-serie Chansons! de belangstelling voor het Franse lied aanwakkerde, werkte Thomas Oliemans aan zijn cd Formidable!. Sterker nog, zijn liefde voor het Franse lied stamt al uit zijn jeugd. Hij nam met de strijkers van Amsterdam Sinfonietta zijn lievelingsstukken op. De cd is net verschenen.

Hij was Schaunard en Mr. Redburn bij het Royal Opera House, zong Papageno, Lescaut en Schaunard in Amsterdam en is naast zijn operawerk een gevierd liedzanger, met onder meer de grote Schubert-cycli in het Amsterdamse Concertgebouw. Maar er is meer in het hoofd en de stem van Thomas Oliemans: het Franse chanson. Zijn liefde voor dat repertoire is nu vastgelegd op de cd Formidable!, die hij samen met Amsterdam Sinfonietta opnam.

In dit interview hoort u hoe de cd Formidable! tot stand kwam. Thomas Oliemans leerde via de platen van zijn ouders de grote drie van het chanson – Brel, Brassens en Ferré – kennen. France Inter bracht de drie zangers in 1969 samen voor een radio-interview. Maar er waren veel meer namen, zoals die van Charles Trenet, Charles Aznavour en Barbara. Haar werk wordt tegenwoordig gebracht door acteur Gérard Depardieu, begeleid door Gérard Daguerre. Alle muziek die in het interview genoemd wordt of te horen is, staat op de Spotify-playlist.

Vanaf 25 november maakt Amsterdam Sinfonietta met Thomas Oliemans en musici als pianist Bert van den Brink en trompettist Ruben Drent een tournee langs verschillende zalen in Nederland. Daar zal ook het instrumentale repertoire van de cd, van onder anderen Franck en Debussy, gespeeld worden. De doop van de combinatie van orkest en zanger was op 7 juli 2021 in het Amsterdamse Concertgebouw.

U kunt de podcast beluisteren op deze pagina en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

(Foto homepage en podcast: cover van het album Formidable! / beeld door Marco Borggreve)

Vorig artikel

BarokOpera Amsterdam speelt De Vuurtorenwachter

Volgend artikel

Lenneke Ruiten haalt het uiterste uit haar stem

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.