BinnenkortNieuws

In de zalen: brandbrief, Giulio Cesare, Fidelio

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor een brandbrief van de culturele sector, de verplaatste première van Giulio Cesare bij de Nederlandse Reisopera en een nieuwe productie van Fidelio bij Opera Compact.

Brandbrief

Vorige week protesteerde de culturele sector op ludieke wijze tegen het coronabeleid van de regering. Concertzalen en theaters in het hele land, waaronder het Concertgebouw, veranderden hun zalen in kapsalons. Bezoekers konden zich laten knippen en ondertussen genieten van optredens van artiesten.

Zondagavond voegde de culturele sector daar een brandbrief aan toe. Instellingen als De Nationale Opera, het Concertgebouw en het Muziekgebouw Eindhoven dringen er bij de regering op aan om de sector te heropenen.

Op dinsdag besluit de overheid over mogelijke versoepelingen in de coronaregels. Er wordt gesproken over een heropening van de samenleving tot 20.00 uur, wat echter voor theaters en concertzalen weinig verschil zal maken, aangezien vrijwel alle voorstellingen en concerten ’s avonds plaatsvinden.

In de brief vragen de instellingen om de culturele sector meer vrijheid te geven. Ze waarschuwen tevens dat het inmiddels gaat om overleven. Duurt de lockdown voort, dan komt de sector de schade wellicht niet meer te boven.

Meer lezen

Cultuursector dringt bij kabinet aan op volledige heropening (NRC, 23 januari 2022)

Giulio Cesare in Egitto

Gezien de verlengde lockdown moest de Nederlandse Reisopera zijn première van Giulio Cesare in Egitto op 22 januari in het Wilminktheater in Enschede annuleren. Het Enschedese operagezelschap heeft de première nu verplaatst naar 27 januari. Locatie blijft het Wilminktheater, wat betekent dat voor het Theater aan het Vrijthof (eigenlijk voor de 27e gepland) een andere datum gezocht moet worden.

Of de première inderdaad op 27 januari kan plaatsvinden, zal tijdens de persconferentie van de regering op 25 januari duidelijk worden. Bij groen licht volgt tot en met 20 februari een tournee door het hele land, met onder meer stops in de Stadsschouwburg Utrecht, Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Amare in Den Haag.

George Petrou is de hoofdrolspeler in de productie. Hij dirigeert Phion, maar hij verzorgt óók de regie, in samenwerking met Paris Mexis (decor en kostuums), Stella Kaltsou (licht) en Tiny Giants (videoprojecties).

Na twee pocketopera’s wordt Giulio Cesare de eerste grootschalige operaproductie van de Reisopera dit seizoen. Het gezelschap belooft een ‘spectaculaire enscenering met vocaal vuurwerk’. In de voorstelling is Giulio Cesare (Julius Caesar) een avonturier in de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij is op zoek naar een graftombe van een farao, maar stuit op de verschijning van Cleopatra.

In de cast onder anderen Yuriy Mynenko (Giulio Cesare), Sophie Junker (Cleopatra), Arthur Janda (Curio), Nicholas Tamagna (Tolomeo), Katie Coventry (Sesto) en Francesca Ascioti (Cornelia).

Info

www.reisopera.nl

Meer lezen

Achtergronden bij Giulio Cesare (www.operatoday.com)

Kijken en luisteren

Fidelio

In 2018 richtten regisseur Sybrand van der Werf en sopraan Fenna Ograjensek het gezelschap Opera Compact op. Met een paar geslaagde producties hebben ze zich op de kaart gezet. Maandag kondigden ze ‘met het oog op nieuwe versoepelingen en daarmee het begin van een nieuwe lente in het theater’ een nieuwe productie aan, Fidelio van Beethoven, waarvoor de kaartverkoop al gestart is.

Beethovens enige opera gaat over vrijheid en over dat actuele thema wil artistiek leider Sybrand van der Werf met het publiek in direct gesprek gaan. De compacte versie van de opera duurt een uur en moet op 16 april in Weert in première gaan, met daarna voorstellingen in Kerkrade, Venray, Venlo en Sittard.

De cast is voornamelijk Limburgs, met Stijn Saveniers als dirigent, Marcel Reijans in de hoofdrol van Florestan en Fenna Ograjensek in de titelrol van Fidelio (Leonore). Verder zijn Marcel van Dieren, Judith Weusten, Sef Thissen en Pascal Pittie te zien.

Info

www.operacompact.com

Meer lezen

‘Opera Compact brengt opera dichtbij’ (Place de l’Opera, 3 september 2018)

‘Fidelio in a nutshell’ (Opera North)

Kijken en luisteren

In juli 2019 maakten we een reportage bij de festivalproductie Ik Haat Opera! van Opera Compact.

(Beeld homepage: poster Fidelio van Opera Compact © Sanne Linssen)

Plan uw operabezoek met hulp van onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Giampaolo Bisanti muziekdirecteur in Luik

Volgend artikel

Lockdown voorbij, theaters tot 22.00 uur open

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.