BinnenkortNieuws

Programma zesde Internationaal Lied Festival

Het Internationaal Lied Festival Zeist viert van 13 tot en met 22 mei zijn zesde editie. De kaartverkoop is begonnen. Het programma bevat onder meer veertien recitals, zestien masterclasses, vier lezingen en een meezingconcert.

Henk Neven en Hans Eijsackers, hier in actie tijdens het festival in 2021, nemen dit jaar de artistieke leiding over van Robert Holl. (© Mel Boas / boasphoto.nl)

Auf Flügeln des Gesanges is het thema dat de nieuwe festivaldirecteuren Henk Neven en Hans Eijsackers voor de zesde editie van het Internationaal Lied Festival Zeist hebben gekozen. De bariton en de pianist nemen dit jaar het stokje over van Robert Holl, die in oktober afgelopen jaar zijn vijfde en laatste editie als artistiek leider beleefde.

Holl speelt als zanger en componist nog wel een belangrijke rol tijdens het festival. In de aanloop naar het festival voert hij Winterreise van Schubert uit om zijn 75e verjaardag te markeren (19 maart) en tijdens het festival geeft hij meerdere masterclasssessies en een lezing over Duitse poëzie. Hij neemt als componist deel aan een gesprek over het creatieve proces én hij zingt tijdens het slotrecital, in een programma met meesterwerken van Schubert en Brahms.

Talentontwikkeling

Het festival heeft zoals gebruikelijk veel aandacht voor talentontwikkeling. Naast Robert Holl zijn Roger Vignoles, Hans Eijsackers, Elly Ameling en Roderick Williams betrokken bij de masterclasses, waar zes jonge, professionele liedduo’s aan zullen deelnemen. De duo’s geven op 21 mei een presentatierecital.

Er is ook een Young Artist Platform, gericht op jonge zangers en pianisten die aan het begin van hun carrière staan. Het festival selecteert een paar duo’s, die uitgenodigd worden om met een recital van 30 minuten te auditeren. Een jury kiest het winnende duo, dat in Zeist mag terugkeren voor een winnaarsrecital én een engagement krijgt bij het Oxford Lieder Festival, partner van het festival in Zeist.

Recitals

Het hart van de festivalprogrammering bestaat uiteraard uit liedrecitals. Veertien in totaal, met als rode draad ‘de dromen en mijmeringen die Heine in zijn gedicht aanstipt’, aldus de festivalleiding in een toelichting van het thema Auf Flügeln des Gesanges. ‘Wereldsterren, rising stars en prijswinnende duo’s laten u op onovertroffen wijze horen hoe componisten als Mendelssohn, Schubert en Brahms, maar ook Messiaen, de zang vleugels geven.’

Hieronder een overzicht van alle recitals:

Sophie’s reis
13 mei 2022
Met mezzosopraan Sophie Rennert, bariton Wolfgang Resch en pianist/verteller Graham Johnson.

Dag van het Lied
14 mei 2022
Met o.a. Mezzosopraan Bettina Smith, pianist Jan Willem Nelleke, sopraan Claudia Patacca en pianist Marien van Nieukerken.

Dort wollen wir niedersinken
14 mei 2022
Met tenor Christoph Prégardien en pianist Hans Eijsackers.

Het doek kent geen begin of eind
15 mei 2022
Met mezzosopraan Marie Seidler en pianist Toni Ming Geiger.

Sam Armstrong en Katharine Dain wijden een recital aan hun in 2020 uitgebrachte album Regards sur l’Infini. (© Jasper Grijpink)

Regards sur l’infini
15 mei 2022
Met sopraan Katharine Dain en pianist Sam Armstrong.

Traum und Wirklichkeit
17 mei 2022
Met bariton Stéphane Degout en pianist Alain Planès.

Mein Liebchen wir saßen beisammen
18 mei 2022
Met sopraan Nikki Treurniet, mezzosopraan Barbara Kozelj en pianist Thomas Beijer.

Die schöne Magelone
19 mei 2022
Met bariton Roderick Williams, pianist Roger Vignoles en verteller Thomas Beijer.

Dort liegt ein rotblühender Garten
20 mei 2022
Met sopraan Louise Alder en pianist James Baillieu.

Presentatierecital Masterclass
21 mei 2022

Winnaarsrecital
21 mei 2022
Met o.a. sopraan Karola Pavone en pianist Boris Radulović.

Auf Flügeln des Gesanges
21 mei 2022
Met sopraan Ellen Valkenburg, mezzosopraan Rosanne van Sandwijk, tenor Peter Gijsbertsen, bariton Henk Neven, bariton Roderick Williams, pianist Hans Eijsackers, pianist Roger Vignoles en het Ruysdael Kwartet.

Fort nach den Fluren des Ganges
22 mei 2022
Met bariton Henk Neven, pianist Hans Eijsackers en Duo Saba.

De kaartverkoop van het festival is op 10 februari begonnen. Zie voor meer informatie en alle details van het programma de website van het Internationaal Lied Festival Zeist.

Vorig artikel

Nieuw: het Netflix van de oude muziek

Volgend artikel

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2022/2023

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.