AchtergrondBinnenkortFeatured

Eva-Maria Westbroek in seizoen 2019/2020

Terwijl de operahuizen en -gezelschappen achter elkaar hun nieuwe seizoenen lanceren, spiekt Place de l’Opera in de agenda’s van vijf bekende Nederlandse opera-artiesten. Waar leidt het nieuwe seizoen hen heen? In deel 2: sopraan Eva-Maria Westbroek.

Eva-Maria Westbroek is komend seizoen onder meer in Amsterdam te zien. (© Fazil Berisha)

Het gebeurt zelden dat een Nederlandse operazanger structureel bij de grootste en bekendste operahuizen in de wereld geëngageerd wordt. Sopraan Eva-Maria Westbroek is één van die unieke artiesten. Na een uitstapje naar Opera Australia in de zomer (Maddalena in Andrea Chénier) is ze dit seizoen bij louter tophuizen in Europa te gast, met Santuzza en Sieglinde als leidende rollen.

Snel doorgebladerd

Westbroeks seizoen begon vorige week in Berlijn met de rol van Santuzza in Cavalleria rusticana bij de Deutsche Oper Berlin. Ze zingt daar vanavond (20 september) de laatste voorstelling, geregisseerd door David Pountney en gedirigeerd door Paolo Arrivabeni. De bekende tenor Roberto Alagna is Turiddu. Mascagni’s eenakter wordt zoals gebruikelijk gecombineerd met Pagliacci.

Westbroek blijft in Berlijn om bij het andere grote huis in de Duitse hoofdstad, de Staatsoper Unter den Linden, de titelrol in Katja Kabanova van Janáček te zingen. De productie van Andrea Breth wordt muzikaal geleid door Thomas Guggeis. Castgenoten van Westbroek zijn onder anderen Simon O’Neill en Karita Mattila. Er zijn van 10 tot en met 27 oktober vijf voorstellingen.

Na Sieglinde in Die Walküre in Amsterdam (zie hieronder) zingt Westbroek in mei 2020 dezelfde rol bij de Opéra national de Paris in een productie van de hand van Calixto Bieito. De cast telt grote namen als Jonas Kaufmann, John Relyea, Iain Paterson, Martina Serafin en Ekaterina Gubanova. Philippe Jordan dirigeert.

Aan het einde van het seizoen (28 juni t/m 21 juli) keert Santuzza terug op het repertoire van Westbroek. Bij de Staatsoper Stuttgart zingt de sopraan naast collega’s als Arnold Rutkowski en Dimitris Tiliakos. Cornelius Meister dirigeert en Barbara Frey regisseert.

Onderstreept

Na twee jaar keert Eva-Maria Westbroek terug bij De Nationale Opera (DNO) in Amsterdam. Ze soleert in een reprise van Die Walküre. De enscenering van Pierre Audi is “nu écht voor de allerlaatste keer” te zien, belooft DNO. Vertrekkend chef-dirigent Marc Albrecht dirigeert de zeven voorstellingen (16 november t/m 8 december 2019).

Westbroek was in september 2017 voor het laatst bij DNO te zien als Leonora in La forza del destino. Voor haar terugkeer zingt ze Sieglinde, naast onder anderen Michael König als Siegmund, Stephen Milling als Hunding, Iain Paterson als Wotan en Martina Serafin als Brünnhilde. In de cast is meer Nederlandse inbreng: Eva Kroon zingt Grimgerde en Iris van Wijnen is Rossweisse.

Klikken en kijken

Zie voor alle details van Eva-Maria Westbroeks seizoen haar persoonlijke website of haar profielpagina op Operabase.com. Zie voor meer informatie over Die Walküre in Amsterdam de website van De Nationale Opera.

Hieronder twee fragmenten van Westbroeks vorige optredens in Amsterdam:

Vorig artikel

Opera in de media: week 39 van 2019

Volgend artikel

Bastiaan Everink zingt Hercules

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.