Binnenkort

DNO speelt barokopera over Don Quichotte

De Nederlandse Opera speelt in juni in het kader van het Holland Festival Don Chisciotte in Sierra Morena, een barokopera van Francesco Bartolomeo Conti. In de opera worden twee liefdesverhalen verweven met het klassieke verhaal van Don Quichotte.

Scène uit de productie in Innsbruck, 2005 (foto: Innsbrucker Festwochen der Alten Musik 2005).

Terwijl De Nederlandse Opera (DNO) in Het Muziektheater bezig is aan een speelreeks van A Dog’s Heart, een nieuwe opera van Alexander Raskatov, gaat het operahuis in de Stadsschouwburg Amsterdam terug naar vroeger, naar de baroktijd, met een werk van Francesco Bartolomeo Conti.

De componist schreef Don Chisciotte in Sierra Morena als carnavalsopera voor het keizerlijke hof in Wenen. Hij voegde twee liefdesgeschiedenissen samen met het klassieke, bekende verhaal van Don Quichotte. Terwijl de laatste gek geworden is van het lezen van ridderromans, proberen de liefdesparen de obstakels op hun weg te overwinnen.

,,De componist, die als luitspeler bekendheid genoot, is erin geslaagd de vaste barokvormen verfrissen te verluchtigen en geeft ons de opbeurende boodschap dat ieder mens recht heeft op een beetje waanzin”, beschrijft DNO.

De voorstellingen worden geleid door niemand minder dan René Jacobs, die voor de Akademie für Alte Musik Berlin zal staan. De regie komt van Stephen Lawless. Zijn productie was eerder te zien tijdens de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik 2005.

De titelrol wordt gezongen door Stéphane Degout, die eerder dit seizoen in Amsterstam te zien was in de Vocale Serie van het Concertgebouw.

Andere rollen zijn er voor onder andere Inga Kalna, Gillian Keith, Christophe Dumaux, Bejun Metha, Mark Tucker en Johannette Zomer. Ook de Nederlandse Judith van Wanroij speelt een rol.

Don Chisciotte in Sierre Morena gaat op 20 juni in première. Daarna zijn er tot en met 27 juni nog vijf voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder een fragment uit de opera.

Vorig artikel

Victorian Opera haalt Lurline uit het slop

Volgend artikel

Het Bayreuth van het zuiden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.