Binnenkort

Ricciotti ensemble speelt Pinocchio in Love

Het Ricciotti ensemble, een straatsymfonieorkest bestaande uit studenten van conservatoria, voert in juli een nieuwe opera van componist Guus Janssen en librettist Friso Haverkamp op: Pinocchio in Love. Het werk is gebaseerd op het bekende verhaal van Carlo Collodi.

Het Ricciotti ensemble is een veertigkoppig ‘straatsymfonieorkest’. Het speelt symfonische muziek op plekken waar dat normaal gesproken niet klinkt. Het werd opgericht onder het credo ‘Kunst de straat op’.

Het orkest bestaat dit jaar veertig jaar. Om dat te vieren, gaf het aan componist Guus Janssen en librettist Friso Haverkamp de opdracht een ‘straatopera’ te componeren.

Janssen en Haverkamp kozen voor het wereldberoemde verhaal Pinocchio van Carlo Collodi. In hun opera kijkt de 127-jarige Pinocchio terug op zijn leven, dat sinds hij mens werd helemaaal niet zo gelukkig was. Hij verlangt terug naar zijn bestaan als houten wezen en zijn grote liefde: de fee Blue.

De productie wordt geregisseerd door Miranda Lakerveld. Pi-Kwadraat levert de decors en kostuums, Floriaan Ganzevoort is verantwoordelijk voor het licht.

Het orkest wordt gedirigeerd door Gijs Kramers, tevens altviolist. De Duitse mezzosopraan Antje Lohse zingt de rol van de fee Blue. Countertenor Harm Huson zingt Little Man. De Italiaan Roberto Bacchilega acteert de rol van de oude Pinocchio en danser/poppenspeler Javier Murugarren vertolkt de rol van de jonge Pinocchio.

Pinocchio in Love wordt in juli elf keer op diverse plaatsen in Nederland uitgevoerd. In oktober gaat het orkest met dezelfde productie op tournee naar Sicilië, onder meer om de anti-maffiabeweging daar te steunen.

Zie voor meer informatie de website van het Ricciotti ensemble.

Vorig artikel

Fraaie ‘danscènering’ van Rameau in Carré

Volgend artikel

Orpheus en Euridice in het zwembad

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Peter
    2 juli 2010 at 09:39

    superleuk!