BinnenkortNieuws

Ekaterina Levental en Ricciotti op tournee

Het Ricciotti Ensemble stelt zich ten doel symfonische muziek te brengen op plaatsen waar dat normaliter niet gebeurt. Komende weken zijn de jonge musici weer op tournee langs ongebruikelijke locaties. Speciale gast is sopraan Ekaterina Levental.

Het Ricciotti Ensemble bij Scheveningen (foto: Loes Bazen).
Het Ricciotti Ensemble bij Scheveningen (foto: Loes Bazen).

Het Ricciotti Ensemble werd opgericht in 1970. “Iedereen heeft recht op geluk en ieder heeft gelijk recht op muziek”, zo luidt het adagium van het orkest. Wie niet op de bekende locaties als concertzalen wordt geconfronteerd met symfonische muziek, wordt door de veertig musici bediend: ze spelen op allerlei uiteenlopende, minder voor de hand liggende locaties binnen en buiten Nederland.

De troeven van het orkest zijn de flexibiliteit (optreden kan letterlijk overal waar een plaats van zes bij acht meter beschikbaar is) en de snelheid. De tijd vanuit de bus tot klaar voor aanvang beslaat bij het Ricciotti twee minuten. Optredens zijn zo veel mogelijk interactief en altijd gratis.

Voor de komende tournee is sopraan Ekaterina Levental uitgenodigd. De in Oezbekistan geboren zangeres studeerde achtereenvolgens harp en zang in Nederland en Duitsland. Ze was te zien in producties van De Nationale Opera, zoals A Dog’s Heart en Reimsreisje, en zong de afgelopen jaren ook in verschillende voorstellingen van Muziektheater Hollands Diep. Verder trad ze in Nederland en België op met haar Duo Bilitis.

Tijdens de tournee met het Ricciotti Ensemble onder leiding van dirigent Leonard Evers zingt Levental onder meer In Paradise van Anthony Fiumara, de aria ‘Nacqui all’affanno e al pianto’ uit de opera La Cenerentola van Rossini en ‘Im Treibhaus’ uit de Wesendonck-Lieder van Wagner.

Ook voor deze tournee, die begint op zondag 1 maart, zijn de locaties ongebruikelijk. Bij uitzondering zijn niet alle optredens openbaar, maar dat hangt samen met de locaties. Zo wordt er opgetreden in de Justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse en de Penitentiaire Inrichting in Vught. Openbaar of voor publiek toegankelijk zijn onder meer de concerten in Humanitas Bergweg in Rotterdam (2 maart), het Opvangcentrum voor asielzoekers in Antwerpen (3 maart) en Cultureel Centrum Baarle in Baarle-Nassau (5 maart).

Zie voor de complete speellijst en meer informatie de website van het Ricciotti Ensemble. Kijk onder ‘huidige tour’.

Vorig artikel

Lemieux concerteert in Concertgebouw

Volgend artikel

AVROTROS maakt realityserie over DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.