BinnenkortFeatured

Recitals rondom Koningsdag

Op 27 april is het Koningsdag en zal er volop gevierd worden in het land . Er zijn veel live (pop)concerten, maar u kunt ook, weg van de drukte in Rotterdam en Amsterdam, naar de NTR Zaterdag Matinee  voor een wereldpremière van het nieuwe werk van Willem Jeths. Zijn Viaggio Italiano wordt samen met de Petite messe solenelle van Rossini, uitgevoerd door Het Groot Omroepkoor onder leiding van Benjamin Goodson.

Willem Jeths(© Friso Keuris)

Solisten zijn Rosa Feola sopraan, Rachael Wilson mezzosopraan, Josh Lovell tenor, Emanuele Cordaro bas, Hans Wolters hobo, Thomas Beijer piano, Nicolas van Poucke piano en Dirk Luijmes harmonium. De NTR Zaterdag Matinee begint op 27 april om 14.15 uur in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Recitals

Maar er zijn de komende dagen ook heel veel mooie recitals te beleven.

Zo geeft tenor Mark Padmore op 25 april  een recital met pianist Andrew West met liederen van Schubert en Schumann in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Mark Padmore. (© Marco Borggreve)

Zoals altijd is er een voorprogramma door een jonge Nederlandse zanger. Dit keer zingt countertenor Gerben van der Werf met pianist Pieter Bogaert liederen van Finzi, Herbert, Vaughan Williams en Duparc.

Het voorprogramma begint om 19.30, het recital van Mrk Padmore begint om 20.15 uur.

 

Eendags Festival

Op 28 april aanstaande in Arnhem vindt het Leading Lied Festival plaats. Een hele dag zijn er recitals en andere evenementen in Musis.

Het klassieke lied ráákt, kom ontdekken wat het met jou doet! Muziek van vroegere tijden, met een vertaling naar de ziel van nu. Het Leading Lied Festival wil je meenemen in de wereld van het lied. Artistiek leider pianist Heleen Vegter wil met haar stichtin klassieke muziek in het algemeen, en het klassieke lied in het bijzonder, toegankelijk  maken voor een nieuwsgierig publiek. Ze richt zich daarbij nadrukkelijk op breed publiek van alle leeftijden dat de weg naar de concertzalen niet altijd meer vanzelfsprekend weet te vinden. Ze doet dat door persoonlijk contact tussen musici en publiek te stimuleren en tijdens optredens de formele barrières tussen die twee te slechten.  Dit mini festival biedt daarom een gevarieerd aanbod met naast drie recitals met bijzondere inhoud, ook een aantal verrassende elementen.

Programma:
11:00 uur: Zondagochtendconcert
Aylin Sezer & Ed Spanjaard

Sopraan Aylin Sezer en pianist Ed Spanjaard brengen samen de mooiste liederen van Samuel Barber, Edvard Grieg, Francis Poulenc en Maurice Ravel tot leven.

Aylin Sezer en Ed Spanjaard.

13:00 uur: SchoolSchubertiade
ism Schubert Stichting & ArtEZSamen met de Schubert Stichting en ArtEZ organiseert het Leading Lied Festival een SchoolSchubertiade met de jongeren uit de ArtEZ Jong Talent & Connected klas. Twee topmusici gaan voorafgaand aan het festival met de jongeren aan het werk om de muziek van Schubert te plaatsen in hun eigen leefwereld. De leerlingen studeren zelf stukken in en gaan samenspeelverbanden aan met de professionals. Dit alles presenteren ze in een ‘speeltuin’ op het liedfestival op 28 april voor belangstellenden. Denk aan een Schubertlied met een nieuw verzonnen tegenstem op trompet of een eigen compositie met improvisatie; op een echte Schubertiade is alles welkom.

15.45 Arnhem Lied olv Lucas Wiegerink in de foyer

In 2023 componeerde Lucas Wiegerink Arnhem, mijn stad op tekst van Jibbe Willems. Dit lied voor koor en trompet wordt door de componist zelf geleid voorafgaand aan het recital Weerspiegelingen.

16:00 uur: Weerspiegelingen
Eva Kroon & Heleen Vegter

Eva en Heleen nodigen je uit om mee te gaan op ontdekkingstocht door wat ‘lied’ is en waarom zij dit zo’n prachtige en persoonlijke muziekvorm vinden. Liederen van Mel Bonis, Hector Herlioz, Lili Boulanger en Henri Duparc.

Eva Kroon en Heleen Vegter Foto : © Masha Bakker

20:00 uur: Thomas Oliemans
De veelzijdig bariton en pianist Thomas Olieman zingt én begeleidt zichzelf in Schuberts Winterreise . Een unieke ervaring voor de uitvoerende en de luisteraars.

Thomas Oliemans in de Kleine Zaal van het Concertgebouw tijdens Winterreise.

 

Dit festival, onder artistieke leiding van Heleen Vegter, is een samenwerking tussen Stichting Leading Lied en Musis Arnhem,

Er zijn dagkaarten voor alle onderdelen, of u kunt individuele kaartjes kopen. Meer informatie op de website van Leading Lied.

 

Barokconcert

In de Kleine Zaal van het Concertgebouw treedt op zondag 28 april sopraan Claron McFadden op in een speciaal barokconcert.

Claron McFadden. Foto: © Marie-Louise Hodge

Samen met Ensemble La Sfera Armoniosa, bestaande uit gambaspeler Paulina van Laarhoven, barokharpist Emma Huijsser en Mike Fentross op theorbe en barokgitaar, voert Claron Mc Fadden een selectie werken van componisten uit die in Italië actief waren aan hoven of voor kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders schreven. Kapsberger, een luitist, en Barbara Strozzi, een zangeres, pasten de veel voorkomende combinatie toe van een gelijktijdige loopbaan als componist en als uitvoerend musicus. Francesca Caccini ontwikkelde zich aan het hof van de Medici in Florence tot de belangrijkste vrouwelijke componist van de vroegbarok.

Het concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam begint om 16. 00 uur.

Om er al even in te komen

Kyrie uit de Petite messe solenelle door het Groot Omroepkoor

Video introductie over het Leading Lied festival.

Thomas Oliemans zingt en speelt Der Lindenbaum.

In 2020 gaven Aylin Sezer en Ed Spanjaard voor het eerst samen een recital. Jordi Kooiman sprak met Aylin

Vorig artikel

Luik en Brussel presenteren '24-'25

Volgend artikel

Twee toptalenten in finales

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen