Home » Binnenkort

Tania Kross zingt Moessorgski-liederen

Amsterdam12 augustus 2010 Geen reacties

Tania Kross zingt op 18 augustus De kinderkamer van Modest Moessorgski in het Concertgebouw, in het kader van de Robeco Zomerconcerten. Ze wordt begeleid door het JeugdOrkest Nederland, dat verder werken van Ginastera en Rachmaninoff zal spelen.

De kinderkamer is één van de drie liederencycli van Modest Moessorgski. ,,In zeven korte muzikale schetsen, met teksten van eigen hand, roept Moessorgski het beeld op van een kind, dat zich afwisselend pruilend, spelend en tegenstribbelend richt tot haar moeder, haar voedster en tot God zelf (in het Avondgebed)”, zo licht Aad van der Ven toe in het programma.

Tania Kross (foto: Fotofloor).

,,De zangpartij is een soort melodisch recitatief, gericht op een duidelijke en expressieve weergave van de tekst. Schoonheid als zodanig telde niet voor Moessorgski”, stelt Van der Ven.

De liederen werden oorspronkelijk voor zang en piano geschreven, maar de Robeco Zomerconcerten heeft ervoor gekozen de orkestratie van Edison Denisov te gebruiken.

Mezzosopraan Tania Kross zal de liederen zingen. Kross, geboren op Curaçao, is één van de Nederlandse ‘rijzende sterren’ in de operawereld. Ze werd in 2004/2005 uitgeroepen tot ‘Rising Star’ door het Concertgebouw, zong vele rollen als ensemblelid van de Staatsoper in Hannover, zong bij de Nationale Reisopera en De Nederlandse Opera, bij De Munt in Brussel, het prominente Glyndebourne Festival en op nog vele andere plaatsen. Met haar eerste album, ‘Corazón’, won ze direct een Edison Award.

Kross zal begeleid worden door het JeugdOrkest Nederland onder leiding van Jurjen Hempel. Dat orkest is een kweekvijver voor jong, muzikaal talent. Het bestaat uit musici van veertien tot en met negentien jaar. Ieder seizoen doet het orkest twee projecten, rond kerst en in de zomer.

Het JeugdOrkest Nederland zal naast Moessorgski nog twee werken spelen. Het opent het concert met een suite van het ballet Estancia van Alberto Ginastera. Het stuk is een ‘ode aan het Argentijnse landschap’, het land waar de componist vandaan kwam. Het concert wordt afgesloten met de derde symfonie van Sergej Rachmaninoff.

Zie voor meer informatie de websites van het Concertgebouw en de Robeco Zomerconcerten.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.