Home » Binnenkort

New Yorkse Boris Godoenov in de bios

New York20 oktober 2010

door

De Metropolitan Opera uit New York zendt zaterdag 23 oktober Boris Godoenov van Modest Moessorgski live uit in diverse bioscopen in Nederland. In de titelrol René Pape, op de bok Valery Gergiev.

Boris Godoenov is de tweede opera die de Metropolitan Opera dit seizoen live uitzendt in bioscopen in meer dan 40 verschillende landen. In Nederland zullen in elk geval de bioscopen Pathé, Cinemec, Foroxity en Minerva de voorstelling uitzenden.

Modest Moessorgski (1839-1881) was grotendeels een autodidact, maar had toch een grote invloed op de ontwikkeling van de Russische muziek. Boris Godoenov is één van zijn grootste werken. Hij schreef het tussen 1868 en 1869, toen hij er tevens een ambtenarenbaantje op nahield, omdat het kapitaal van zijn familie in korte tijd fors geslonken was.

Moessorgski schreef zelf het libretto voor zijn grootse opera en gebruikte daarvoor deels een drama van Poesjkin. Het werk werd niet direct geaccepteerd, waarna de componist de nodige wijzigingen doorvoerde. Zijn kameraad Rimsky-Korsakov maakte later een bewerking van de opera.

De opera gaat over Boris Godoenov, die troonopvolger Dmitri vermoordt om zelf tsaar te kunnen worden. Onder zijn heerschappij gaat het echter slecht met het Russische volk. De monnik Grigori besluit daarom zichzelf voor de dood gewaande Dmitri uit te geven, om een opstand tegen Boris te leiden. Door wroeging over zijn daden en angst voor de oprukkende ‘Dmitri’ wordt Boris waanzinnig en sterft.

De productie van de Met is gemaakt door Stephen Wadsworth en wordt muzikaal geleid door de beroemde dirigent Valery Gergiev. René Pape zingt Boris en Aleksandrs Antonenko vertolkt Dmitri. Verder zijn er zangers te horen als Ekaterina Semenchuk, Mikhail Petrenko, Evgeny Nikitin en Oleg Balashov.

De uitzending begint om 18.00 uur. Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.