Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Hanoi

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 19 het Hanoi Opera House.

Vanaf Kuala Lumpur steken we de Zuid-Chinese Zee over op weg naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi, om een restje van het Franse kolonisme te bezichtigen: het Hanoi Opera House.

Het gebouw
Het Hanoi Opera House is een monumentaal gebouw met grote historische waarde, gelegen in het centrum van de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Het operahuis noemt zichzelf het ‘architectonische, culturele en politieke symbool van de 1000 jaar oude hoofdstad’.

Het bouwwerk werd tussen 1901 en 1911 gebouwd door de Franse kolonisten. Dat is duidelijk in de architectuur terug te zien: het ontwerp is gebaseerd op het Palais Garnier in Parijs. De Fransen bouwden overigens nog een operahuis in Vietnam: het Saigon Opera House in wat nu Ho Chi Minhstad heet.

In eerste instantie werd het Hanoi Opera House enkel gebruikt door artiesten uit het Westen, die de Fransen en rijke Vietnamezen kwamen vermaken. Later begon men openbare voorstellingen te geven en sinds de jaren veertig konden diverse Vietnamese gezelschappen het theater huren voor hun eigen producties.

Het gebouw speelde ook een belangrijke rol in de bewogen geschiedenis van het land in de tweede helft van de twintigste eeuw. Zo werd de eerste officiële politieke bijeenkomst van de nieuwe Democratische Republiek Vietnam in 1946 in het operahuis gehouden. En later werd er de eerste grondwet ondertekend.

De Vietnamese overheid besloot in 1995 het gebouw te restaureren, niet in het minst vanwege de historische waarde ervan.

Het gezelschap
Diverse gezelschappen maken gebruik van het operahuis. Daaronder de Vietnam National Academy of Music, de Vietnam Discovery Ballet Company en het Vietnam National Symphony Orchestra.

Operaproducties zijn niet in het huidige programma van het huis terug te vinden, enkel symfonische concerten, concerten met Vietnamese liederen, ballet- en dramaproducties.

Zie voor meer informatie www.hanoioperahouse.org.vn.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur

Vorig artikel

New Yorkse Boris Godoenov in de bios

Volgend artikel

Zeldzaam oratorium Massenet opgenomen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.