Binnenkort

Talentenprogramma RAP speelt Candide

Het jubilerende Resident Artists Programma van de Nationale Reisopera reist vanaf volgende week langs elf theaters met Leonard Bernsteins Candide, bewerkt tot een pocketversie door regisseur Xander Straat en dirigent Wouter Padberg.

Het Resident Artists Programma (RAP) van de Reisopera bestaat vijf jaar. Met het programma wil de Reisopera jong talent een kans bieden om zich binnen een professioneel operagezelschap ‘te bekwamen in het vak’. Het gaat daarbij niet enkel om zangers, maar ook om repetitoren, dirigenten, decor- en kostuumontwerpers en regisseurs.

De afgelopen tijd produceerde het RAP producties als Robinson Crusoe van Offenbach (Oerolfestival op Terschelling in 2009) en The Lighthouse van Peter Maxwell Davies (Grachtenfestival).

Om het vijfjarig jubileum te vieren, heeft het RAP een productie gemaakt van Leonard Bernsteins Candide. Of eigenlijk: een bewerking. De operette is door regisseur Xander Straat en dirigent Wouter Padberg teruggebracht tot een uur, waarbij ze een Nederlandse vertaling van Willem Wilmink hebben gebruikt.

,,Candide is een optimist”, beschrijft het programma het verhaal. ,,Zelfs nadat hij wordt verbannen, in een gruwelijke oorlog terecht komt, wordt gemarteld, betrokken is bij scheepsrampen, vulkaanuitbarstingen en moordpartijen en diverse keren ruw wordt gescheiden van de vrouw die hij liefheeft, blijft hij de theorie aanhangen dat deze wereld de beste van alle mogelijke werelden is.”

De rol van Candide wordt gezongen door Jan-Willem Schaafsma. Maartje Rammeloo is Cunegonde, Ruth Willemse zingt Paquette en de Oude dame, Michiel van Lieshout is Maximiliaan, Kardinaal en Cacambo en Daniel Herman Mostert neemt de vijf overige rollen op zich.

De productie gaat in première in het Theater Concordia in Enschede, op woensdag 3 november. Daarna zijn er tot en met 4 december nog tien voorstellingen in diverse theaters in het land.

Zie voor meer informatie de website van het Resident Artists Programme.

Vorig artikel

Prachtzangers bejubileren Opera Studio

Volgend artikel

KamerOpera Festival omgedoopt tot Voi-Z

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.