Binnenkort

Bioscopen zenden Don Carlo uit

Diverse bioscopen in Nederland zenden zaterdag 11 december live Verdi’s opera Don Carlo uit. De rechtstreekse beelden komen van de Metropolitan Opera uit New York. Toptenor Roberto Alagna zingt de hoofdrol, in een cast met louter sterren.

De uitzending van Don Carlo (de Italiaanse versie dus) is onderdeel van de Live in HD-serie van de Metropolitan Opera, een reeks live-uitzendingen van producties van het operahuis in bioscopen over de hele wereld. In Nederland doen inmiddels vele bioscopen mee, waaronder Pathé (elf locaties, waaronder Cinema De Kroon in Zwolle), Cinemec, Foroxity en Minerva.

De productie van Don Carlo wordt geregisseerd door Nicholas Hytner, die zijn debuut maakt bij het New Yorkse operahuis. Het blad Variety schreef over ‘totaaltheater’ en de New York Times rapporteerde na de première over een ‘enthousiaste ovatie’ voor de regisseur.

Muzikaal leider is Yannick Nézet-Séguin, de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, die eerder Carmen dirigeerde bij de Met en ook bij De Nederlandse Opera in Amsterdam al twee keer te zien was.

De cast wordt aangevoerd door Roberto Alagna in de titelrol. Alagna is één van de grootste tenoren van dit moment. Hij krijgt gezelschap van een rijtje topartiesten: Marina Poplavskaya als Elisabeth, Simon Keenlyside als Rodrigo, Anna Smirnova als Eboli, Ferruccio Furlanetto als koning Philips II en Eric Halfvarson als de Grootinquisiteur.

De live-uitzending begint om 18.30 uur en duurt vijf uur. Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een fragment uit de productie:

Vorig artikel

Strobos siert Opera Zuids Rosenkavalier

Volgend artikel

Culinaire voorstelling rond L'Orfeo

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.