BinnenkortNieuws

Wagemakers regisseert eerste Rossini-opera

Monique Wagemakers heeft bij het Nationaltheater Mannheim haar eerste Rossini-opera geregisseerd: Il barbiere di Siviglia. De productie ging op 3 december in première en werd enthousiast ontvangen. ‘Ganz grandios’, vond één van de recensenten Wagemakers regie.

Monique Wagemakers (foto: Bart Muhl).

Monique Wagemakers is een Nederlandse regisseur, die onder meer tien jaar lang bij De Nederlandse Opera actief was en vele producties bij de Nationale Reisopera regisseerde. Vorig seizoen deed ze bij de Reisopera bijvoorbeeld Un ballo in maschera.

Voor het Nationaltheater Mannheim maakte Wagemakers begin 2009 een productie van Ariadne auf Naxos. Nu is ze terug in de Duitse stad voor Il barbiere di Siviglia, haar eerste Rossini-avontuur (al maakte ze al in 1987 kennis met de Barbier, toen ze Dario Fo assisteerde in Amsterdam).

In een interview met MorgenMagazin, voorafgaand aan de première op 3 december, vertelde Wagemakers dat de muziek van Rossini haar doet denken aan de film Modern Times van Charlie Chaplin. Dat heeft ze als uitgangspunt genomen voor haar productie. Verder draait de opera bij haar vooral om de jacht naar geld en vrijheid.

De reacties bij de première waren lovend. Zo verbaasde de Mannheimer Morgen zich erover dat er ‘niet één enkele boe’ klonk toen Wagemakers met haar team na afloop het toneel betrad. Kennelijk een unicum in Mannheim. Der Opernfreund beschreef haar personenregie als ‘ganz grandios’ en ook andere media waren enthousiast.

Wagemakers Barbier is tot en met 24 februari 2011 nog vijf keer te zien in Mannheim. Zie voor meer informatie de website van het Nationaltheater Mannheim.

Vorig artikel

Cecilia Bartoli krijgt eerste Luister Award

Volgend artikel

JT Bioscopen zenden Beethovens negende uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.