Binnenkort

Jarige Puccini-opera in Nederlandse bios

Giacomo Puccini’s ‘western-opera’ La fanciulla del West bestaat honderd jaar. De Metropolitan Opera viert dat jubileum met een klassieke productie van Giancarlo del Monaco, gesierd door diverse sterren. De productie is zaterdag 8 januari live in de bioscoop te zien.

La fanciulla del West is een typische Hollywood-western. Minnie runt een saloon tussen de goudzoekers in Californië. De kerels om haar heen zijn dol op haar en hebben haar op een voetstuk staan, maar Minnie wordt verliefd op de bandiet Ramerrez, die zich voordoet als Dick Johnson. Dat tot grote ergernis van sheriff Jack Rance, die Johnson probeert te grijpen. Bijna wordt hij opgehangen, maar Minnie redt hem van de strop. The End.

Op 10 december 1910 ging La fanciulla del West in première bij de Metropolitan Opera, met de legendarische Enrico Caruso als Dick Johnson en Arturo Toscanini op de bok. De honderdste verjaardag van de opera wordt door de Met gevierd met een reprise van een klassieke productie van Giancarlo del Monaco.

De voorstelling wordt geleid door Nicola Luisotti. De Amerikaanse diva Deborah Voigt zingt de rol van Minnie, met Marcello Giordani als haar geliefde Dick Johnson. Lucio Gallo vertolkt Jack Rance, één van zijn lijfrollen, die hij een jaar geleden nog bij De Nederlandse Opera zong.

La fanciulla del West wordt over de hele wereld uitgezonden in bioscopen, als onderdeel van de succesvolle Live in HD-serie van de Met. Ook in Nederland hebben diverse bioscopen de titel op hun programma gezet. Daaronder twaalf Pathé-locaties, Cinemec in Ede en Foroxity in Limburg.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een gesprek tussen de hoofdrolspelers Deborah Voigt en Marcello Giordani.

Vorig artikel

Een authentieke Carmen van Gardiner

Volgend artikel

Deutsche Oper Berlin draait goed jaar

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. Jop
  10 januari 2011 at 15:27

  Zaterdag in Rotterdam geweest. Het was aanzienlijk minder druk dan bij Don Carlo.
  Het orkest onder leiding van Luisotti was prachtig. Nu is het zowieso prachtige muziek, maar Luisotti haalde er alles uit wat erin zit. Met name de momenten waarop hij de tijd nam om stiltes te laten vallen en de spanningsopbouw.
  De regie en decors waren zoals je dat inmiddels van de Met verwacht. Zelfs een aantal (ik meen 6) paarden maakte onderdeel uit van de cast.
  Ik vond Minnie (Voigt) en Dick Johnson (Giordani) echter niet van top kwaliteit. Voigt kon me in haar acteerwerk niet overtuigen en Giordani vond ik, met name tijdens zijn aria in de 3e akte soms schreeuwerig klinken. Lucio Gallo overtuigde me wederom als sherrif Rance (eerder al bij DNO gezien).
  Daartegenover stonden een paar prachtige momenten, zoals in de eerste akte de samenzang tussen de mijnwerkers en de troubadour.

  Wat me bij deze live uitzending opviel, was het regiseerwerk achter de camera’s. Op sommige momenten waande je bijna in een film. Ik vind dit echt een toegevoegde waarde van het bekijken van opera in de bios.