AchtergrondBuitenland

Cité de l’Opera: Liberté, égalité, fraternité

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 11.

Na Parijs
Het nieuws over de moordpartijen in Parijs drong afgelopen weekend ook door tot de wereld van opera en klassieke muziek. Voor veel artiesten is Twitter tegenwoordig een manier om hun reacties te delen met de wereld. Kort na de aanslagen leek mezzosopraan Joyce DiDonato het nog te vroeg te vinden voor analyse en oordeel. Haar tweet was kort: “Paris…”

Een enorme stroom tweets en Facebook-postings kwam op gang na het drama op vrijdagavond. De actie van Plácido Domingo, die voor aanvang van een matineevoorstelling van Tosca met het koor en orkest van de Metropolitan Opera de Marseillaise uitvoerde, haalde de wereldpers. Het filmpje dat nieuwszender Channel Four ervan maakte, toont ook hoe op andere plaatsen in de wereld gereageerd werd op het geweld. Zingend.

Rrigollettoo
Afgelopen vrijdag werd in Maastricht de première gevierd van de nieuwe voorstelling van Opera Zuid. De gemeente wist precies wie de eregasten waren, maar had nog wat moeite met de naam van de productie.

Discografie Light
Vaste lezers van Place de l’Opera weten dat elke grote première wordt voorafgegaan door een uitgebreide discografie van de opera, doorgaans in een aanzienlijke hoeveelheid tekst. Het kan korter, bewijst de website van een liefhebber die zowel heavy metal als Wagner-opera’s waardeert. De zoektocht naar de ultieme versie van Der Ring des Nibelungen in een paar zinnen.

Nicolas sprak
Toen Reisopera-directeur Nicolas Mansfield op 5 november zijn rede uitsprak bij het uitreiken van de Inspiratieprijs 2015 van het Cultuurfonds Limburg wist hij zelf nog niet hoe hard zijn woorden twee weken later nodig waren. Gable en Romy Roelofsen kregen de prijs en inspireerden Mansfield tot een speech over inspiratie.

Muziek als wapen
Eén van de meeste geciteerde uitspraken op Twitter en Facebook waren de zinnen die Leonard Bernstein sprak na de moord op president John F. Kennedy in 1963.

https://twitter.com/NPORadio4/status/665446596469985280/photo/1

Schatjes
De nobele gedachten over het aantrekken van nieuw publiek en het interesseren van jonge mensen voor opera verschralen nog weleens als er vlakbij je duurbetaalde zaalstoel een groep jongeren landt. Die moeten van school of hun leraar, en ze krijgen er punten voor. Het stoort soms nogal. Maar in Engeland is alles anders, ook als jongeren voor het eerst naar de opera gaan. Deze jongeren kun je ongetwijfeld rustig prominent in een zaal zetten. Die luisteren muisstil en waarderen elke aria.

196 beelden
Het werk van Lex Reitsma bepaalde 24 jaar lang de grafische identiteit van De Nederlandse Opera. Zijn ontwerpen en posters zijn, met teksten van Frederike Huygen, gebundeld in het boek Lex Reitsma. 196 affiches voor De Nederlandse Opera. U kunt een boek winnen bij AVROTROS. De prijsvraag loopt nog tot en met 22 november.

Breaking
David Pickard was de algemeen directeur van Glyndebourne, maar hij gaat naar de BBC Proms. Zijn opvolger is net bekendgemaakt: Sebastian F. Schwarz. Hij werkte de laatste acht jaar als hoofd artistieke zaken bij het Theater an der Wien in Wenen. Vanaf mei 2016 leidt hij Glyndebourne.

Lucia, Adina, Norina, Gilda
We eindigen met goed nieuws: tenor Roberto Alagna en sopraan Aleksandra Kurzak zijn afgelopen weekend getrouwd. Ze hadden sinds twee jaar vaste verkering en trouwden in Wroclaw, Polen. Hij zingt dit seizoen vier nieuwe operarollen en is komende maanden vooral in Wenen en Parijs te vinden. Zij hopt wereldwijd van Lucia, via Adina en Norina naar Gilda.

Vorig artikel

Vocallis kneedt nieuwe generatie liedzangers

Volgend artikel

Strobos en Cornet zingen liederen bij Lex

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.