AchtergrondBuitenland

Mijnssen stoft onbekende Orfeo af in Nancy

Orfeo is bekend van Monteverdi, Gluck en Offenbach. Niet van de Italiaanse barokcomponist Luigi Rossi. Onterecht, vindt de Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen. Bij Opéra national de Lorraine in Nancy creëerde ze begin deze maand een nieuwe productie van Rossi’s variant op het Orpheusverhaal, met sopraan Judith van Wanroij in de titelrol.

Orfeo - Luigi Rossi - Aspromonte en Van Wanroij - Opéra national de Lorraine 2
Francesca Aspromonte als Euridice en Judith van Wanroij als Orfeo. (© Opéra national de Lorraine)

“Deze onbekende Orfeo is een fascinerende opera vol tragische en aangrijpende scènes”, vertelt Mijnssen. “Daarnaast zijn er hilarische personages en scènes die het intens verdrietige verhaal van de zinloze dood van een jong meisje dragelijk maken.”

Rossi’s partituur is beeldschoon, vindt Mijnssen. “Zijn muziek kent vele vormen: aria’s, duetten, terzetten, kwartetten en koren (soms bijna madrigalen). De recitatieven zijn ongekend direct en modern. Het geheel is een wervelwind van schoonheid, emotie, humor en diep verdriet.”

De productie van Mijnssen ging op 4 februari in première onder begeleiding van het gerenommeerde Ensemble Pygmalion, geleid door Raphaël Pichon. Speciaal voor de voorstelling had het ensemble nieuwe, korte strijkstokken laten maken, om zo de klank van Rossi nog meer te benaderen. Ook werden oude instrumenten gereconstrueerd, zoals de ‘lira da braccio’ en de ‘colacione’.

De cast van de enthousiast onthaalde voorstelling bestond uit onder anderen de Nederlandse sopraan Judith van Wanroij in de rol van Orfeo en Francesca Aspromonte als Euridice.

“De voorstelling is voor mij een ‘Sternstunde’: er komt zo veel talent in samen”, zegt Mijnssen. “De samenwerking met Raphaël Pichon is fantastisch, zijn Ensemble Pygmalion en koor zijn uitzonderlijk goed en de solisten zijn adembenemend!”

Orfeo was vijfmaal te zien in Nancy en wordt vandaag en morgen opgevoerd in Versailles. Verder staat de productie in 2017 op het programma van de Opéra national de Bordeaux en het Théâtre de Caen.

Tip: tot 10 augustus is op de website van de Opéra national de Lorraine een live-stream van de voorstelling terug te zien.

Hieronder de trailer van de productie:

https://www.youtube.com/watch?v=ranu9C54jAc

Vorig artikel

Opera in de media: week 8

Volgend artikel

Opera Armida speelt Trovatore in Griffioen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.