Binnenkort

Opera in de media: week 8

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 8 (20 – 26 februari 2016) onder meer aandacht voor de opera Mitridate van Mozart uit Parijs en Hänsel und Gretel in de Munt in Brussel.

Video

Michael Spyres. (© Dax Bedell)
Michael Spyres. (© Dax Bedell)

Mitridate in Parijs
In het Parijse Théâtre des Champs-Elysées wordt deze weken een productie van Mitridate, Rè di Ponto van Mozart op de planken gebracht in een regie van Clément Hervieu-Léger. In de bak zit Le Concert d’Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm. Solisten zijn onder anderen Michael Spyres (Mitridate), Patricia Petibon (Aspasia) en Sabine Devieilhe (Ismene). De opvoering van 20 februari wordt live gestreamd bij Arte Concert en via de website van het theater. Arte zal de opname later dit jaar ook op tv vertonen.
Streams: zaterdag 20 februari om 19.30 u.

Vocaal Vivaldi
In het kader van de Folle Journée de Nantes 2015 voerden de Spaanse countertenor Carlos Mena en het Ricercar Consort het Stabat Mater en Nisi Dominus van Vivaldi uit. Dirigent was Philippe Pierlot. De opname is zondagavond laat te zien op Arte.
Arte: zondag 21 februari om 0.40 u.

Tsaar op Brava
Op de late zondagavond zendt Brava een succesvolle productie van Opera Zuid uit. Tsaar Saltan van Rimski-Korsakov werd geregisseerd door Sybrand van der Werf en gedirigeerd door Antony Hermus voor het Limburgs Symfonie Orkest. Solisten waren onder anderen Marcel van Dieren, Karin Stobos en Kim Savelsbergh.
Brava: maandag 22 februari om 00.01 u.

Audio

Elza van den Heever als Elisabetta in Maria Stuarda. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)
Elza van den Heever als Elisabetta in Maria Stuarda. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Tudor bij de NTR
Dit seizoen brengt de Metropolitan Opera in New York de Tudor-trilogie van Gaetano Donizetti. Eén deel, de opera Maria Stuarda, wordt live door NTR Opera Live uitgezonden, met dirigent Riccardo Frizza voor het koor en orkest van de Metropolitan Opera. De solisten zijn onder anderen Sondra Radvanovsky (Maria Stuarda), Elza van den Heever (Elisabetta) en Kwangchul Youn (Giorgio Talbot).
NPO Radio 4: zaterdag 20 februari om 19.00 u.

Psalm en mis
Christina Landshamer (sopraan), Maximilian Schmitt (tenor) en Florian Boesch (bas) zijn enkele van de solisten in de opname van 12 december 2014 die het AVROTROS Vrijdagconcert uitzendt. Op het programma van de solisten, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Philippe Herreweghe stonden Psalm 42 van Mendelssohn-Bartholdy (‘Wie der Hirsch schreit’) en Schuberts Mis nr.6.
NPO Radio 4: vrijdag 26 februari om 20.00 u.

Weektip

Sprookje in de Munt
De Munt in Brussel toont op zijn website een opname van Hänsel und Gretel van Humperdinck. De opera werd in december 2015 semiconcertant uitgevoerd in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. In de hoofdrollen zongen Dietrich Henschel als Peter, Gaëlle Arquez als Hänsel en Talia Or als Gretel. Lothar Koenigs dirigeerde de productie, die werd aangekleed met live-projecties door Manual Cinema.
Website van de Munt: on demand.

Vorig artikel

Risonanza op tournee met Dido and Aeneas

Volgend artikel

Mijnssen stoft onbekende Orfeo af in Nancy

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Hein van Eekert
  19 februari 2016 at 11:25

  De hele Tudor-trilogie doet mee in NTR Operalive, niet slechts één deel: Anna Bolena hebben we al gehad en Roberto Devereux gaat nog komen.

 2. Stefan Caprasse
  19 februari 2016 at 12:55

  Die Hänsel und Gretel in de Brusselse BOZAR door de Munt was een schitterende uitvoering! Fantastisch orkest en prachtige solisten! En de onweerstaanbare Knusperhex van Georg Nigl!
  En het schaduwspel gaf er een extra sprookjesachtigheid aan. Jammer dat er hier geen recensie van verscheen (evenmin als van de latere eveneens concertante Demon van Rubinstein!)!
  Kijken dus!