Home » Achtergrond, Buitenland

Drie opera’s van Spontini teruggevonden

Hingene27 juni 2016 Geen reacties

In de bibliotheek van kasteel d’Ursel in Hingene (België) zijn vier verloren gewaande partituren van Gaspare Spontini teruggevonden. Het gaat om drie opera’s en een cantate. Dat maakte de bibliotheek maandag bekend.

Gaspare Spontini - schilderij Andreas Hall

Gaspare Spontini op een schilderij van Andreas Hall, 1828.

Gevonden zijn de autografische manuscripten van het melodramma buffo Il quadro parlante uit 1800, het drama giocoso Il geloso e l’audace uit 1801, de farsa giocosa Le metamorfosi di Pasquale ossia Farsa uit 1802 en de cantate L’eccelsa gara uit 1806. Alle vier de werken werden door specialisten als definitief verloren beschouwd.

Kasteel d’Ursel vermoedt dat de partituren in de hertogelijke bibliotheek terecht zijn gekomen via de erven van Céleste Erard, de vrouw van Gaspare Spontini. Sabine Franquet de Franqueville, de echtgenote van hertog Robert d’Ursel (1873-1955), stamde langs moederszijde af van de Erard-dynastie en zo moeten de Spontini-partituren in het bezit van de familie d’Ursel zijn gekomen.

De kasteelbibliotheek is sinds 2009 in langdurige bruikleen gegeven aan de provincie Antwerpen. De provincie heeft een onderzoeksgroep van de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen ingeschakeld om de gevonden partituren verder te bestuderen en klaar te maken voor uitvoeringen en opnamen. Tijdens de persconferentie waarop de vondsten gepresenteerd werden, werden alvast drie aria’s en een duet uitgevoerd.

De Italiaan Gaspare Spontini (1774-1851) was een groot componist in zijn tijd. Onder anderen Hector Berlioz en Richard Wagner bewonderden zijn werk. Na zijn overlijden verdween hij enigszins uit beeld, maar de afgelopen jaren lijkt hij een comeback te maken, onder meer met producties van zijn opera’s La fuga in maschera, La Vestale en Olympie.

Hieronder de ouverture van La Vestale:

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.